Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Feb 1, 2009

PPSMI lagi..


Oleh : AdukaTaruna

Yes. Jumpa pun sorang blogger otai yang sokong PPSMI. Bro Penarik Beca. Sebab dia cerita dalam konteks keluarga dia, wa pun nak citer gak la.

Jawapan falsafah wa dah bagitau sini dan sini, mengapa wa sokong PPSMI. Kita kena ikut satu-satu zaman. Kalau lu baca dan tahu kadeah Mokhdar, lu akan faham 100% mengapa BI perlu diajar dalam Bahasa Inggeris. Atau lebih baik dalam bahasa Mokhdar berbanding Bahasa Inggeris itu sendiri.

Input-input berfikir dia laju. Apa dia input-input berfikir? Apa kaitan dengan bahasa? Susah nak jelas kalau lu orang tak tahu basic Mokhdar. Wa yakin A Samad Said, Ungku Aziz yang tak hadir tu tak tahu kaedah teknikal ni. Dorang tahu puisi jer. Puisi mana boleh joint Matematik ma…

Keluarga wa.

Adik lelaki wa adalah produk PPSMI. Dia bukan belajar pun. Kerja main bola jer. Sampai state. Selain main bola, kerja dia mengurat. Dia tak macam abang dia ni. Naif jer. 24 jam study. Hahaha.

Tapi, dalam keluarga wa, dia paling pandai BI dan Matematik. Mak wa cikgu. Kitorang lumba buat soklan Matematik, mesti dia menang. Jarak 2-3 minit gak la dia siap dulu. Sebab dia berfikir dalam Bahasa Inggeris. Lu kena faham teknikal bahasa dalam mengira dulu beb. Baca basic kaedah Mokhdar, lu akan faham.

Kalau tengok citer omputih yang ada subtitle, dia dengan mak gelak dulu. Wa gelak bila subtitle keluar. Mak dulu sekolah omputih. Memang la. Wa plak bangang BI sebab dulu sebab wa perkauman kot. Hahaha.

Kesimpulan di sini, BI untuk Matematik bukan untuk pandai BI. Tu bonus ma. Tapi untuk relevan dengan zaman. Kalau zaman dulu Bahasa Arab la relevan. Cuma kaizen BI dari Bahasa Arab dia lebih ringkas. Tak berjela nak fikir. Dan bahasa Mokhdar lebih kaizen dari BI. Cuma belum global.

So, pada wa, paling bagus ialah ajar Matematik guna kaedah / bahasa Mokhdar, disampaikan guru dalam Bahasa Inggeris, menggunakan simbol2 dan istilah Inggeris, kecuali bahasa angka (guna kaedah Mokhdar).

Pejuang bahasa.

Wa nak gelak, provok, lebih2 kang tak sampai hati plak. Kena penjara pun tak pernah, claim diri pejuang bahasa. Hehehe. Masa zaman Mahathir mana telur lu orang? Nyorok belakang buku ka? Hehehe. Melayu.. Melayu.

Wa pun segan nak claim wa pejuang bloggers. Hahaha. Tunjuk muka pun tak berani, kena lokap pun tak pernah. Demo pun duduk belakang stanby nak lari jer.

6 tahun dah PPSMI. Sampai wa dah tgk hasil dia kat adik wa. Mana lu orang semua wahai pejuang bahasa? 6 tahun ma. Time BR dah buka langit Malaysia baru lu muncul claim pejuang bahasa. Eh, A Samad Said pun turun ke jalan raya tu. Hahaha. Ungku Aziz yang nasionalis tu mana? Tak stendet kot turun. :p

Cuma tak adil kepada pelajar luar bandar la. Walau berkesan pada adik wa, dan wa bersyukur adik wa tak jadi macam wa atau lebih bagus dari wa, kita tetap tidak boleh meminggirkan kelompok yang lain. Dan dalam ini, wa setuju PPSMI ditagguhkan atau sebarang cadangan yang lebih baik.

8 comments:

Anonymous said...

sy tak setuju PPSMI nih. depan mata sy sendiri, budak2 merangkak nak paham matematik, nak paham sains dalam bahasa yang asing bg mereka. ini kita cerita populasi majoriti anak-anak malaysia yg bahasa english adalah asing bg mereka.

bg sy, jika nak buat sesuatu, kita kena objektif. kalau objektif itu untuk memberi kefahaman dan kebijakan dlm sains dan matematik (ini adalah objektif dan harta intelek yg sgt2 penting) maka wajarlah dieprmudahkan 'kaedah' untuk menguasai subjek ini. mcm nak ajar budak main bola la, takkan nak ajar dia sepak bola trus masuk gol je kan, kene ajar gak step awal sperti menggelecek, ajar rules main bola, taktik etc. jgn lompat2.

kalau objektif untuk menguasai bahasa inggeris, maka wajarlah bahasa inggeris diajar dengan kaedah pengajaran bahasa inggeris yg meliputi comprehension, writing, oral, listening etc.

this is not about memperjuangkan bahasa atau memperkenalkan teknik yang dikatakan berkesan. teknik mokhdar ke teknik mohram ke. ini bukan soal pejuang bahasa tu berani ke ape. ini soal pembangunan dan penguasaan anak-anak kecil dalam bahasa inggeris, sains dan matematik. tak ada kaitan dengan mengangkat martabat bangsa ke atau memperjuangkan bahasa.

sekarang ni, soalnya, ramai budak2 lemah sains dan matematik sbb BELUM lg menguasai bahasa inggeris. kalau sekolah dibandar2, yg terdedah dgn televisyen, iklan, billboard komunikasi dgn family atau org awam yang mana mereka lebih dkt dgn bahasa inggeris, sudah semestinya mereka cepat tangkap. tapi bukan semua pun budak bandar mcm ni. anak-anak org cina india barangkali la.

tp kita kena tgk majoriti. budak belum pandai bahasa inggeris, u all dah start ajar matematik n sains dlm english? ini macam ajar baby tu lari pecut sedangkan jalan biasa pun baby tu tak reti lg. baru start nak belajar duduk n merangkak.

kalau nak menguasai sesuatu ilmu atau kemahiran, kena ikut step by step la. sy bukan produk PPSMI pun, tp alhamdulillah, belajar sains n matematik dlm bahasa melayu pun tak lah menjadikan sy seorang yg lemah dlm bahasa inggeris. kita sgt2 teruja nak anak-anak kita nanti tere bahasa inggeris, tp secara objektif, kena ikut step by step n ikut kemampuan serta tgk persekitaran la.


nyle

AdukaTaruna said...

nyle, PPSMI start darjah 1 ke?

Anonymous said...

salam.

Bagi wa isu PPSMI ni dah bercampuraduk.
Objektif sebenar masih kabur.

Cuma yang boleh wa fikir ialah PPSMI ingin meningkatkan penguasaan bahasa inggeris dalam Math dan Science.

Namun di masa yang sama, penguasaan bahasa inggeris student pon tak betul lagi, menyebabkan penguasaan math dan science menjadi lebih tak betul.

Cadangan wa, kerajaan perlu fikir camna nak perbaiki silibus bahasa inggeris. Then boleh laksanakan PPSMI untuk skola menengah...
~zaminc~

Anonymous said...

ha ah la.. start darjah satu la..
nih lg ada satu citer amat kelakar. kat skolah kami, ada nazir skolah datang melawat. nk tengok mcmana cikgu sains n matematik ajar dlm english. yg klakar nya, cikgu2 sains n matematik ni sendiri tak reti english. diorang pakat mintak MC ari tuh. n ada yang menyorok kat kantin skolah, mintak kebenaran dr guru besar urus anak, gi ospital etc.

ini bkn kes kat skolah kami jek, tp sy tau hal ini berlaku di bnyk skolah. cikgu2 sendiri tak reti ngajar dlm english. so, bapak2 politik yg mempolitikkan PPSMI ni, kowang bukak bijik mata kowang luas2, tgk REALITI PPSMI dpn bijik mata dan nilai keberkesanan n nasib anak-anak kecil ini.

nota kaki: sy bukan cikgu. hahaha..

nyle

AdukaTaruna said...

Kalo start darjah 1, bantah PPSMI secara terpilih la. Bukan secara total / falsafah.

Yang pejuang bahasa plak? Ngeeee

Anonymous said...

kalu PPSMI skolah menengah, spt bak kata sedara zaminc, sy setuju ya amat. tp sebelum itu, ada syaratnya. kaedah pengajaran english sekolah rendah kena digubal. maksudnya, bijak pandai kementerian pendidikan atau pelajaran (ntah la masa satu), kena carik formula bgmana utk mempercepatkan penguasaan bahasa inggeris dikalangan budak skolah rendah.

dan kerajaan jugak kena kempen kat rakyat malaysia, utk menggunakan bhs inggeris sbg bhs pengantar isi rumah. sbb kalu tak buat mcm ni, si anak belajar english ms kat skolah je tp kalu tak praktik kat rumah pun pyh gak. nk harap praktik kat skolah jekla. tp kalu berjaya mewujudkan satu suasana dimana budak2 skolah belumba2 n besemangat blaja omputeh, sy yakin budak skola menengah boleh menerima kalu ajar dlm english.

ni sy ckp dr pengalaman sendiri la.

nyle

Anonymous said...

yg pejuang bahasa, pi berjuang medan lain la. jgn menyemak kat bidang pendidikan anak-anak kecil. bidang pendidikan bahasa utk budak kecil bg kat cikgu2 atau pakar yg lebih paham. pejuang bhs medan perjuangan anda bukan disini.

ni sy bg idea kat pejuang bahasa. pi serang stesen tv n radio yg guna bahasa pasar n bahasa b o d o kat tv. pi mintak lebih bnyk rancangan local jgn asik amik slot dr luar. penuhkan rtm ngan rancangan bhs melayu. hahaha... (biarla rtm jd medan tempur korang..)

(:

nlye

Anonymous said...

"Wa yakin A Samad Said, Ungku Aziz yang tak hadir tu tak tahu kaedah teknikal ni. Dorang tahu puisi jer. Puisi mana boleh joint Matematik ma…"
wa pk lu salah hal nie..dua org ni org berfkir beb..cth ungku aziz nie lu kene btol fakta..zaman dier jga um dulu ..u tue no 6 dlm dunia beb..die cdgkn penubuhan tabung hj ngan koprasi angkasa lu takleh tuduh sbrg..depa cendiakawan..byk brfikir..lue takleh tuduh sbrgn beb..idea depa gmpk jgn semborono jer..kala lu nk kutuk politikus wa tk kesah beb.tp cendiakwan nie sori to say..wa bangkang lue.. kala lu stakat kaedah "tu wa ga ja ka lan luh "..lue baek relaks jer beb..depa pmikran kedepn .. edward dibono(kajian memaksimumkn cara berfikir)...