Oleh : AdukaTaruna
Sebab wa dah kena sound dengan Abang bergamot, asyik tulis yang berat2 jer, wa tulis cerita ringan la. Tak masuk TKO cerita ni, membazir database TKO jer. He.
Tadi mak wa masak sardin. Lama tak makan sardin. Terus teringat kisah wa pasal sardin ni. Wa dulu, mase belajar, selalu makan luar. Stendet la boy. Lelaki ma. Kalau masak, selalunya nasi, megi atau sardin.
Bila wa masak sardin, member wa terkejut. Sedap. Ngeh2. Pasal apa? Pasal wa goreng ikan sardin tu sampai garing. Wa ingat law ni satu Malaysia. Tapi rupa2nya rumah wa jer guna law ni. Bukan sekali, tapi 3 kali member yang berlainan terkejut.
Sebab wa teringat kisah lama tadi, wa sms member wa yang dok france tu. Cane dia masak sardin. Bila wa terangkan wa goreng ikan tu, dia kata dia tak pernah try. Dan nak try. Sedap ke tak, wa tak tahu la. Lidah owang france ni pelik sket.
Jadi, kepada pembaca yang tersesat dalam blog wa, cuba lu try masak sardin sambal. Cili kering tu lu mesin lepas rebus. Goreng cili tu dan campur dengan kuah asal sardin. Pastu letak bawang banyak2.
Eh, silap. Sebelum tu, goreng dulu ikan sardin tu. Kalau leh goreng yang tenggelam punya (minyak banyak). Dah garing baru terbalikkan. Kalau tak hancur pulak. Nantikan lu orang akan dapati ikan tu meletup2. Sebab kuah yang masih ada di ikan tu. Masa wa kekecik, wa siap guna tudung periuk sebagai cover tgk letup2 tu. He.
Ha.. sesapa yang tak pernah cuba tu, cuba la try test. Sedap ma...
member yg kat france tu awek ke lelaki?
ReplyDelete