Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Dec 29, 2008

Hudud : PAS diletakkan Allah di landasan yang tepat.

Oleh : AdukaTaruna

Ultra + Ektrim.

Kali ni wa tidak mahu bercakap soal taktikal manusia. Wa bercakap soal taktikal Allah. Tidak semestinya tepat, tetapi sekadar hamba yang meneka percaturan Tuhan terhadap usaha menunaikan janji Tuhan sendiri.

Orang berkata, dulu, PAS ultra atau ektrim dalam memperjuangkan Negara Islam. Tidak berhemah, tidak sesuai dengan corak berbilang agama dalam wadah perebutan undi majoriti. Di bawah tajuk taktikal manusia, memang wa setuju.

Tetapi di bawah tajuk taktikal Allah, tidak semestinya benar. Allah yang mengawal hati dan memberi kecenderungan kepada pejuang agamaNya. Jikalau tidak ada gaya ultra dan ektrim seperti kematian di Memali, Batu Buruk, di ISA, ditetak dengan kapak, diculik pada satu ketika dahulu, jangan harap generasi kemudian seperti wa dapat melihat kesungguhan dan pengorbanan pejuang PAS memperjuangkan Islam.

Hudud.

Begitu juga hudud. Di bawah tajuk taktikal manusia, adalah tidak bijak mendapatkan hudud dahulu sebelum jalan perjuangan yang dipilih itu (demokrasi) di pulihkan. Namun begitu, di bawah tajuk taktikal Allah yang mengawal kecenderungan hati pejuangNya, sedar tak sedar, hukum Hudud dan Qisas sudah tertanam di Kelantan dan Terengganu!

Jadi, mungkinkah kini, Allah sedang menghalakan PAS kepada step seterusnya pula, yakni menegakkan apa yang telah berjaya ditanam dengan focus kepada pusat? Dengan pengambilan pusat? Jika teori ini tepat, sebenarnya PAS berada dalam landasan yang disusun Allah. Satu landasan yang sesuai dengan scenario, keadaan, tahap iman, satu-satu masyarakat itu.

Menyiasat taktikal Allah.

Allah mengawal bolak-balik hati manusia. Dalam tajuk perjuangan menegakkan perintah Allah sendiri, sudah pasti Allah mengawal hati pejuang agamanya yang tulen.

Sekarang kita siasat kecenderungan terkini hati pejuang agama Allah yang konsisten, yang terbukti pada pandangan zahir kita, walau mereka tidaklah maksum.

Siasatan 1.

Hadi : “"Masalah pengangguran masih ada lagi dan untuk laksanakan hukum ini kedudukan rakyat Malaysia mesti stabil contohnya daripada segi pendidikan, kehidupan, dan hubungan keluarga juga kena dijaga," katanya yang dipetik daripada agensi berita.”

Kecenderungan hati : Hudud ditangguhkan.

Keadaan sebenar : Hudud dan Qisas sudah siap sedia di Kelantan dan Terengganu.

Tumpuan utama : Pengambilan pusat. Keadaan asas dibetulkan dahulu.

Siasatan 2.

Nik Aziz : “Kita tidak payah tekan atau paksa untuk orang ramai terima undang-undang Allah, 20 atau 30 tahun lagi orang terima pun tidak apa. Hudud ini benda besar dan ia makan masa lama untuk dilaksanakan.

"Dulunya bila Pas sebut politik Islam, orang tidak boleh terima. Mereka kata mana ada politik Islam tapi bila kami memerintah atas Islam orang boleh terima begitu juga dengan hudud.”

Kecenderungan hati : Hudud dalam perjalanan. Tetapi masih yang panjang.

Keadaan sebenar : Hudud dan Qisas sudah siap sedia di Kelantan dan Terengganu.

Tumpuan utama : Kefahaman asas dibetulkan dahulu.

Siasatan 3.

Husam : "Pasal hudud kita bincang, kalau tidak boleh terima lagi, kita tangguhkan lagi."

Kecenderungan hati : Hudud ditangguhkan dahulu.

Keadaan sebenar : Hudud dan Qisas sudah siap sedia di Kelantan dan Terengganu.

Tumpuan utama : Dapat demokrasi yang sebenar dengan menumbangkan BN.

1 comment:

Faizal Zakaria's Blog said...

Selamat Tahun Baru :-)

(( Renungkan )) Ke Mana Kita Mahu Pergi?
http://TeamPemudaUMNO.blogspot.com
Forum Generasi Muda
http://Forum1Malaysia.blogspot.com
Pakatan Antara Parti Lawan Tidak Kekal
http://pro-faizal.blogspot.com