Skip to main content

Nizar produk cadangan Perdana Menteri.

lelaki_ini said...

Oit AT. Lu cdg Nizar jd Pres. merangkap ikon PAS sbgi competitor Anwar utk kerusi PM.

Nizar mmg ada pakej. Cuma situasi mutakhir Nizar dilabel p'derhaka. Undi Melayu di Bkt. Gantang merosot.

Sokongan Melayu keseluruhan t'hadap ikon PAS amat penting bg m'imbangi Anwar. Ape pandangan lu?

Pada gua, Melayu Perak sahaja tolak Nizar. Itu pun 47%. Malah, PRU12 pun, Melayu tolak PAS.

Melayu tolak PAS wa rasa tiada masalah untuk tajuk letak Nizar. Kerana pembolehubahnya media.

Stepnya ialah, PAS perlu letak Nizar sebagai cadangan PM kepada gabungan 3 ideologi. Masalah penentu terletak pada DAP. Kalau DAP kata ok, dan kata lebih setuju berbanding Anwar, kita tak perlu guna Anwar sebagai penentu lagi. Anwar akan tersepit antara kuasa peribadi atau kuasa rakyat.

Setelah gabungan setuju Nizar PM, sokongan Melayu akan kekal kepada PAS dalam keadaan biasa. Sama sahaja. Tetapi sokongan bukan Melayu mula meningkat.

Dah dapat persetujuan PM, baru selesaikan masalah media. Masalah media terbahagi 2. Sebelum BN tumbang, dan selepas BN tumbang. Kalau media PAS selepas BN tumbang, sokongan Melayu akan meningkat mungkin 70%. Tapi sebelum BN tumbang, kena buat macam2 cara lah.

Tapi kalau PAS masih kuno, di mana Hadi masih Presiden, payah beb. Anwar pembelit takda pesaing dan rasa tanggungjawab memperbaiki kualiti. PAS kekal jadi pak turut sebab takda senjata tajam.


Comments

  1. hoi...bro. takde cerita lain ke ?? aysik aysik cerita racist shj. dah bosan le.... bila lu mau balajar. tarak baca punya budak.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.