Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Aug 19, 2009

Susah PAS kali ni.

Oleh : AdukaTaruna

PAS atau setiap komponen BR hanya menang kerana persempadanan semula. Hampir kesemua kawasan yang diubah untuk kemenangan BN dulu berpaling tadah menghukum BN. Kawasan2 Melayu dimasukkan sejumlah kawasan bukan Melayu ketika amukan Melayu terhadap BN dulu. Kawasan2 inilah yang menghukum BN apabila bukan Melayu tidak mengundi BN PRU lepas. Hanya negeri Johor jer yang selamat sebab tak banyak perubahan pada persempadanan semula.

Dalam tajuk kali ni, kita fokus kepada Permatang Pasir. Ada 5000 pengundi bukan Melayu. Undi Melayu dah kompom terbahagi kepada 2, jadi penentu ialah undi 5000. Ni yang payah nih. Kita masuk dulu dalam tajuk 5000 pengundi bukan Melayu.

Pengundi bukan Melayu.

1. Adakah orang Bukan Melayu (BM) mempunyai fahaman kalah menang tidak jejas kerajaan DAP mereka?

2. Adakah BM mempunyai fahaman untuk mengajar PAS dalam beberapa isu nasional?

3. Adakah BM mempunyai fahaman untuk mengajar PAS dalam beberapa isu negeri Penang?

Pengundi Melayu.

Gua takda statistik atau kajian rasmi. Tapi pemerhatian peribadi gua kuat dan gua percaya pada pemerhatian gua. Melayu terpecah kepada 2. Separuh2 secara seimbang.

Dan daripada 50% Melayu yang sokong BN, 90% daripadanya adalah wanita. Gua ulang balik. Gua takda kajian rasmi, sejarah menunjukkan pemerhatian gua tepat. Lu nak belasah gua perasan pun gua takda hal punya.

Melayu adalah spesis bodoh, dan dalam pembahagian gender untuk spesis bodoh tersebut, wanita paling stupid. Melatah wanita Melayu, bawak kereta tak tentu arah, bacaan jenis artis, pot pet pot pet, emosi dan sentimen gila bagi tinggi, etc. Memang inilah talian hayat UMNO. Wanita nak marah gua, gua terima.

Lu tengoklah jentera kempen BN dan perarakan penamaan calon. Majority wanita. Kempen rumah ke rumah puteri UMNO paling power. Wanita terlalu stupid untuk tahu perkara berat.

Jadi, gua letakkan 50% daripada keseluruhan Melayu tetap pergi kepada BN, dan 50% lagi kepada PAS.

Stategi BN terhadap tajuk Melayu.

Tajuk wanita UMNO tak payah buat apa. Mereka memang tahap stupid. Tak perlu jaga, kompom masuk reban BN. Tapi mereka attack kelompok lelaki.

1. Takda isu untuk Melayu lelaki, mereka buat isu syurga neraka. Haron Taib adalah ikon yang selalu sedia bekerjasama untuk dijadikan suasana perbezaan pendapat. Pusing2 cari, mesti Haron Taib dapat.

Majority Melayu lelaki adalah jenis bukan ke surau. Jadi dengan adanya isu ini, mungkin mereka akan rasa jauh hati dan jauh minat kepada PAS. Dengan adanya golongan agama yang kelihatan 'membela' level mereka, mereka berasa terlindung. Siapa? Mufti Perak dan ahli agama BN.

So, memang payah beb. Kena kerja keras pada 3 tajuk.
  1. Pengundi Bukan Melayu (BM)
  2. Pengundi wanita
  3. Pengundi Melayu longgar agama
Untuk tajuk 1 pengundi BM, gua ucap terima kasih kepada Gobala kerana sikit sebanyak memainkan peranan. Yang PAS pulak, tahu ke mereka hingga ke tahap ini? Atau macam biasa syok dengan ahli sendiri?

8 comments:

Anonymous said...

wa malas nak komen sangat pasal PRK ni..... ari tu teruk PAS kelantan kena tibai sebab less majority (bukan kalah pun) PAS dapat..... kononnya PAS kelantan sombong la.... tak layan PAS luar la... sekarang wa nak tengok.. adakah PAS Penang akan kena cam PAS kelantan kalau dapat less majority gak.... ni lah masanya wa nak tengok berapa ramai golongan manusia hipokrit akan muncul....

-abanghensem

Xenan said...
This comment has been removed by the author.
Xenan said...

less majority tuh confirm bro.Silap2 sama cam manik urai atau kalah.Ni prediction wa yg asal sblm ari pencalonan.

tapi pemboleh ubah die ialah kempen yg sgt singkat.Seminggu jek nih.Ape2 isu besar yg timbul kene setel ASAP.Kalau masuk ari ke 5 takleh tangkis naya la.Sbb tuh MSM tgh full speed skang nih.

Kesilapan paling bodo UMNO yg pernah wa tgh seumur hidup ialah calon kan rohaizat tuh.Skang tetiber ade isu x-pemecah amanah n UMNO tambah lagi sorg musuh iaitu majlis peguam.Persoalan legal ni..bukan takat perception dah.Saje carik pasal?Kita tgk bape ari bole setel.

MSM try dgn isu nik aziz.Tapi nik aziz pantas gila n cecepat ckp nak saman.After all utusan mmg penah tipu pon sblm ni bab ucapa nik aziz.Sng sgt nak jawab.Case closed

How PR nak exploits betul2 isu ni kita tgk nanti.Ahli Umno jek sanggup undi calon UMNO kali nih.Bench sitter pon tak sanggup.

Cuma wa nak ckp..kalau PR tak menang besar dgn situasi sekarang ni mmg bangang.

uma said...

wa punye firasat
ngatakan
pas menang ciput
klu kalah pon ciput.
nak menang besooo tu
mcm dlm
mimpi je...haha

Anonymous said...

kalau ramai dah buat prediction camtu wa akan kutuk PAS penang..... yang nyata geng² UG akan wa attack gak.... hahaha.....

-abanghensem

Hanz_Azdi said...

hehe abanghensem... geng UG takkan tolong sungguh-2 pun dlm PRK tu... caya la? wa masih sangsi puak 'kerajaang perpaduang' ni..wa tunggu masa dia naik balik ajer.

PAS boleh menang..ciput pun tak apa la..janji menang sudah...tu pun kalau mampu tangkis hujah UMNO effectively + ni masa untuk saran idea bernas untuk kes nasional spt. menangani H1N1, gula hilang, dll. Nak perintah kena belajar-2 pikir idea bagus-2 lain drp lain(BN-UMNO), kena jujur, pandai buat kerja administrative jugak, untuk menang undi rakyat. Jangan asyik bangkang & persoal tindakan misled UMNO ajer tanpa alternatifnya.

Anonymous said...

erdogen sudah lancarkan peperangan nampak...woi,musuh ko tu umno.bukan hentam sesama sendiri.budus betullah geng ni.nak masuk sangat dalam pas tu.buat menyemak je.keluarla woi!!!.munafik.

Anonymous said...

Bodonya.... menang tu menang la . Kalau satu undi menang pun menang la. InshaAllah Matang Pasiaq menang lor. Majoriti menurun mungkin la. BN tu kaki tipu. Bila concentrate kat PRK tentu dosa nipu tu belambak kat situ je. Itu yang gua (yang tak pandai politik and tak pandai analisa, nama pun takdak) perati.