Skip to main content

Kepala otak Husam.

STATUS AGAMA PENDUDUK MALAYSIA – BACAAN POLITIK SEPINTAS LALU

pecahan kaum

Sebagai sebuah Negara berbilang kaum, penduduk Malaysia juga menganut pelbagai agama. Penganut Agama Islam adalah yang terbesar di Malaysia dengan 59.1% penduduknya beragama Islam.

Parti Islam SeMalaysia (PAS) merupakan satu-satu parti politik di Malaysia yang berteraskan agama. Bagaimanapun, sejak awal penglibatan parti ini di dalam politik, PAS sudah mengamalkan dasar PAS untuk semua dengan menekankan perjuangan kebajikan untuk semua lapisan masyarakat. Ini bersandarkan kenyataan Timbalan Presiden PAS kepada Majalah Belia Bilangan 16 Tahun 1, 27 Julai 1955 sewaktu berkempen untuk kerusi Parlimen Selangor Tengah.

Namun agenda Islam yang dibawa PAS seringkali digunakan oleh parti lawannya untuk menjadikan PAS sebuah parti yang sempit perjuangannya atau parti untuk perjuangkan orang-orang Islam sahaja.

Islam

Walaubagaimanapun, jika dilihat dari skop sempit sekalipun, perjuangan PAS mempunyai pasaran yang lebih besar kerana penduduk Malaysia beragama Islam adalah lebih besar jumlahnya daripada penduduk Malaysia dari kumpulan etnik Melayu. Iaitu Islam sebanyak 59.1% dan Melayu pula ialah 50.3%.

TABURAN PENDUDUK ISLAM DAN MELAYU – BACAAN POLITIK SEPINTAS LALU

Taburan Islam dan Melayu

Walaupun jumlah penduduk Malaysia beragama Islam adalah lebih ramai daripada kumpulan etnik Melayu, bagaimanapun dari segi politik, PAS sentiasa lebih lemah dari UMNO dalam banyak aspek seperti terutamanya,

 • Jumlah keahlian, cawangan dan kawasan.
 • Jumlah kerusi di Parlimen.
 • Jumlah negeri yang ditadbir.

Namun begitu PAS sentiasa menunjukkan prestasi yang membanggakan di Kelantan di mana ia pernah memerintah semenjak merdeka sehingga 1978 (1974-1977 PAS di dalam Barisan Nasional). PAS berjaya menawan semula Kelantan pada 1990 dan mentadbirnya sehingga ke hari ini.

Terengganu, negeri yang mempunyai bilangan penduduk Islam dan Melayu terbesar juga pernah ditadbir oleh PAS dan kali terakhir ialah selama satu penggal dari tahun 1999 hingga 2004.

Pada Pilihanraya Umum ke 12, PAS juga dapat menawan Negeri Kedah dari BN.

Perlis, sebuah lagi negeri yang mempunyai peratus penduduk beragama Islam yang tinggi juga sering dilihat sebagai berpotensi di tawan oleh PAS, namun masih gagal. Pilihanraya 2008 bagaimanapun menampakkan peningkatan yang memberangsangkan.

Di negeri-negeri dan wilayah lainnya PAS gagal menyaingi UMNO dan BN. Ini kerana sebelum 2008, UMNO sering mampu meraih sokongan daripada pengundi bukan Melayu. Sokongan ini diantara lain disebabkan faktor hubungan UMNO dengan parti-parti komponen BN yang mewakili lain-lain etnik.

Politik berteraskan ras sebelum ini juga dilihat sebagai sesuatu yang perlu dan penting bagi mengekalkan kerhamonian masyarakat berbilang kaum.

Segregasi politik mengikut ras juga adalah senjata utama BN yang telah bertahun-tahun menanam ke dalam masyarakat bahawa keseimbangan dan kestabilan politik negara hanya akan tercapai menerusi sokongan kepada parti-parti politik berteraskan ras.

Oleh yang demikian, pengundi-pengundi merasakan perlu mereka mengundi mengikut garisan perkauman kerana takut etnik mereka kehilangan suara dan pengaruh di dalam Kerajaan.

Bagaimanapun sebelum pilihanraya 2008, perlahan-lahan arus perubahan sudah mula dapat dirasai. Arus itu pada mulanya datang bersama gerakan reformasi pada tahun 1998 tetapi reda setelah Tun Dr. Mahathir Mohamed meletakkan jawatan.

Bagaimanapun, gerakan reformasi 1998 membawa keprihatinan di dalam generasi baru tentang peranan mereka dalam menentukan hala tuju politik negara.

Sebelum 2008, kebanyakan masyarakat Malaysia semakin resah dengan corak pentadbiran UMNO dan BN yang antara lain dilihat semakin berleluasa dengan

 • Amalan korupsi
 • Kronisma
 • Nepotisme
 • Diskriminasi kaum dan agama

Beberapa insiden pemusnahan rumah ibadat pelbagai agama mendapat liputan meluas terutamanya dengan berkembangnya teknologi informasi.

Lahirnya web portal dan laman-laman blog serta jaringan penetrasi jalur lebar yang lebih meluas memudahkan audio dan video dipamer dan ditonton.

Perkembangan teknologi informasi ini akhirnya menamatkan cengkaman kerajaan didalam penyebaran maklumat.

Akhirnya, Pilihanraya Umum 2008 menyaksikan satu trend baru pengundian yang melampaui batasan agama dan etnik.

ANALISA PEMILIH DALAM PRU12

pemilih

Menurut statistik pengundian yang didapati dari laman web Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia jumlah pemilih dalam PRU12 ialah 10,740,277 orang. (Daftar pemilih yang diwartakan pada 5 Februari 2008 jumlah pemilih sekarang ialah 10,922,141 orang).

PRU 12 menyaksikan jumlah pemilih keluar mengundi yang tinggi iaitu 76%. Laporan dari parti-parti politik juga memaklumkan kadar pengundi saluran muda yang tinggi (tiada data rasmi dari SPR).

Didalam forum-forum pasca PRU12, para penganalisa politik dan pemerhati pilihanraya berpendapat, PRU12 adalah penamat kepada trend pengundian menerusi garisan ras.

Pilihanraya-pilihanraya kecil selepas PRU12 juga membenarkan kesimpulan itu apabila parti yang tidak berteraskan ras memenangi 4 daripada 5 kerusi yang diadakan pilihnaraya semula.

ANALISA UNDI YANG DITERIMA OLEH PARTI-PARTI BERTANDING

undi dan peratusan dlm pru12

Di dalam PRU12, BN yang bertanding di kesemua 222 kerusi parlimen menerima hanya 51% undi popular. Dalam erti kata lain, daripada sejumlah 7.9 juta kertas undi yang dipulangkan, 3,861,688 tidak mengundi BN.

Malangnya pihak SPR mengeluarkan statistik undi yang diterima oleh setiap parti komponen BN sebaliknya ianya disatukan dibawah satu sahaja,

Walaupun tidak mustahil, tetapi ia akan mengambil masa untuk secara tepat mengumpulkan semua undi-undi yang BN terima menurut parti komponennya. Bagaimanapun adalah menarik untuk menghitungnya bagi melihat undian yang dibuat berteraskan garisan ras.

PAS adalah parti kedua yang menerima undi popular terbanyak dan merupakan parti pembangkan yang memperolehi undi popular paling banyak di Parlimen.

PAS bertanding sejumlah 66 kerusi parlimen dan memperolehi 19.3% undi popular. Ini diikuti oleh PKR yang bertanding di sejumlah 97 kerusi dan memperolehi 14.8% undi.

DAP pula bertanding sejumlah 66 kerusi parlimen dan memperolehi 13.8% undi popular.

Walaupun begitu dari segi kerusi Parlimen, PKR memperolehi 31 kerusi, DAP 28 dan PAS 23 (termasuk kerusi PAS yang ditandingi oleh bukan ahli).

PAS memperlehi tambahan satu kerusi apabila berjaya merampas kerusi Parlimen Kuala Terengganu dari UMNO BN di dalam Pilihanraya Kecil yang diadakan pada Januari 2008.

ANALISA KEPUTUSAN PILIHANRAYA DEWAN RAKYAT / PARLIMEN – SEPINTAS LALU

analisa keputusan

Keputusan Pilihanraya Umum ke 12 mengejutkan semua pihak. Buat pertama kali di dalam sejarah, BN kehilangan majoriti 2/3 nya di Parlimen.

Barisan Nasional memenangi sebanyak 140 (sekarang 139) kerusi di Dewan Rakyat. Gabungan PAS PKR dan DAP yang bergelar Pakatan Rakyat memperolehi sejumlah 82 (Kini 83) kerusi di Parlimen. Bagaimanapun satu kerusi Pakatan Rakyat yang dimenangi oleh PAS di Pasir Mas di kira sebagai kerusi Bebas.

Analisa Semnanjung dan M Timur

Daripada jumlah tersebut, BN hanya memenangi 85 kerusi (kini 84) kerusi di Semenanjung Malaysia manakala Pakatan Rakyat memperolehi 80 (kini 81) kerusi.

Dalam erti kata lain, Semenanjung Malaysia bukan lagi kubu bagi BN. Harus diingat bahawa UMNO adalah parti tunjang bagi BN dan agenda UMNO adalah agenda Melayu.

Adalah ironi bila Malaysia Timur menjadi kubu kuat BN sedangkan UMNO parti tunjang BN hanya bertapak di 26 daripada 57 kawasan Parlimennya.

Dan di 25 daripada kawasan Parlimen tempat UMNO dibenarkan wujud ini, iaitu di Negeri Sabah, peratus penduduk Melayu hanyalah 15.3%.

Jika suasana politik dan sentimen yang membuak dikalangan rakyat di Semananjung berterusan, BN berkemungkinan akan menjadi minoriti di Semenanjung Malaysia.

Parti politik berteraskan ras di Semenanjung seperti Gerakan, MCA, MIC dan PPP berkemungkinan untuk pupus di Parlimen.

UMNO juga tidak terlepas untuk kehilangan tapaknya di Semenanjung.

APA AKAN JADI PADA MELAYU SELEPAS PRU 13?

Pasca PRU 12, keresahan dikalangan segelintir orang-orang Melayu mula membuak-buak. Melayu dilihat bukan sahaja semakin mengecil dari aspek komposisi kaum tetapi juga semakin kehilangan ketuanannya dalam politik Malaysia.

Perangkaan 2003 menunjukkan etnik Melayu adalah 50.3% sahaja. Jumlah ini diambil berdasarkan kelahiran seseorang itu daripada etnik Melayu, iaitu tidak mengambil kira sama ada individu tersebut membesar dengan mengamalkan budaya dan cara hidup Melayu.

Bancian dibuat setiap 10 tahun dan ia akan dilakukan semula pada tahun 2010. Kemungkinan besar perangkaan baru selepas 2010 akan menunjukkan bahawa etnik Melayu akan kurang dari 50%.

Secara langsung ini akan menjadi masalah utama bagi UMNO yang memperjuangkan agenda Melayu. Ia kerana pasaran bagi mereka semakin menguncup.

ISLAM SEMAKIN BERKEMBANG

Hampir 60% penduduk Malaysia beragama Islam. Tidak seperti masalah menguncupnya etnik Melayu di Malaysia, Islam sebagai sebuah agama boleh terus dikembangkan.

Adalah mustahil untuk meMelayukan orang bukan Melayu tetapi tidak mustahil untuk mengembangkan Islam di kalangan bukan Melayu.

Perangkaan terkini menunjukkan hampir 10% penduduk Islam di Malaysia adalah bukan dari etnik Melayu. PAS sebagai gerakan Islam telah memainkan peranan dan perlu terus memainkan peranannya untuk mengembangkan umat Islam di Malaysia.

Pas dapat mengembangkan Islam bukan sahaja menerusi dakwah tetapi menerusi dasar pentadbiran Islam.

PERANAN BARU PAS

PAS perlu bersedia untuk mengambil alih peranan UMNO sebagai parti induk etnik Melayu.

Adalah amat sukar bagi UMNO untuk mengikis persepsi masyarakat terhadapnya sebagai sebuah parti politik yang korup, mengamalkan dasar diskriminasi kaum, kronisme dan nepotisme.

Sebahagian orang Melayu telah menolak UMNO dalam PRU12. Namun begitu, itu bukanlah kerisauan utama. Apa yang merisaukan UMNO ialah majoriti penduduk bukan Melayu telah menolaknya.

Mungkin UMNO berpeluang mengembalikan sokongan sebahagian orang Melayu yang menolaknya, tetapi adalah mustahil untuk UMNO melaksanakan satu polisi yang boleh berjaya dalam jangka masa pendek untuk menarik orang Melayu dan bukan Melayu serentak kembali kepadanya dan BN.

Tambahan pula isu rampasan Kerajaan menerusi jalan belakang oleh UMNO dan BN di Perak terus membuat orang-orang bukan Melayu jauh hati dengannya.

UMNO memerlukan sokongan padu bukan Melayu untuk mempertahankan kekuasaannya di negeri-negeri di Pantai Barat. Tanpa sokongan orang-orang bukan Melayu, UMNO dan BN akan berdepan dengan cabaran getir di Johor, Negeri Sembilan dan Melaka.

Untuk mengambil alih teraju UMNO sebagai parti induk Melayu, PAS harus memperkukuhkan kedudukannya di dalam Pakatan Rakyat.

Tetapi untuk tujuan itu, PAS harus terlebih dahulu meperkasakan hubungannya dengan parti-parti lain di dalam Pakatan.

MENGAPA PAKATAN RAKYAT ADALAH PILIHAN YANG LEBIH BAIK DARI BN?

Sekiranya PAS bersama BN pada hari ini, PAS akan menjadi parti kedua terbesar di dalam BN. Tetapi, PAS akan selamanya menjadi parti yang lebih kecil dari UMNO.

Ini bermakna UMNO akan sentiasa boleh mengawal perkembangan PAS.

Memandangkan kebanyakan kerusi Parlimen yang ditandingi PAS adalah menentang UMNO, sudah tentu berlaku perebutan kerusi ini dalam pilihanraya akan datang.

UMNO mungkin bersedia memberi PAS lebih kerusi tetapi sudah tentu ia tidak akan melakukan sesuatu yang boleh melemahkan kekuasaan dan ketuanannya dalam BN.

Menerusi pembahagian kerusi Parlimen sahaja UMNO sudah boleh melemahkan PAS. Sudah tentu keutamaan bagi UMNO ialah untuk memberikan kepada PAS kerusi-kerusi parlimen yang tidak selamat untuk UMNO tandingi.

Akibatnya, UMNO akan sentiasa lebih besar dan PAS akan sentiasa lebih kecil.

Implikasinya, agenda PAS untuk melaksanakan pentadbiran berlandaskan ajaran Islam akan tidak tercapai kerana UMNO akan sentiasa lebih besar dari PAS.

Bagaimanapun, jika PAS bersama PR, peluang untuk PAS mengambil alih kedudukan UMNO terbuka luas. PAS hanya perlu menewaskan UMNO di kubu-kubu terakhirnya.

Dengan itu, PAS akan terus berkembang dan mempunyai harapan menjadi parti yang terbesar pengaruhnya dan dengan itu ia akan dapat melaksanakan agenda-agendanya.

Menewaskan UMNO di kubu-kubu kuat UMNO adalah bukan tugas mudah tetapi ianya juga bukanlah tugas yang mustahil dilaksanakan.

Keputusan PRU12 dan keputusan-keputusan pilihanraya kecil membuktikan kenyataan di atas.

ANALISA KONSTITUENSI PARLIMEN PAS TEWAS DALAM PRU 12

TEWAS

Daripada 66 kerusi Parlimen yang ditandingi, PAS tewas 43 buah kerusi. Bagaimanapun ia berjaya merampas Kuala Terengganu dalam pilihanraya kecil.

Dalam PRU12 PAS telah bertanding di 30 konstituensi di negeri-negeri penduduk Melayunya lebih 60%. Daripada jumlah tersebut, PAS telah menang di 17 konstituensi dan tewas di 18 konstituensi lain. Prestasi PAS di Terengganu adalah amat mengecewakan memandangkan secara keseluruhan PAS mendapat peningkatan besar undi popular di negeri-negeri lain.

PAS tewas di kesemua 2 konstituensi yang ditandinginya di Perlis tetapi ia telah mendapat undi yang memberangsangkan. Di Arau PAS tewas dengan majoriti kurang dari 1% manakala di Padang Besar PAS tewas dengan majoriti kurang dari 5,500 undi.

Di Kedah PAS menang 6 dari 8 kerusi yang ditandinginya manakala di Kelantan, PAS menang 9 kerusi dan tewas di konstituensi Gua Musang dan Jeli.

Di negeri Perdana Menteri Malaysia, PAS melihat harapan untuk melakukan sesuatu walau tewas kesemua 6 konstituensi Parlimen yang ditandinginya. Di konstituensi Jerantut, Bera, Lipis dan Kuala Krau, kesemuanya PAS tewas dengan peratusan majoriti kurang dari 20% atau jumlah undi kurang dari 5,300 undi.

Prestasi PAS di Negeri-Negeri Melayu Kurang 60%

PAS meletakkan calonnya di 31 konstituensi di 9 negeri dan wilayah yang majoriti penduduk Melayunya kurang dari 60%. PAS telah berjaya meraih 7 kerusi Parlimen iaitu 1 di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, dua di Perak dan 4 di Pahang.

Terdapat 7 konstituensi di mana jika diteruskan momentum PRU12, PAS mempunyai harapan untuk merampasnya. Konstituensi tersebut ialah,

 • Larut
 • Kuala Kangsar
 • Sepang
 • Tasek Gelugor
 • Parit
 • Tanjong Karang
 • Sungai Besar
 • Lenggong

Calon-calon PAS tewas dengan peratusan minima 6% dan undi maksimum 5,000 undi sahaja.

Di dalam konteks PRU 12, prestasi PAS paling corot adalah di Johor dan Wilayah Persekutuan Labuan. Bagaimanapun, jika sentimen yang di lihat di Bukit Gantang berterusan, PAS ada harapan menawan 3 kerusi Parlimen di Johor.

Kesimpulan

Berdasarkan momentum PRU12 dan sentimen semasa hari ini, harapan PAS untuk melangkah sebagai parti induk orang Melayu memang cerah. Bahkan, tidak mustahil untuk PAS akan berjaya mengambil alih peranan UMNO jika langkah yang tepat diambilnya.

Bagaimanapun, PAS perlu belajar dari UMNO, iaitu, kekuatan UMNO sebagai parti induk orang Melayu bukanlah pada konstituensi yang majoriti Melayunya tinggi. Tetapi UMNO menjadi parti induk Melayu di arena politik Malaysia untuk sekian lamanya ialah kerana ia berjaya meraih sokongan dari pengundi-pengundi bukan Melayu.

Kejayaan UMNO adalah kerana ia bertanding di bawah banner Perikatan dan kemudiannya Barisan Nasional.

PAS hari ini sudah berada dilandasan yang betul bersama Pakatan Rakyat. PAS hari ini sudah berjaya meraih undi bukan Melayu. Apa yang perlu ialah memperkukuhkan kedudukannya dan komitmennya didalam Pakatan Rakyat.

Untuk salinan pdf analisa di atas dan analisa lengkap 17 konstituensi PAS tewas kurang 5,000 undi sila klik di Data dan Analisa PRU12.

Comments

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.