Skip to main content

IRM : Atuk catit lagi nih..


Oleh : AdukaTaruna

Tadi Atuk ade baca blog pcik Penarik Beca. Kalau Atuk panggil pakcik, lu orang kena panggil toknyang la. Toknyang Penarik Beca tak semestinya setuju dengan Atuk. Tapi bila baca artikel dia yang ni, Atuk nak tulis hasrat Atuk.

Mana tau tak sempat kan. Tapi sempat tak sempat memintak la Atuk kawen dulu. Hahahaha. Atuk zaminc asyik eksyen dengan Atuk jer. Die kate kawin ni best. Teruja gak Atuk. Kang tak wujud plak lu orang kang.

Ok. Apa yang Atuk nak catitkan ini, idealogi Atuk. Kalau lu orang setuju dengan Atuk, tolonglah sebarkan. Atuk berhasrat nak jadikan tanah air tercinta kita ni IRM. Islamic Republic of Malaysia. Atuk benci amat system bangang raja n sultan Melayu nih.

Bawah IRM ni, satu Majlis Paling Power, ada kuasa pembatal / veto bernama Majlis Syura Ulama. Dia pengganti Majlis Raja lah. Ahli mesti ganjil. Sebab nak batalkan satu2 dasar kerajaan oleh kerajaan yang dipilih rakyat Malaysia ketika itu haruslah diundi mereka.

Majlis Syura Ulama ni dilantik sesama mereka juga, melalui undian mereka. Kira badan eksklusif la nih. Hanya kes jenayah jer yang leh dakwa Majlis Syura ni. Sebarang keputusan dasar diorang tak leh dicabar di mahkamah tinggi.

Atuk ada dokumen dia. Dah siap lama dah. Tapi Atuk tok berani nak sebarkan. Kang kena ISA pulak Atuk kang (tahun 2009). Dituduh mengishtihar perang terhadap yang dipertuan jagung. Tunggula ISA tu tak wujud, baru Atuk riki2 line nak sebarkan.

So, kalau zaman lu orang belum wujud lagi IRM ni, dan kalau lu orang setuju dengan fahaman Atuk ni, lu orang sambung lah eh.. Penting wo…

Comments

  1. Bro, lu asyik buat surat wasiat je ni pesal?
    wa risau dah ni... :P

    ~zaminc~

    ReplyDelete
  2. sama la..risoo gak akak ni,,wasiat manjang atuk duka nih,,
    duka hint suh lu carikan ehm2 kot zaminc...

    ReplyDelete
  3. wa pun risau gak ni..... errrrr..... berapa lu bagi harta lu kat wa sebagai wasiat ni..... hehehe

    -abanghensem

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.