Skip to main content

Carta Capaian Intelektual Tantawi

Oleh : AdukaTaruna


Rujukan : Kenyataan di blog Tantawi. Bermula januari 2011 sehingga terkini. N3 hiburan Hantu Bonceng. Tidak termasuk kenyataan dan minat yang dipamerkan melalui media2 bukan blognya.

Sektor Hiburan : Capaian intelektualnya. Yakni liputan dan minat Tantawi terhadap isu hiburan, konsert, gosip artis dan sebagainya.

Sektor Perundangan : Capaian intelektualnya. Dalam tajuk perundangan. Seperti ISA, hak asasi manusia, AUKU dan sebagainya.

Sektor Perisikan : Capaian intelektual dan kemampuan. Dalam tajuk yang memerlukan kajian, risikan, gerak kerja, siasatan, proksi sulit dan sebagainya. Seperti isu rasuah, skandal, harta pimpinan, Felda, CLC, saham pemilikan, dokumen2 sulit, daftar pemilih, saksi, pendedahan dan sebagainya.

Sektor provokasi agama : Capaian sentimen. Bukan capaian intelektual. Isu2 provokasi agama seperti Nagara Kristian, FB / blog budak2 menghina agama, murtad, kepala babi, dan sebagainya.

Ringkasan.

Nik Abduh gua lagi la tak tahu. Tapi, Tantawi lebih cenderung kepada sentimen. Berbanding intelektual. Sama ada sentimen menggerakkan intelektualnya, atau intelektualnya hanya berlevel kes2 sentimen.

Tanpa rujukan dari media bukan blognya, Sejak Januari 2011, terdapat 13 posting berkaitan dengan isu sentimen. Provokasi agama. 2 posting berkaitan dengan dunia hibiran. Dan masing2 satu posting untuk sektor perisikan dan perundangan. Itu pun, hanya mengulas. Bukan ahli sebenar dalam isu tersebut.Comments

  1. mungkin sebab dia tahu perubahan politik di malaysia hanya boleh berlaku dengan isu2 sentimen.strategi gak tu nak raih undi dari golongan sentimen yg majoriti.hehe

    tapi seriously betul ke maksud 'muhammadarr.. syaitan' yg disebut zizan maksudnya 'muhammad itu adalah syaitan'.takde kesinambungan la huruf ro tu.patutnya tak jadi isu syahadah tu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.