Skip to main content

Woit pejuang bahasa. Ni dak nyle cakap.



Bukan wa cakap ha… dak Ostolia ni yang cakap. Marah die. Jangan marah gua. Wakakakaka. Dia mana ada sentiment nasionalis atau patriotism. Dia durhaka di bumi Ostolia. Hahaha.

yg pejuang bahasa, pi berjuang medan lain la. jgn menyemak kat bidang pendidikan anak-anak kecil. bidang pendidikan bahasa utk budak kecil bg kat cikgu2 atau pakar yg lebih paham. pejuang bhs medan perjuangan anda bukan disini.

ni sy bg idea kat pejuang bahasa. pi serang stesen tv n radio yg guna bahasa pasar n bahasa b o d o kat tv. pi mintak lebih bnyk rancangan local jgn asik amik slot dr luar. penuhkan rtm ngan rancangan bhs melayu. hahaha... (biarla rtm jd medan tempur korang..)

(:

nlye

Wa sibuk nak hafal manual2 yang lelaki_ini n bro mountdweller bagi nih. Buat nasrullah, TQ for that link (fuiyooo speaking wa ni beb) Wa nak jadik Ostat Amirul. Wakakaka.

Blah la lu abanghensem. Tgk citer TV3. Kate boikot. Hahahaha

Comments

  1. Sy nk menyemak jgk kat sini. Sbb bab politik melayu, adalah sgt meloyakan utk disebut. Nak taip 'politik melayu' pun sy geli geleman. Tp sy cukup hangin bila ada orang cuba mempolitikkan PPSMI.

    PPSMI ni tak ada kaitan dgn isu memartabatkan bahasa Melayu. Ianya cuma berkait dgn nasib anak-anak kecil umur 6thn-12thn. Budak2 mentah ni, hanya akan faham dan terima apa yang disampaikan dan apa yang dicerapkan dari persekitaran mereka. U all nak ajar kesedaran tentang memartabatkan bahasa kat budak kecik umur begini, u bukak satu topik baru. tambah silibus 'memartabatkan bahasa melayu' dalam sukatan bhs melayu. bukan takat ajar "nasib puteri buluh betung atau nasib pak luncai" time ajar bahasa melayu.

    yang pejuang bahasa dok sebok kat PPSMI ni apehal nya? u all takut ke budak2 kecik takmo cakap melayu dah bila kene blaja matematik n sains dlm english? aiyo.. u nk bangkang pun, jgn la atas sebab yg mengarut. nih yg orang kata "carik glemer" je punya isu. u all duduk je tepi. kasi cikgu2 yang bangkit dan suarakan apa yang tak kena dan apa yang baiknya PPSMI ni. if pejuang bahasa ada input yang boleh memberi kebaikan pada anak-anak kecil, bg lah. jgn plak bawak isu memartabatkan bahasa la apa la.. MENGARUT.

    skrg ni, isu nya adalah

    ANAK-ANAK KECIL VS PPSMI

    kelebihan dan kekurangan PPSMI mestilah dilihat sari sudut kacamata budak2 kecil sekolah rendah. bukan dilihat dari sudut nak memartabatkan bahasa lah, isu perlembagaan lah. tak paham2 lagi ke?? hak untuk mendapat pendidikan yang maksimum dalam matematik dan sains adalah HAK ANAK-ANAK kecil dan pemegang amanah ini adalah ORANG-ORANG DEWASA dan pelaksana Amanah ini adalah pihak Kerajaan Melalui Jentera-jentera yang berkaitan seperti Kementerian Pendidikan. Letak tepi la isu perlembagaan. Budak kecik bukan tahu pasal perlembagaan. Yang dia tahu, dia nak belajar sains n matematik dengan kaedah yang mudah dan senang difahami dalam masa yang sama, dan begitu jugalah untuk subjek BHS MELAYU BHS INGGERIS.

    Tapi cuba tgk skarang. Semua orang sebok nak menyebok pasal PPSMI ni. Smpi ke isu perlembagaan. TENGKORAK HANG la. berbulu btol dgn mangkuk2 mcm ni. Budak kecik merangkak-rangkak nk paham sains n matematik, u all tambah lg kekeliruan mereka dgn ajar dlm bahasa inggeris. sedangkan dr lahir budak kecik tu lembik lidah dia ckp melayu je.

    bukan payah pun nk paham isu PPSMI ni. tp kalu dah sumer benda pun nak dipolitikkan, sume isu pun nak dicari glemer, mmg payah la. ni la dia 'politik melayu'.

    uuwwekk...

    nyle

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.