Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Dec 26, 2011

Falsafah gua mempolitikkan budak sekolah / bayi

Oleh : AdukaTaruna

[1]
Dalam Islam politik sebahagian dari Islam itu sendiri. Tak boleh suku2, asing2. Banyak perkara dalam Islam perlu diperjuangkan melalui politik. Termasuk budak sekolah dan bayi.

Masalahnya, apa terjadi seandainya budak sekolah dan bayi dipergunakan pihak2 yang cemas mempertahankan kuasa dan wang ringgit? Sehingga memudaratkan kelompok itu? Kita kembali kepada asasnya. Yakni :


Acara tidak boleh diharamkan, kecuali segala SOP yang diambil, dicuba, tetap membawa lebih banyak perkara buruk dari baik.

Cadangan SOPnya :

1. Jika hak budak sekolah / bayi perlu diperjuangkan melalui politik, maka, yang hadir dalam acara politik itu secara fizikal ialah penjaganya. Menuntut hak / idea anak2 sekolahnya.

2. Jika perjuangan melalui politik itu memerlukan sehingga budak sekolah / bayi itu hadir secara fizikal, maka ianya wajib disertai oleh penjaganya. Juga secara fizikal.

3. Budak sekolah / bayi tidak boleh digunakan secara fizikal mewakili mana2 pertubuhan, tanpa kehadiran fizikal penjaganya.

4. Budak sekolah / bayi boleh memasuki perjuangan hak mereka melalui politik tanpa kehadiran fizikal diri mereka, mahupun penjaga mereka, hanya melalui medium hujah penulisan (kalau bayi bleh menulis, silalah. Medium hujah seperti temuramah / wawancara / debat / etc dianggap fizikal.

[2]
Wahyu datang melalui peristiwa. Teknologi datang melalui masalah. Masalah makanan busuk baru dapat teknologi peti sejuk. N3 gua kebanyakan muncul melalui peristiwa.

Pasal apa gua nak citer falsafah atau stand gua bab politik kanak2 / bayi? Sebab gambar yang akan gua tampal diakhir ini.

Gambar itu bukanlah termasuk dalam tajuk [1] di atas. Tapi sebab bini gua dan adik2 ipar gua ke sekolah bagi menguruskan persekolahan ipar gua yang settle PMR baru-baru ni. Gua jadi pengasuh la.

Then, keadaan mengkehendaki gua turut sama2 memberikan solidariti perjuangan rakyat di Kelantan. Maka, dengan terpaksanya, bukan atas stand politik, gua membawa anak gua tu. Sampai di sana, jumpa SB yang ambil Intelligent gua kes hina Sultan Johor dengan perkataan mampos, mampos dan pergi mampos.

Bertanya khabar, dan dia hadiah anak gua RM10 sambil menasihati gua supaya jangan babitkan anak gua, dan anak gua terlalu kecil untuk dibawa ke luar. Skang ni musim demam. Kena sayang zuriat kita. Gua faham hujah dia, dan lepak dengan dia dalam balai bersama sorang lagi SB. Tukar2 idealogi secara pro.


Pertamanya gua bawa bukan atas stand politik. Tapi atas stand takda orang nak jaga. Masa bini gua mengandung lagi Dayat ingatkan gua, satu hari nanti, Allah akan uji gua pilih antara perjuangan dengan anak bini. Bermula dengan sekecil2 seperti ini. Dia pernah berhadapan dengan tarikh BERSIH dengan keperluan anak demam. Kecil untuk orang kecil. Besar untuk orang besar berhadapan antara penjara dengan anak bini, misalnya.

Secara umurnya, memang anak gua masih kecil. Ini perbandingan anak jiran depan gua. Umur 9 bulan lebih. Berat 7kg++. Berdiri memerlukan sokongan. Anak gua 55 hari. Berat 5kg. Boleh juga berdiri dengan sokongan. Cuma time ambil gambar ni anak gua moody. Pempes penuh kot. Hahaha. Gua ada video anak gua berjalan dengan sokongan 3-4 langkah ketika umur 47 hari. Cuma untuk upload semata2 N3 ni, mcm jobo plak. Huhu..

Gua tak paksa lu setuju pun fahaman gua. Fahaman berlawanan dengan gua itu pun bermotifkan mencari yang terbaik untuk si anak2. Tapi idealogi gua, setakat ke balai polis, no prob rasanya. Lainlah kalau tempat padat. Lebih berisiko jangkitan. Wallahualam.

2 comments:

MOH KEMBARA said...

Salam,

Anak mu kata,"Jangan gunakan gua, basuh pampers ni duluuu!"

sarjanmuha said...

Khai cakap : daddy, koboi kalau gi perang mana ada bawak anak la... Wakaka...