Sudahlah puak Hadi kata Presiden Mesir yang baru tu serupa Hadi Awang, golongan ulama, Nik Abduh plak berucap tahap intelek zaman batu PAS dulu2. Adus.. makin kukuh la BN nampaknya. Atau at least BN akan kekalkan status quo.
Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n
Bhai AT ...
ReplyDeleteAyoyo... amma ... appa.... yenna dei...
C++
CipanTapirTenuk.Blogspot
pas tak menang takpe. bior umno menang boleh teruskan projek ug, nik abduh ni penyokong tegar ug! lagi pun pemuda pas mana ada pernah tunjukkan yang mereka faham politik, yang ada politik perut sendiri. apa kepimpinan cakap sokong 110%. setakat "yesman" je. itulah mentaliti pemuda, bakal pemimpin masa depan konon. tu yang dok jaja "presiden dan timbalan presiden mesti ulama, untuk pastikan puak2 depalah yang akan mengambil alih kepimpinan masa depan. dapat mikrofon dah syok sendiri... dah siap untuk bertanding pru 13 ni. pas oi, tolonglah ajaq bab politik kat pemuda ni.
ReplyDeleteTerasa macam cakap orang jual ubat tahun 60an kat Jalan Chow Kit. Baik aku nyanyikan lagu ni,.... Memang lidah tak bertulang
ReplyDeletecakaplah ape yang pendokong umno BN nak cakap..apa yang penting islam cemerlang di bawah kepimpinan PAS
ReplyDeleteKomen ancaman dan ugutan akan dipedam. Mana kebebasan yg t aduka promosi kan selama ini....bila kena batang hidung lu tak mahu terima..
ReplyDeleteNampak sangat tak de ilmu...p la belajar dulu nik abduh ooi...buat malu jer...
ReplyDeleteNik Abodoh tunjuk skil bodoh sekali lagi dengan jaya nya.
ReplyDeleteHoorayyy!!