Skip to main content

Menjawab MSO.



Oleh : AdukaTaruna

Rujukan : Di sini.

Wa diminta ulas. Dan diberikan link.

salam bro aduka.


saya ingin tahu apa komen bro tentang isu yang baru Sayuti omar tulis dalam blog dia. mintak bro ulas sikit la... ni link dia. http://msomelayu.blogspot.com/2009/01/terkenang-kuala-2.html

Bila wa baca, isu ini membabitkan dalaman PAS. Wa blogger nyamuk, ma. Bebas sebebasnya. Sorang pemimpin PAS pun tak kenal wa. Wa kenal lah diorang, Bush pun wa kenal, tapi diorang mana kenal wa.

Jadi, nak ulas, kena tahu dalaman PAS. Kena terjun sama-sama. Namun, wa tetap bersuara dari sudut wa yang memekak dari luar jer nih.

Punca sebenar.

Takan berlaku sesuatu itu tanpa punca. Mesti ada permulaannya. Wa maleh nak ungkit2 nih. Tapi terpaksa gak la sebut. Namun, sekali lagi diingatkan di blog wa atau mana-mana tulisan wa, wa hanya menyampaikan fikrah, yang pembaca pepandailah timbang sendiri.

Punca sebenarnya ialah Musthapa Ali dan beberapa individu PAS memandai-mandai berunding dengan UMNO, secara gelap, tak nak mengaku, berputar-belit. Inilah punca segala punca.

Kemudian merebak kepada tuduhan fraksi-UMNO. Kemudian di balas dengan team Erdogan. Kemudian, (termasuk wa sekali la tuh) masuk bab PAS Terengganu dan di balas dengan PAS Selangor. Konflik terus-terusan berkecamuk dengan Ulama vs Professional.

Inilah punca dan asbab musabab utamanya. Berunding dulu, tak nak ngaku, then guna Majlis Syura halalkan rundingan tu adalah punca. Dan ianya membakar apabila yang terbabit tak nak minta maaf, ugut nak saman, sampai mampos tak nak ngaku. Kalau mengaku salah, minta maaf, insyaallah selesai beb.

Pendirian wa.

Wa tak suka Anwar. Retorik melampau. Akhlak out. Namun, tajuk kekuatan yang dia ada, memang wa akur untuk dia pulihkan Malaysia.

Wa tak suka Hadi. Atas tajuk Fatonah (akhlak tak payah pertikaila). Melampau lembab. Namun, sejak hudud timbul wa ada nampak dia bijak. Maybe sebab dia pernah terkena dulu dalam isu hudud ni.

Wa tak suka PAS Terengganu atas tajuk dinamik. Agak tertutup sedikit. Dinamik dan tertutup itu terletak atau tergalas pada tafsiran wa lah. Namun, soal hantar kerusi muslim ke parlimen, bukan soal kecik.

Wa sanggup tolak ketepi pendirian peribadi wa. Kerusi muslim di parlimen keutamaan first. Erdogan ke, fraksi UMNO ke, g lantak lah. Takda masa wa nak layan. Janji muslim berjaya dihantar ke parlimen.

Isu dingin Erdogan di Terengganu.

Memang wa tak tahu sejauh mana kebenarannya. Sebab wa takda sumber langsung dari dalaman PAS. Kalau betul memang wa maki jer. Walau wa letak Husam sebagai harapan, tapi seandainya benar Husam dingin di Terengganu PRK lepas, pun wa maki gak. Dulik apa wa.

Walau wa suka Mat Sabu, tapi seandainya kata Mat Sabu pulaukan PRK KT, pun wa maki gak Mat Sabu. (Maki kat blog jer la. Sebab kalau depan2, dengan Mat Sabu ni wa 50-50 jer. Dengan Anwar kompiden sket wa. Goreng banyak jer Nuar tu. Guna teknik 2 pilihan jer. Ya atau tidak, A atau B. Sekat kebolehan goreng dia tu)

Jadi, isu dalaman PAS ni biarlah diorang settlekan. Selagi tak kacau kepentingan wa dah. Kalau dah kacau kepentingan wa, yakni kepentingan wa nak tengok Malaysia dalam suasana Islam, wa maki jer. Siyes beb. Takda masa nak taksub2, nak fanatik2 nih.

HAMAS.

Wa juga ditanya adakah wa tak sokong HAMAS. Gilo kau bai. Den just koba an pendapat den yo. Ikut step dia HAMAS lagi paham apa yang dio buek. HAMAS jauh lebih baik dari PAS. PAS lebih jauh baik dari wa nih. Itu basic dia.

Tapi bab pendapat, ske hati wa la nak luahkan apa. Korang pepandailah sembur wa balik ke nak baca pendapat lain pulak ke.


Lu lambat la AT.. lu dah tau plan isreal tu nape lu x sampaikan kepada pihak palestin, sekurang² pihak palestin yg ada kat malaysia ni ke.. ni depa dah kena serang baru lu nak cakap.. x guna la bro.. x dapek nak nolong lg.. lu ni bijak tapi simpan la.. bijak ke?
Artikel tu bermotifkan dakwaan yang memaksa perbincangan. Ianya muncul selepas beberapa peristiwa berlaku.

Kalau wa tahu, baik wa dah memekak suh PAS sampaikan bro..
Yeeaa yeaarrghhhhh…!


Comments

  1. salam bro AT.

    terima kasih. kekadang ini ler yang wa respek ngan lu. apa yang lu cakap kekadang tuh ader masuk gak dalam kepala otak wa yang berjambul nih.. anyway thanks.

    ReplyDelete
  2. Apa lu layan MSO tu.Kambing jamnapari dia dari Golok yang jatuh lori pun tak layan dia (dia kata jamnapari tu ambik dari Indon nuh!)

    ReplyDelete
  3. wa kalau blog MSO tu wa layan baca jer.... nak telan sorry la..... mamat ni suka berdendam.... wa kureng ngan mamat suka berdendam ni.... hati busuk!!!..... kalau lu peratikan betul²..... mamat MSO ni dia akan hantam orang yang tak sebulu ngan dia.... satu lagi kalau permintaan dia tak dipenuhi oleh individu yang dia baik sebelum ni..... contoh tengok jer HUSAM MUSA... pasal jamnapari.... satu lagi BERAHIM ALI (wa pun tak setuju ngan berahim ni tapi sikap MSO terserlah bila dia hantam berahim ali ni.... sama la MSO ni ngan berahim).... banyak lagi la.... 2 ni jer contoh wa bagi....

    -abanghensem

    ReplyDelete
  4. "Kerusi muslim di parlimen keutamaan first. Erdogan ke, fraksi UMNO ke, g lantak lah. Takda masa wa nak layan. Janji muslim berjaya dihantar ke parlimen".

    how about if PAS nominate a non-Muslim candidate from PAS Supporter Club?

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.