Skip to main content

Pencemaran bunyi dari surau ajaran siapa?


Dalam isu pencemaran bunyi oleh speaker surau / masjid; Aktivis Kelantan (AK03) akan membantu penghulu dan masyarakat bukan muslim dalam mendapatkan hak mereka tanpa dimanipulasi sebagai anti Islam atau perkauman.

Isu pencemaran bunyi ini dipecahkan kepada 2 perkara.

1. Tafsiran agama.

i. Hanya azan yang termasuk dalam definisi seruan / panggilan. Yang lain tidak.

ii. Jemaah yang malas mengaji, menyampaikan tazkirah bagi mengimarahkan masjid tidak boleh melepaskan kemalasan itu kepada kaset yang dimainkan.

iii. Muhammad saw mengharamkan sesuatu penambahan dalam perkara ibadah.

iv. Muhammad saw mengharamkan sesuatu yang baginda tidak buat, tetapi menggunakan nama baginda bagi menghalalkannya.

v. Muhammad saw melarang membaca Al Quran dengan kuat berdekatan dengan orang yang sedang tidur (berehat).

vi. Allah mengharamkan sesuatu yang boleh menimbulkan fitnah.

2. Garis panduan PBT / Majlis Agama.

i. Takrifkan definisi speaker dalam undang2 kecil. Speaker jenis dalaman (untuk jemaah). Speaker jenis luar (untuk seruan / panggilan).

ii. Hanya azan sahaja dibenarkan menggunakan speaker jenis luar. Selain itu, menggunakan speaker jenis dalam.

Berasingan dengan hak bukan Islam yang dijamin dalam Islam di atas, Aktivis Kelantan juga mencadangkan hentikan trend masjid / surau menggunakan air cond demi alam sekitar.

1. Cadangan ini hanya tertakluk kepada masjid yang selama ini tanpa air cond tetapi diubahsuai demi air cond. Tingkap ditutup. Kipas dirombak dan sebagainya.

Tidak termasuk surau di shopping complek atau pejabat di mana reka bentuknya memerlukan air cond. Maksudnya, jika boleh elakkan, elakkan. Jangan sehingga jadi trend.

2. Alasan masjid Malaysia dibina ikut cuaca Malaysia adalah dangkal, lucu dan memandai2. Jika benar dibina ikut cuaca, maka tak perlu air cond. Sebab sudah sesuai.

3. Trend air cond ini hanya muncul 10 tahun terbaru. Sebelum ini masjid dibina ikut pengaruh timur tengah. Kubah besar di ruang solat dan paras syiling lebih 5 meter bertujuan menampung haba manusia yang akan lebih ringan dalam udara berbanding udara sejuk.

4. Air cond tanpa CFC bukan alasan mesra alam sekitar. 1 HP air cond menggunakan 746w. Darap sejam darap berapa jam sehari. Darap sebulan.

Satu masjid sederhana besar memerlukan lebih 15hp air cond. Berapa asap dan karbon diaksoda dilepaskan generator diesel? Berapa hutan ditenggelamkan utk membina hydro?

5. Hujah air cond tarik jemaah lebih ramai memang lucu. Sesuai IQ taraf Melayu. 1 HP air cond yg dipasang 8 jam sehari menggunakan RM40++ kos tenaga. 10 HP air cond memerlukan RM400 kos tenaga.

Jika sebuah masjid kehadiran penuh setiap Jumaat sebelum wujud air cond memungut RM1000, maka masjid yang juga penuh selepas wujud air cond membelanjakan 40% derma orang ramai pada minggu pertama untuk bil air cond sahaja.

6. Umat Islam zaman masjid tanpa air cond memerintah 2/3 dunia. Tahan lasak. Umat Islam zaman masjid air cond (termasuk penulis) demonstrasi 2-3 jam kemudian pulang.

Aktivis Kelantan (AK03) memohon ulama aliran pemikir yang berpengaruh seperti MAZA dan Saiful Islam dapat mengulas perkara ini sekaligus memberikan pendidikan sama ada kepada kami (Aktivis Kelantan) mahupun umat Islam.

AdukaTaruna
Aktivis Kelantan

Comments

  1. saya mengucapkan banyak terimakasih kepada KI HADAK yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama KI HADAK dan dengan senang hati beliau mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi KI semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi KI HADAK DI 085=259=457=111 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinya dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama KI HADAK

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.