Skip to main content

Melayu BOLEH

Oleh : Ali Bagan Utama

Salam satu Malaysia. Sapo cakap Melayu tak pandai. Ramai Melayu di luar sana yang pandai-pandai. Pandai Matematik, pandai aeroangkasa, pandai mengurat, pandai menipu dan macam-macam lah. Kito yo yang tak nampak. Selain dari pandai menipu (berpolitik), ado juga Melayu yang pandai berniaga dan berfrancais. Xenan adalah seorang Melayu. Kalau dio mengaku Melayu lah. Ha Ha Ha. Den nampak dio kreatif dalam design dan idea francais cendawan dio menarik. Semuo dio bikin sendiri dari A sampai Z. Den raso bangga pulak jadi kawan Xenan. Kot-kot la Xenan nak mengaku den kawan.

Design Stall yang best

Ni kalau cino dio mesti lotak gambar amoi seksi tongah makan cendawan busut

Den ingat logo cendawan ni boleh dijadikan helmet. Stylo tu kalau jadi helmet

Iklan yang best

Ado sticker yang comel. Ni sticker untuk kereto kan?

Baju kuli

Xenan punya canggih siap disediokan baju khas untuk kuli. Branding dan penampilan kono jago. Imej penting sekarang ni. Persepsi customer mesti sentiaso positif terhadap bisnes kito. Kuli Xenan mesti banggo pakai baju kuli ni

Kiosk

Sekarang Xenan dah bikin kiosk. Den pun tak tahu nak bezo antara kiosk dengan stall. Macam samo jo. Ko bezo sobab bosar kocik bondo tu?

Kaveat

Den tolong promosi sobab kagum dengan usaha Xenan. Den tak dapek komisyen apo-apo pun. Mengurat adik betino Xenan? Xenan mano ado adik pompuan. Adik jantan ado la. Melayu boleh berjaya bilo berusaha. Bukan berjaya dek subsidi kerajaan. Itu tujuan sebonar den promosi. Untuk tahu lebih lanjut tentang bisnes Xenan, klik [link 1], [link 2] dan [link 3].

Comments

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.