Skip to main content

Ulama ala UMNO : Faktor matang atau faktor genetik?

Image hosting by IMGBoot.com

Salam Kamunting,

Saya terjenguk beberapa blog yang memberitakan perihal saya dihadapkan ke tribunal Dewan Ulama PAS Kelantan oleh BPPNK berkaitan artikel saya ‘kerja bodoh’ di blog ini. Ia menyatakan saya telah diarah menarik balik tulisan saya tersebut.

Walau pun rasa malas sangat nak nafikan fitnah ‘belawak biawak’ ini, saya terpaksa juga demi mengelak para penjenguk blog saya ini termakan racun tersebut.

Masalahnya, dari mana tercetusnya fitnah ini? Dengar sini konsep perang wahai pewaris nabi.

A dan B adalah seteru. Perseteruan peringkat pertama di namakan perang dingin. Seumpama US dengan Iran. Kedua2 pihak ini memiliki saiz otak besar dan bukan bangsa Melayu. Masing2 tidak akan sama sekali menyebabkan mereka dicatit sebagai sejarah memulakan peperangan.

Jika mahu menyerang, salah satu akan mencipta alasan atau satu sandiwara kukuh. Seperti 9/11 untuk melanggar Afghatnistan dan Iraq.

Dalam pertembungan team KONSERVATIF dan team PEMBAHARUAN, siapa yang memulakan peperangan? Siapa yang mencatitkan sejarah sebagai orang yang mencetus peperangan?

Andalah wahai Nik Abduh, tiket mutlak pewaris nabi.

1.

Mencetus polemik. Sebodoh Hadi, belum pernah dia melakukan kes terlalu jahanam seperti ini. Menuduh satu pihak lain dalam jemaah yang sama secara rambang, dan mencetus fitnah.


2.

Sebodoh Hadi, dia terbuka mempelawa mana2 tokoh yang mampu membawa jemaahnya lebih baik untuk bertanding bersamanya. Pro. Tetapi anda? Datang membakar jemaah anda di fasa pemilihan.

Jika mahu bersuara secara terbuka, mengapa tidak dari dulu?

Ikhlas demi jemaah atau bermotif pemilihan / kedudukan politik individu?


3.

Sebodoh Hadi, belum pernah dia memperlekehkan mana2 pemimpin dalam jemaahnya. (Yang ada hanyalah tuduhan jahil dan kurang membaca untuk keseluruhan)

Tetapi anda? Memilih untuk memperlekehkan kekuatan fikiran ayah sendiri! Di fasa pemilihan pula tu.

Anda belum matang berpolitik atau menepati teori gua bahawa, tidak kira siapa anda, asal genetik Melayu di fasa ini, tetap kekal bodoh?

Comments

  1. intelligence vs wisdom...

    cerdik saja tp tak 'matang', out lah.. 'matang' saja tp tak cerdik pun tak boleh..

    :)

    ReplyDelete
  2. cerdik membina matang

    atau

    matang terbina sendiri tanpa faktor cerdik?

    ReplyDelete
  3. faktor yg berbeza, saling melengkapi tapi berwujud atas dasar yg beza.. :p

    nak bahas ke nih?

    :)

    ReplyDelete
  4. apa salah nik abduh menjernihkan keadaan antara dua tuk guru dan mengkritik sikap keliling(bukan semua)spya tak hilang fokus dalam bersatu...belajar untuk fahami maksud muafakat bukan terus2an mempertikaikan,melagakan dan meremehkan insan2 yang berjuang demi syiar islam...saudara adakalanya bersikap lebih sudu dari kuah...

    ReplyDelete
  5. hehe..elyn.Bukan faktor..ciri2 yg selari.

    Org cerdik selalu berfikir.orang selalu berfikir adalah lebih matang.

    ReplyDelete
  6. owh.. patot la tun mahathir yg 'cerdik' itu lebih 'matang' sbb bnyk berfikir.. bergantung la kan definisi 'matang' tu mcm mana..

    :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.