Skip to main content

Menjawab Wak Albanjari.

Oleh : AdukaTaruna

Wak Albanjari menuduh gua memfitnah, tidak bermoral, bla bla dengan N3 gua kat bawah ni. Secara demokrasinya, Wak berhak menuduh gua secara terbuka, dan gua berhak membela diri juga secara terbuka. Smol metter maa.

Macam biasa; kita kembali kepada basic setiap permasalahan. Masalah basic ialah ketidakcerdikan. Pergh... lembut ni beb bahasa gua. Bukan apa, gua bimbang wak tak dapat fahami falsafah hentam balas hentam, di luar tetap pro. Kang dah jadi hal. Kalau wak pemimpin PAS, takda masa gua nak lembut2, aww... lembik, cepat terasa hati, najuk2 ala2 Melayu. Manjang kena buli dan tunjal2 jer kat Mekah (mengerjakan haji) nun dengan genetik lain.

1. Wak, lu tengok N3 gua bab gambar surat tuh. Lu baca tajuk jer. Gua letak tanda soal tu. Then takda gua maki-hamun PAS base on surat tu. Takda masa gua nak maki-hamun atas benda yang samar2 camtu. Blog gua ni akan dirujuk masa depan ma...

2. Kenyataan ABC herdik TGNA yang dilaporkan pun gua tak maki-hamun PAS. Ada gua layan? Gua mesti jaga kredebiliti gua juga. Cuma bab maki-hamun jer, gua tiru stail PAS dalam ceramah dan novel shit. Jelas? Nampak sangat teori gua selama ni memang tepat. Meh sini gua sekolahkan lu sket.

Amanah sifat ulama, bodoh sifat Melayu.

Kalau ikut Islam, nak jadi pemimpin, Allah menggariskan 4 perkara wajib.
  • SIDDIQ
Kena benar ma. Contoh. Kalau wak berjanji kepada readers untuk menyiarkan rakaman Hasan Ali selepas Mesyuarat Khas; maka tunaikan. Tidak boleh berlaku pembatalan janji dengan mengikat janji baru. Itu kalau ikut Islam. Kalau ikut ulama Melayu?

"Gua Banjar ma, bukan Melayu."

Sama jer la wak. Bugis ke Minang ke Floren ke Madura ke. Pukul rata. Kena cakap benar. Wak dengan gua tak berapa mengapalah. Kurang kerosakan. Sebab bukan pemimpin, tapi blogger. Macamana dengan Hasan Ali, Hadi dan Nasha?

  • AMANAH
 Amanah pun lebih kurang sama konsep dengan di atas. Ni gua as rocker plak yang sekolahkan lu. Lu ustad lagi tahu dari gua. Tapi sebab basic masalah tadi, tahu lu just tahu di atas kertas pekse jer. Di alam reality out. Reality out plak terbahagi kepada 2.

1. Sebab bodoh macam Melayu. Atas kertas pekse terer, nak sesuaikan dengan reliti out. Out secara bodoh memahami falsafah dan pembolehbah la. Yang ini khusus untuk lu dengan para ulama la. Suruh hafal kitab kuning memang terer. Tapi bila ada masalah sebenar, terkial-kial.

2. Sebab iman dan akhlak. Yang ni macam gua la. Setakat tahu jer lebih, tapi iman dan akhlak out, maka out jugak di alam realiti. Cuma kerosakan yang dibawa gua tak banyak macam kerosakan yang dibawa oleh ustaz dan ulama. Sesat habes satu kumpulan. 

Husam diarahkan pusat urus kemenangan Perak. Mat Sabu urus kemenangan Pulau Pinang. Husam dan Mat Sabu tak pulak jumpa secara gelap dengan UMNO. Kena time Selangor, boleh pulak saya hadir untuk dengar tawaran semata. ULAMA FAKAP. Tak amanah la tu.

Pemimpin yang macam ni lu sanggup batalkan janji lu kepada jutaan pemegang janji? Amanah, akhlak yang baik, tapi kalau bodoh secara semulajadi tak guna sesen pun dalam perjuangan rumit, wak. Sesen pun tak guna untuk jemaah. Bodoh tu akan merosakkan apa sahaja yang baik.

  • TABLIGH
Menyampaikan wak. Jangan sapu bawah karpet. Kalau Hadi tegakkan falsafah Hasan Ali melanggar perlembagaan PAS untuk menyingkirkan saingan, kena sampaikan wak. Jangan sapu bawah karpet. Amanah dan akhlak yang baik tak guna sesen untuk jemaah kalau bodoh secara semulajadi.

Kalau bloggers takda sifat TABLIGH, benti jadi bloggers. Pemimpin dah sahlah gua dengan lu tak layak. Tapi jadi bloggers pun tak layak kalau takda elemen TABLIGH. TGNA tidak tepat menerima tajaan haji, tetap diTABLIGHkan oleh Zaharuddin.net dan Mat Sabu. Tidak sapu bawah karpet.

Mana Tabligh wak untuk pelanggaran perlembagaan PAS oleh Hasan Ali? FAKAP serupa ulama Hadi?
Mana Tabligh wak untuk janji kepada jutaan readers? FAKAP juga?

  • FATANAH
Ni last sekali. FATANAH. Gua tak payah ulas la wak.  Lagi pedih nanti.

Kesimpulan.

Dengan sesi sekolah kita di atas; tidakkah semua melihat bagaimana gagalnya satu genetik dalam penentuan falsafah?

Tajuk N3 : Surat Ostad Idris sound Mat Sabu?

Kenyataan N3 : Tiada. Hanya satu persoalan yang berbentuk keraguan. Surat yang tahap adik gua darjah 6 buat dengan lebih baik.

Ketetapan falsafah (ijtihad) Albanjari : Aduka memfitnah, tidak bermoral, berniat jahat.

What the fuck is that? Ijtihad lu at least ada 1 pahala ke apa wak? Ni gua ada buat pantun untuk lu.

Rajin sejuta tahun, hancur kalau bodoh melantun-lantun,
Kaya sejuta tahun, musnah kalau bodoh sesaat,
Phd setebal gunung, tiada guna kalau bodoh secara gen,
Baik punya sekolah. Atas lembut, bawah normal balik.

Comments

  1. Ur the man..!

    dekat atas entry wak ada cerita pasal "hits"... biasenya orang kalau lapar, dia x cakap "aku lapar"...

    biasenye dia tanya kengkawan "ngkau lapar tak"..?

    same la jugak pasal "hits" tu...

    hahaha... masuk akademi fantasiyal la woi...!!!

    ReplyDelete
  2. haha. spot on bro.
    wa pon pelik.
    apasal wak banjar meraban pagi2 nih.
    tak obvious ke tajuk entry at kat bawah tu letak tanda soal (?)

    wak.. wak...
    wak punya entry tuh lagi kelakar. giler bau menghasut. dan memperli blog perakexpress sekali.

    org skarang baca bukan yg tersurat saja wak, tp jugak yg tersurat.

    kalau wak hangin ngan entry perak express, jgn ler wak membodohkan diri sendirik ngan wat entry ala2 budak skolah punya IQ.

    wa baca entry wak tadik pong wa yg naik malu.

    apa kes lu wak??

    kah kah kah

    p/s: ngah, wak tulis mcm tuh, lagi naik hits ekau. kah kah kah.. melayu ke banjar ke sama jek.

    ReplyDelete
  3. tersurat tersirat. kah kah kah.

    malas nak komen kat blog wak banjar. kene moderate. harap2 ler wak baca sini. hee hee hee

    ReplyDelete
  4. wak bengang kot akhir2 nih hits dia merudum sebab kes 'amanah tak tentu pasal'. rilek ler wak. baca baik2 pantun duka tuh. mari wa kopi pes lagik sekali.


    Rajin sejuta tahun, hancur kalau bodoh melantun-lantun,
    Kaya sejuta tahun, musnah kalau bodoh sesaat,
    Phd setebal gunung, tiada guna kalau bodoh secara gen,
    Baik punya sekolah. Atas lembut, bawah normal balik.


    mana la tau wak tak paham kan..
    bahasa lembutnya, walaupun wak selama ni nampak ok, tp sekali wak buat taik, taik tu lah org kenang2kan. jgn suka buat taik merata2 yer wak.. haha

    ReplyDelete
  5. aisay bro takkan lu tak tahu lagi,dulu blog wak banjar gua punya favourite jugala tapi sejak di iktiraf sebagai official pas blogger dia sudah upla,tulisan dia pun lemah gemalai macam utusan.

    umno pun dia kurang cerita,cerita petikan buku saja.

    wa dah boring dia punya blog.

    gua percaya dia akan di lantik oleh ust derih sebagai presiden blogger pas kot?

    ReplyDelete
  6. -AT wa pling suke ngan pantun lu..bole wat lagu nasyid la..mcm lagu sepohon kayu plak..

    -lu kna sangka baik ngan WAK tue , mayb die nk tlong naikkan hits blog lu..hehehe

    -zargus-

    ReplyDelete
  7. Hahahaha. mcm2....

    wak ado sms gua. kalau wak ado baco ni, den nak maklumkan kedit den habes. tak dapek balas. kuang3..

    lopeh jumaat kang la wak den topup. Dapat rembat tabung masjid, gua topap utk wak skali.

    sapa nak gak, angkat kibot!

    ReplyDelete
  8. ngah.. topap den sekali. den siap angkat laptop nih.....

    ReplyDelete
  9. weih zargus. ekau tokey topap kan. apo kato ekau dermo topap secara berkala kek kitorang. dapat pahala apa. Ijtihad gua nih.

    jangan kemut macam Pak Onchu la beb. kuang3...

    ReplyDelete
  10. sekelip mata je kau dpt counter back dgn huraian hujjah pjg lebar yg relevan dan efisyen..terer la lu bhai...lps jumaat aku belanja kau cendol durian..

    :-D

    ~KOPI JANDA

    ReplyDelete
  11. Aduka..

    Awas hang, ada pengikut Wak yang dah cabar kat wak minta wak siar gambar hang, depa nak cari hang bagi buku 5, kalau tak phone no h.p hang di orang nak...

    ReplyDelete
  12. ceh. apa barang cendol durian. gua ingat lu nak banjer gua janda. kah kah kah

    ManjungMari,

    Kalau belasah gua 5-6 orang, gajah pun mati. Tapi kalau sekor dua jer tangan kosong, lembam2 tu normal.

    Lawan ulama Melayu camtu la. hujah Aishah bangang dilawan dengan buku lima.

    Gua cadangkan baik lu berkecuali dgn gua bab Aishah. Sebab gua tunggu timming jer ni nak bahaskan balik bab Aishah n Muawwiyah ni.

    Apa pun projek lu serong semayang jumaat kat bawah jambatan, gua taknak follow. kah kah kah.

    ReplyDelete
  13. Kesian wa tengok lu ni AT,
    kena smash ngan wak, lu dah terkial2 nak menjawab...merepek meraban sampai berperenggan jawapannya...

    Kalau lu dalam keadaan cool, lu dah jawab...saya ada letak tanda (?).Benda tuh saya pun tak pasti. Habis kat situ jer....

    Tapi lu dah rasa pedas kan sindiran Wak tuh...sebab tuh lu auto-balas balik dengan benda2 yang tak berkait...

    Kenapa rasa pedas? Kalau tak salah lu jawab cool ajer, Wak kan saya letak tanda (?).Tak sampai satu perenggan. Tapi sebab TERASA.Sebab betul ker...? Hahahahaha cara lu jawab pun tau lu nak lari isu...

    ReplyDelete
  14. Kesian wa tengok lu ni AT,
    kena smash ngan wak, lu dah terkial2 nak menjawab...merepek meraban sampai berperenggan jawapannya...

    Kalau lu dalam keadaan cool, lu dah jawab...saya ada letak tanda (?).Benda tuh saya pun tak pasti. Habis kat situ jer....

    Tapi lu dah rasa pedas kan sindiran Wak tuh...sebab tuh lu auto-balas balik dengan benda2 yang tak berkait...

    ( Kenapa rasa pedas? Kalau tak salah lu jawab cool ajer, Wak kan saya letak tanda (?).Tak sampai satu perenggan. Tapi sebab TERASA.Sebab betul ker...? Hahahahaha cara lu jawab pun tau lu nak lari isu...

    Friday, November 20, 2009 12:26:00 PM MYT)
    bro..lu xpaham sangat apa yang duka tulis....pikir jauh skit bro.

    ReplyDelete
  15. kesian wak al banjari kena belasah dengan lu...

    wak, lu kena tajamkan sikit otak lu....jangan lembab macam hadi....

    jibam

    ReplyDelete
  16. tanda '?' tu bole jadi reverse psychology...

    heran... kunun blog agresif... tapi malas nak cari kesahihan? wattafak? (<- ayat nko)

    sekali sekala baca blog ko ni layan gak... tapi kalau selalu sgt otak jadi 'jamban'...sebab byk sgt bahasa 'jamban' dalam tulisan nko...

    gua tumpang lalu ar....

    ReplyDelete
  17. Tabligh??
    Hahahaha nak sekolahkan orang lain pasal Tabligh, gila bodoh punya perasan mamat nie...Menyampaikan tak stop takat tuh ajer...abeh Allah tak amik kira bahasa penyampain? Kalau nak ikut cara Rasulallah, ada ker Rasulallah sampaikan hujah dia dengan wey babi, wey bangang, wey anak haram, wey tungkit, wey lancau ...hahaha artikel nie mmg lawak sekali...sbb mengutuk diri sendiri...:D

    ReplyDelete
  18. yg wa perhatikan,
    kebanyakan mamat2 yg tarak setuju
    dgn perkataan penulisan AT je..
    hujah counter wa tarak nampak laaa..huhu

    harap mamat2 yg tarak setuju
    leh kasi hujah counter blk.

    apa2pon wa
    setuju dgn wak & AT
    masing2 bebas utk mlontarkan pandangan
    atas mana2 issue yg tarak setuju.

    yg ponting
    bg wa
    lu hentam wa
    wa hentam lu
    diblog je..
    diluar kita tetap bersaudara.

    ReplyDelete
  19. Hmm..Gua dah lama dah x mjengah blog wak tu.Xde kick la cam bog aduka ni.Org2 muda cam gua blog cam ni la lepak baru cool!

    ReplyDelete
  20. Since, you ada explain dengan sifat siddiq, amanah, tabligh dan fatanah..

    First,
    Kita go word by word..

    Siddiq= Benar,
    Amanah= Jujur, telus
    tabligh= Menyampaikan

    Fatanah= Bijaksana??

    So,
    kalau u kuar 4 sifat ini, u patut amalkann dulu,
    U buat blog, untuk tabligh, Guna fatanah untuk susunan ayat..
    Tapi adakah amanah@ Siddiq dengan mengguna kata2 jijik2 dan makian??

    Di sinalah, kita mengambil Nabi sebagai paduan..

    Dan atas dasar apa, penyampaian AT menggunakan bahasa2 melampau??
    kerana FATANAH??
    Kerana AMANAH??
    Kerana SIDDIQ?

    those sifat, berdiri dengan empat-empat sekali,

    bukan main pilih...


    Berbalik kepada punca Masalah??

    Surat Ostad Idris...

    Orang takkan tuduh lu tak amanah kalau lu tak copypaste surat tu..
    Tapi lu dah copy paste.. SO persepsi akan bercabang..
    Walaupun dengan fatanah lu, lu letak tanda soal...

    Di sini, dah timbul tanda2 flaw dlm pendirian lu..

    sebelum ni, lu cakap pasal urus persepsi??
    Bagaimana lu urus persepsi kat blog Ni??

    Perbuatan lu yang timbulkan kesan,
    Bukan orang lain..

    semua ada chain reaction..

    sama seperti skarang..

    U berusaha mengubah pimpinan PAS..

    your action; ubah pimpinan..
    then reaction, eitheir you success atau terlingkup dek perbuatan lu..

    So, fahami kejadian alam..

    Kalau lu benar, then kebenaran terserlah..
    kalau lu salah.. some reaction will hempap you..
    masa tu, nyesal tak sudah..

    my advice,

    nak berjuang untuk sesuatu..
    please do accordingly,
    and quran dan hadis sebagai panduan utama..
    bukan akal fikiran yang terhad..

    ReplyDelete
  21. Bro Uma,

    Lu nak hujah camana??

    hehehe..

    Mantik?
    satira??

    hehe..

    sebaik2 hujah.. adalah Quran dan Hadis..

    wa.. sekali sekala jengah2 kat alam maya ni..

    tak ramai yang bertolak ansur..
    wa nampak sekarang..
    blogger semakin riak..
    semakin tidak boleh bertolak ansur..

    masing2 mahu kata mereka Haq..
    tapi atas hujah apa yang HAQ itu??

    Quran dan Hadis??
    atau logik dunia sahaja??

    ReplyDelete
  22. SFH, u're the man.

    Agak2 kalo aku tulis:

    1. Mak aduka Pelacur?
    2. Aduka sumbang mahram dengan mak sendiri?
    3. Bapak aduka perogol?

    Agak2 ko naik angin x beb? Ada tanda soal tu. So, fatanah la aku nih.

    Sori la kasar. Tp, ko ni tegur bahasa lembut bukan reti bahasa pon.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.