Skip to main content

Dewan Bahasa dan Pustaka perlu diberikan kepada sasterawan jika PR memerintah Malaysia.

Oleh : AdukaTaruna

Dewan Bahasa dan Pustaka perlu bebas dari politik. Serahkan sesuatu itu kepada ahlinya. Mantapkan kuasa DBP sehingga boleh menentukan nama-nama pembangunan kerajaan Malaysia.

Kata lainnya, jika A Samad Said yang memimpin DBP, biar DBP sendiri yang memberikan nama kepada :

  1. KL Sentral.
  2. Pudu Sentral
  3. Presint Putrajaya
UMNO adalah barua British. Nama pun dalam bahasa Inggeris. Johor adalah tapak kelahiran barua penjajah. Temasik, tanah nenek moyang  diserahkan kepada Lee Kuan Yew oleh UMNO. Tiada sekor pun pejuang UMNO dipenjara atau calar dalam menuntut perjuangan. Sejarah ditulis oleh pihak yang menang. Rakyat perlu menang bagi membetulkan semula sejarah. Dan bebas dari barua penjajah sama ada British atau Jepun dalam erti kata sebenarnya.

This is our land.



Comments

  1. salam beb.. selamat hari raya beb.. gua turun KB hari raya ke 2 nanti.. bersih 3.0 nak mula bulan november.. kalau jadi ler.. kah kah

    ReplyDelete
  2. Raya ke 2? Kalau program dialog tu raya ke-4 bro. Ke lu mmg org Kelate? Nanti sound gua la raya ke 2 kalau nak g minum mana2. Insyaallah.

    ReplyDelete
  3. mungkin gua raya ke 2 atau ke 3 sampai KB der.. gua org selangor der.. cuma takda kampung, gua plan nak g trenganu, kelantan, kedah turun perak then balik selangor.. gua rasa tak sempat kot nak g program tu.. sebab gua pun agak pack sikit ler sampai raya ke 10, pape nanti gua roger lu beb..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Menteri Kesihatan dikritik rakam lagu raya saat negara dilanda wabak Covid 19.

Menteri Kesihatan yang baru, telah dikritik hebat dalam media sosial, angkara sibuk merakamkan lagu raya (untuk kegunaan populariti 2 bulan lagi), ketika negara Malaysia diisytihar wabak Corona Virus Covid 19. Bagaimana pun, ada pihak mendakwa, ianya adalah video 2 tahun lepas. Dan menjadi mangsa serangan politik. https://youtu.be/ttjNU60XdCw

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.