Skip to main content

Gua bantah Zaid bertanding KB atas tiket PAS.

Oleh : AdukaTaruna

[1]
Zaid takda masalah dengan gua. Malah tak kenal pun gua. Kalau compare dengan diri gua, ofkos dia lebih baik dalam banyak hal. Tapi kalau compare dengan pilihan yang ada, gua tolak Zaid sebagai pemimpin.

Gua tolak Zaid dulu lagi. Masa jadi calon PKR PRK Hulu Selangor. Tapi Topeng cakap gua salah masa tu. Zaid pilihan terbaik. Gua senyum jer. Dan sekarang masa sudah membuktikannya.

PAS belajarlah dari banyak perkara yang berlaku. Ambillah calon yang benar2 memahami aspirasi jemaah mereka sendiri. Tak perlulah import orang lain atas nama tiket-miket nih. Ibrahim Ali atas tiket PAS la, Aziz Bari atas tiket PAS la.

Gua tak tahu percaturan PAS atau PR. Apatah lagi gua bukannya pengundi KB pun. Tapi kalau gua ada suara, MP sekarang pun ok. Cikgu Rahim. Ok dari segi humble, cool dan penegak / penjaga aspirasi PAS dalam parlimen lah. Cuma bab2 idea jer gua blom nampak lagi. Bab2 pengurusan, kecaknaan, kesederhanaan, cool dengan anak muda; gua bagi markah A+.

Zaid atau Aziz Bari kalau nak bertanding dengan cepat, bertandinglah as bebas. Dan mohonlah PR tidak letak pertandingan bagi membuatkan mereka satu lawan satu dengan BN. Kalu tak logik, masuklah PKR. PKR bukannya ada calon sangat pun. Main belasah jer tuh.

[2]
Pemimpin ni kita kenal melalui banyak perkara. Banyak elemen yang membuatkan mereka relevan. Dan dari penyebab relevan itulah kita bleh bagi mereka2 ini gred. Contohnya :

1. Shamsul AMK relevan dari isu report polis. Gua tak nampak idea atau hala tuju fikrahnya.

2. Cikgu Bard relevan dengan isu cincin / pendedahan korupsi. Still tak banyak idea.

3. Anwar relevan dengan idea / skandal / ketakutan UMNO terhadapnya. Gua nampak hala tuju fikrahnya.

4. Rafizi relevan dengan idea dan terbaru lembu Kak Jat. Gua nampak sikit2 hala tuju fikrahnya.

5. Husam relevan dengan idea. Dia memang jenis tak layan sangat isu keburukan UMNO. Kerat jari gua kalau Husam hidup atas roadshow skandal lembu / cincin / Altantuya. Dia hidup dan relevan atas idea2 penyelesaian.

6. Ulama2 PAS relevan dengan dasar. Mereka tiada idea kecuali mempertahankan dasar. Dasar yang sudah tetap dan diturunkan.

7. Aziz Bari relevan dengan perlembagaan. Dia mempertahankan perlembagaan sedia ada. Dan mengemukakan cadangan2 pembaikan.

8. Zaid Ibrahim? Gua tak tahu dia relevan atas apa? Isu tiada, idea pun tiada. Setakat ni gua tak tahu aspirasinya terhadap Malaysia yang bagaimana dia mahukan.

Penutupnya. Jika PAS menggunakan kaedah tiket-miket, Zaid bertanding atas tiket PAS, memang gua bantah dan tak respek.

Comments

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

Pendapat dari seorang tentera.

Oleh : Askar Setia Salam Saudara Aduka Teruna. Saya terkedu melihat paparan yang dibuat oleh saudara menerusi posting di dalam blog saudara yang menyentuh maruah ATM. Tidak dinafikan isu-isu sebegini akan mendapat perhatian ramai, namun sekiranya saudara menilainya secara positif, tentu saudara akan merasakan ia merupakan sebahagian daripada latihan mental yang perlu dilalui oleh rekrut-rekrut tentera. Namun, ketahuilah bahawa, tidak semua anggota ATM dipaksa berbuat sedemikian dan saya pasti insiden berkenaan boleh dikatakan amat terpencil dan ia tidak berlaku dimana-mana latihan rekrut yang lain. Justeru, amatlah tidak wajar sekiranya bloggers mempersenda ATM sedemikian rupa. Saya juga kesal tindakan individu yang mempersenda maruah anggota tentera dengan mengambil gambar berkenaan dan menyebarkannya di internet. Ketahuilah bahawa ia telah menjatuhkan maruah ribuan anggota ATM yang lain. Lumrah blogging dan facebooking, ramai pihak akan menyebarkan gambar berkenaan untuk tu