Skip to main content

Wa baru selesai jumpa Sultan Perak tadi.


Oleh : AdukaTaruna

“Cane Duka? Wa nak bubar DUN ke tak ni?”

“Wa ingat tak payah la Tuanku. Membazir jer. Tak lama lagi dah PRU13.”

“Tapi best gak kalau pilihanraya beb. Negeri wa dapat peruntukan juta-juta punya. Untung rakyat wa.”

“Tuanku takleh ikut itu sebagai prinsip. Peruntukan kerja pusat dan kerja negeri. Mana bleh budayakan cara salah UMNO. Tuanku tak boleh tunduk pada cara salah tu.”

“Betul la kata lu. Eh, minum la sirap ni Duka.”

“Apa barang sirap tuanku. Wa nak coconut shake.”

“Madam Maymot, please bring me 2 coconut shake, please.”

“Ai.. ai.. sir!”

“So, cane Duka?”

“Wa ingat tuanku tak payah bubar la. Terima jer BN tu. Kita ambil long term punya.”

“Cano pulak tu.”

“Kalau tuanku bubar, banyak benda kena lalui ma. Letih beb.”

“Teruskan.”

“1. UMNO dah isytihar perang terhadap tuanku secara terbuka pulak nanti. Tunggu BN lemah dulu la. Nanti kita ajar dia.

2. Salah satu nak kasi lemah cani la. Biarkan rakyat berbulu dengan BN ambil Perak secara rampas gini. Memang PRU13 BN out punya kat Perak. Lebih teruk. Insyaallah.

3. Kasi ajar sikit BR ni tuanku. DAP pun terutamanya. Gelojoh sangat.

4. Malukan Anwar, tuanku. Kasi dia pengajaran berguna. Lain kali utamakan rakyat dari cita-cita politik dia tu. Politik melampau2. Sampai kelam-kabut Malaysia. Ade ke siap hantar wakil rakyat PKR ke Taiwan, follow MP BN. Melampau sungguh cara dia nak cover malu. Agak-agak la kan. Buat la kerja rakyat dulu.”

“Ermmm… dilemma gak wa ni. Mana Madam Maymot ni? Coconut Shake beta mana?”

“Dia sibuk memblogging skang tuanku.”

"Adeh.. poning kepalo wa ni Duka oi.."

"Takper tuanku. Wa update blog wa jap. Nanti kita baca komen diorang sama-sama. Apa endapat diorang pulak."

Comments

  1. ish ish ish ..... wa kat sebelh lu... lu tak sebut pun dalam artikel lu ni... sampai ati lu aduka.....

    -abanghensem

    ReplyDelete
  2. Muahahaha. Biasa la bro. Wa kan Melayu tulen. Cantas lu ma.. cantas!!

    zassss!!!

    ReplyDelete
  3. Oit oit tuanku,tak tershake akak coconut korang tu..sebab akak dah zingggg! bertuko jadi inkedibel hulk ...grrrr
    Goram se ngan tuanku,duka plak jadi penasihat,,
    Tak setuju akak ngan poin duka tu suh jgn bubar DUN,,
    Tuanku x bubar DUN Perak..maleh akak nak kawan ngan tuanku,layan diri yo la,,
    -->>Siap ko Duka,se nak caj ekau ngan akta hasutan..kan dah terhasut tunku dapor tu!

    ReplyDelete
  4. ape ke halnye panggil org gaji madam?

    ReplyDelete
  5. Apasal ngan King Cai ni..? Sawan babi tak habih habih... Dah tau pedas..pi baca jugak... Benaknyee...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.