Skip to main content

Calon PRU13 : Awang Adek digugurkan.

Sumber UMNO Bachok yang rapat dengan NGO ROYALTI hari ini memberitahu, 'think tank' Najib Razak memutuskan Awang Adek digugurkan sebagai calon P25 Bachok kerana 2 sebab.

Pertama faktor 'winnable candidate' (calon boleh menang) dan kedua faktor 'pengundi lama tepu, pengundi baru penentu'.

Sumber menjelaskan rekod mendapati Awang Adek pernah kalah di Bachok. Dan adalah amalan buruk kepada BN jika masih meletakkan Awang Adek di situ selepas tsunami politik 2008.

"Lagi pun perisikan polis mengetahui dokumen rasuah Awang Adek berada dalam simpanan PAS Bachok yang akan diedarkan menjelang PRU13."

Dipercayai dokumen tersebut dibocorkan oleh kumpulan penentang dalaman UMNO Bachok atau kumpulan Mustapha Mohammed.

Kajian yang dibentangkan kepada Presiden UMNO itu sendiri juga menjelaskan bahawa pengundi warga lama memiliki peratus berubah undi yang sangat rendah. Kata lainnya tepu. Tetapi P25 Bachok memiliki hampir 50% pengundi muda yang memiliki daya keputusan yang berubah-ubah.

UMNO akan mengikuti trend dengan meletakkan calon muda, berikutan PAS juga dikatakan mengekalkan trend calon muda di Bachok. Pada 2008, Nasaruddin (calon PAS) dianggap muda pada ketika itu.

"Besar kemungkinan UMNO akan meletakkan calon muda yang 'clean' dan anak jati Bachok bagi menyaingi PAS di Bachok. Dan sudah pasti bukan Awang Adek." Jelas sumber itu lagi.

Comments

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.