Skip to main content

PAS tinggalkan Barisan Rakyat?

Oleh : AdukaTaruna

Tidak! Reality tetap reality. Sebagaimana reality PKR adalah parti bermaruah UMNO, PAS juga berhadapan dengan reality bahawa PAS tidak boleh bersendirian menumbangkan kejahatan BN.

Iran bertahaluf dengan penjahat Russia dalam beberapa bab untuk menumbangkan USA dan Israel. PAS perlu bertahaluf dengan PKR dan DAP dalam beberapa bab untuk menumbangkan penjahat BN.

Pembinaan Sayap non muslim PAS perlu dipercepatkan. Memang semuanya dalam perancangan Allah. tetapi iu kerja Allah. Dan janji Allah untuk meredakan hati-hati hambaNya yang memperjuangkan perintah Allah.

Tetapi manusia tetap tertakluk kepada kerja manusia. Itu hukum alam yang Allah sunnahkan. Kerja Allah adalah kerja Allah. Kerja manusia adalah kerja manusia. Mukamadnya Allah yang tentukan. Allah yang jadikan.

Wa yakin Anwar akan merudum menjelang keruntuhan BN. Kegelabahan dan kegopohan Anwar berpolitik tanpa mengira waktu dan etika mungkin berlatarkan kes liwatnya. BN perlu ditumbangkan sebelum kes liwat terongkar.

Itu masalah lu. Dan masalah wa ialah menekankan kepada semua pengundi bahawa rakyat adalah kelompok paling berkuasa. Tidak perlu taksub pada individu atau parti. Anwar adalah individu dan PAS /PKR adalah parti.

Parti2 di dunia tidak perfect. Tidak maksum. Apatah lagi di Malaysia. Dalam senarai paling bangsat, UMNO di tempat pertama diikuti oleh PKR di tempat kedua. Ini fakta yang pedih bagi ahli PKR.

Seks, liwat, ganas, gelojoh, rasuah, lari, lompat, 90% adalah Melayu PKR dan Melayu UMNO.

Comments

  1. rilek al bro..... bagi wa tak bleh salahkan PKR semata².... tengok jer kualiti ahli PKR yang melompat tu.... lagi elok la dia melompat sekarang daripada jadi liabiliti masa depan..... kita tunggu episod kedua musim satu ni.... apa akan jadi lepas ni...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.