Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Feb 27, 2009

Penggunaan kalimah Allah oleh agama lain.

Oleh : AdukaTaruna

Wa ditanya pendapat wa tentang isu ini. Secara falsafahnya, tiada masalah. Tetapi taktikalnya ada masalah. Memang bermasalah. So, untuk satu-satu keadaan semasa itu, penggunaan Allah bagi agama lain hendaklah dilarang.

1. Majority muslim di Malaysia adalah Melayu. 99% muslim Melayu mendapat pendidikan Islam tahap paling bangang, sama ada oleh pemerintah atau oleh isu bapa sendiri. Bermakna mereka berada dalam standard terlalu bodoh. Ini adalah membahayakan.

Penggunaan Allah bagi agama lain boleh dibenarkan apabila semua ini selesai. Malah memberi kelebihan pula kepada pengembangan agama Islam. Apabila pemerintahan Malaysia ditukar, sistem pendidikan Islam diperbetulkan, majlis agama bertaburan, suasana beragama memuncak, penggunaan Allah bagi agama lain boleh dibenarkan.

2. Langkah pendek ialah mewartakan istilah-istilah Islam untuk kegunaan Islam. Taktikalnya , kita berselindung (lulit) disebalik wuduk, sembelih, etc. Contoh :

(yang ni ulama Melayu tahap mustahil berfikir walau ilmu agama tahap gunung. Genetik mereka lembab dan terkial-kial)

1. Istilah 'wuduk' diwartakan untuk kegunaan Islam sahaja. Ianya membawa maksud basuhan beberapa anggota tertentu bagi tujuan ibadah dalam Islam, terutama solat. Agama lain hendaklah menggunakan istilah basuhan atau seumpama itu sekiranya ingin merujuk kepada upacara mereka.

So, agama lain faham dan akur. Sebab agama mereka tiada wuduk. Step seterusnya.

2. Istilah sembelih diwartakan hanya untuk kegunaan Islam sahaja. Ianya merujuk kepada ibadah mematikan haiwan bagi tujuan makanan orang Islam. Agama lain hendaklah menggunakan istilah pemotongan atau seumpamanya sekiranya ingin merujuk kepada upacara mereka.

So, agama lain tidak mempunyai hujah kerana mereka tiada konsep ibadah penyembelihan. Setelah mewartakan beberapa istilah lagi sebagai lulit untuk istilah Allah, maka, wartakan tujuan utama ini.

3. Istilah Allah diwartakan hanya untuk kegunaan Islam sahaja. Ianya merujuk kepada Tuhan yang satu, yang tidak mempunyai sekutu, yang tidak mempunyai anak atau bapa, tuhan sekalian alam. Agama lain hendaklah menggunakan istilah tuhan atau seumpamanya sekiranya ingin merujuk kepada agama mereka.

1 comment:

Anonymous said...

Allah ialah tuhan kepada seluruh alam ini baik org islam, bukan islam, jin, haiwan dan semua makhluk. wa nak tau, apa hukumnya kita larang mereka guna Allah? apakah kesannya kpd akidah kita, akibat larangan (istilah Allah)?