Skip to main content

Mahasiswa perlu keluarkan senarai gambar dan nama mereka yang berkhemah.

Oleh : AdukaTaruna

Banyak komplen masuk ke gegendang telinga gua la. Pasal attitude sesetengah pihak yang turut sama berkampung khemah kat situ.

Memang takda hal la pada gua kalau banyak2 ragam attitude yang bersama mahasiswa. Gua pun ucapkan terima kasih kepada mereka. Tapi gua rasa better lu orang keluarkan senarai dan gambar siapa yang mewakili mahasiswa.

Pasal apa, sebenarnya khemah tu bermula dengan demo mahasiswa. Lepas demo tukar jadi khemah, yang homeless, aktivis pelbagai fikrah, budak2 Fahmi Reza pun join sekali. Takda masalah nak join dan sokong tu. Cuma gua nak rakyat dapat bezakan mana dia mahasiswa, mana dia aktivis yang menyokong mahasiswa.

Gua takda masalah nak beza. Gua takda masalah nak asingkan tajuk. Tapi rakyat. Unit Amal pun bermasalah nak asingkan tajuk dalam hal ni, gua rasa rakyat lagi hancuss. Gua tak nak gerakan mahasiswa tu ditenggelamkan oleh benda2 remeh, tetapi pada zaman kualiti intelek masyarakat masih rendah ini, benda remeh itulah yang diutamakan.

So, Safwan Anang ke, Adam Adli ke, Khalid Ismath ke, pertimbangkan saranan gua nih. Sebelum gua pun naik semak. Keluarkan list gambar berserta nama. Gua boleh tolong tepek. Mudah2kan ianya boleh membantu rakyat mengasingkan tajuk. Amin.

Comments

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.