Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jan 15, 2009

Stanby kepala lutut lu….

Oleh : AdukaTaruna

Alasan JPN operasi hingga lewat malam ialah memberi khidmat terbaik pengundi menyemak status. Dorang ni nak tipu sapa ni? Kalau nak tipu atok, nenek kampong, wa percayalah. Tapi…. Ish…. Meluatnya wa…

Dari Utusan :

"Beliau berkata, SPR menerima lebih 200 panggilan dari pengundi kawasan itu yang ingin menyemak status pendaftaran pemilih mereka sejak tempoh operasinya dilanjutkan."


1. 200 panggilan? 1 panggil nak jawab sejam ke untuk tahu status, sehingga terpaksa buka lewat malam? Nak memperbodohkan sapa plak ni? Ish…


2. Apa guna system sms tu kalau still menggunakan man power? Dan still terpaksa buka operasi hingga larut malam? Hangpa ingat generasi wa ni bodoh macam generasi tahun 60an ke apa?

"Pukul 5 petang hingga 10 malam itu untuk kami ’standby’ bagi memudahkan SPR menyemak daftar pemilih seseorang selepas menerima panggilan pengundi yang ingin menyemaknya.”

Orang kampong, orang yang lahir zaman tok kaduk, boleh la hang nak kecing… Stanby kepala lutut dia.. Tak logic langsung.

Meh kita saksikan demo nak layan 200 panggilan.

Truutttt! Truuttt!

“Hello. SPR Negeri Terengganu di sini. Apa boleh saya bantu?

“Hello. Saya Wan Parit. Saya nak semak status mengundi sayalah.”

“Boleh. Sila berikan no kad pengenalan encik.”

“600815-00-7896”

“Sebentar ya.”

“Tipah! Oi Tipah!”

“Bagi sini pembaris tuh. Mu g la beli sendiri.”

“Kejap yer encik. Saya nak semak ni kena guna pembaris. Tebal gile kertas ni. Saya kena semak satu-persatu.”

“Oh.. takpa2. Saya tunggu.”

“Sementara tu encik ni duduk kat mana? Hobi apa? Makanan kegemaran apa?

“Bla.. bla.. bla.”

“Boleh dating ke?”

3 comments:

lelaki_ini said...

Wakaka..
hanya org bengap tahap cipan je yg caye ckp Pengarah SPR T'ganu mlm td..
langsung x masuk akal org yg berakal, dgn budak tadika Kemas bole le tipu camtu. apa raa.. mangkuk tingkat tol..

Anonymous said...

Harap2 novel ekau ada lawak2 gini..baru x jomu baco eh...

~k.maymot~

Anonymous said...

hehehe..... siap ngurat lagi tu.... memang SPR n JPN ni bangang tahap dewa la.... ada ke nak memperbodohkan rakyat ngan jadikan diri tu cam beruk..... huha huha.....