Skip to main content

Kompom bangang Anak Sengat.

Oleh : AdukaTaruna

Nak marah pun ada, nak tergelak pun ada. Tapi, sebenarnya, inilah tipikal kualiti intelek ahli PAS. Panas punya pasal, sementara nak tunggu BR memanaskan enjin Bagan Pinang yang entah bila, gua layan jugalah kualiti camni. Stendet, gua hentam lu, lu hentam gua.

Salahkah mengetuk paku hingga bising kerana ingin mengukuhkan papan yang longgar??
Ni yang gua 'hang' kejap ni. Nak marah ke, nak gelak ke, nak tersedak? Jika gagal nak tetapkan falsafah, maka, gagallah pilih analogi.

Kalau Hasan Ali ketuk paku untuk kukuhkan papan, takda masa gua nak memekak de bhai. Hasan Ali bukan ketuk paku, tapi dia guna speaker surau untuk maklumkan paku perlu diketuk. Intelek stendet Anak Sengat dengar, memang khlas bunyinya. Pakar strategis dengar, ini namanya nak sindir ketua kampung.

Kalau HAsan ketuk paku sendiri, dia sendiri yang bawak benda tu dalam mesyuarat. Pasal dia sebahagian dari kerajaan negeri. Lepas bawak, dan dapati Khalid Ibrahim buat tak port, baru guna speaker surau, buat pengumuman.

"Testing.. 1,2,3.. testing 1,2,3 (test speaker surau) Gua dah tawarkan diri nak ketuk sendiri paku tu dalam mesyuarat kampung. Dan hari ini gua ulangi pendirian gua betapa pentingnya paku itu diketatkan supaya papan itu tidak roboh."
Haaa.... nampak tak? Nampak memang nampak, tapi baru nampak. Gentle gua cakap. IQ tahap Anak Sengat ni majority ma. Tu pasal Malaysia ni serba-serbi bangang, serba-serbi loser. Nak gua ajak debat, pertama ayam sangat. Kedua Bagan Pinang lagi penting.

Bodoh macam Hadi. Teringat plak gua sama Kapt_shiqaqi. Selamat Hari Rayeeee aa bro. Okeh. Kita masuk bangang yang kedua plak.

Antara kritikan kepada Hassan Ali ialah kerana menyerang SELCAT di media. Antara pimpinan PAS yang mengkritik Hassan Ali ialah Mahfuz Omar. Malangnya Mahfuz juga menyerang Hassan di media terbuka dengan menjawab soalan media,sedangkan Mahfuz adalah pemimpin yang ada kuasa memanggil Hassan Ali bila bila masa. Khalid Samad? beliau bukan lagi pimpinan PAS Pusat! biarkan...
1. Ni dah tahap Roslan sms. Atau Roslan tahap Anak Sengat. Roslan cakap kebebasan bersuara. Tapi bila Khalid Samad kritik kepimpinan Hasan Ali DALAM MESYUARAT (bukan guna speaker surau), terus kena ISA. Then, Khalid Samad ditawar slot dalam Buletin Utama TV3 untuk membela diri ketika itu. Gua bantah habis2an time tu. Dan Khalid Samad pun tak hingin guna speaker surau tuh. Ini sejarah yang gua rakam. Tapi bila kena tang pungkoq Pakar Motibasi ni, terus lain kaedahnya. Laju jer guna speaker surau, speaker balai raya, radio, astro, semualah.

Hormatilah Kebebasan Bersuara kata pro Kepimpinan Ulama. Pundek! kata pro Kepimpinan AT, Haaaiihhhh! Kata pro Kepimpinan Xenan.

2. Hasan Ali guna speaker surau. Penduduk kampung bertelingkah kerananya. Mahfuz kena pintas, dan kena guna 'wadah semasa' Hasan Ali untuk mengawal damage semasa. Platform Hasan untuk mengkucar-kacirkan kampung ialah speaker surau, maka, Mahfuz terpaksa guna speaker balai raya. Mustahil kalau Mahfuz guna pertemuan door to door untuk kawal keadaan. Kalau Hasan bakar hutan, Mahfuz terpaksa masuk hutan juga untuk kawal kebakaran.

Katakan ada sekor kuda. Kuda ni ntah macamana tak suka Hasan Ali. Maybe Hasan Ali tak mandi. Hasan Ali nak sampaikan mesej, kuda itu perlu dibunuh. Lalu dia guna platform kuda, dengan cuba menunggang kuda itu. Jelas nampak kuda itu liar dan ganas. Penduduk kampung sudah mula bertelingkah.

Muncul Mahfuz untuk control damage. Dia guna platform yang sma, yakni platform kuda. Dia tunggang kuda tersebut dengan baik. Lalu Mahfuz kritik, kuda tidak boleh ditunggang dengan kasar. Jangan tunggang kuda, kalau tidak membentuk persefahaman antara kuda dengan penunggang terlebih dulu.

"Jangan tunggang kuda kalau macamtu."

Then muncul IQ tahap ulama Melayu. Mereka mengkritik :

"Tak kasi orang tunggang kuda. Tapi dia sendiri tunggang kuda. Hidup falsafah Kepimpinan Ulama!!!!"

"Hidup!!!!"

Maka, jawapan gua ke atas IQ bangang nak mampos seperti ini ialah :

PUNDEK!

Siapa nama Ali angkat tangan!

Benda yang disukai kawan, dibenci lawan.. itu bermakna pejuang.

Benda yang dibenci kawan, disukai lawan.. itu bermakna pengkhianat.

Benda yang disukai kawan, disegani lawan.. itu bermakna tokoh teragung.

Benda yang dibenci kawan, dilaknati lawan... itu bermakna Hasan Ali. Jangan kata ahli PAS atau blogger BR atau pengundi Gombak, Mahathir pun tak suka dia ma.

p/s : xenan. Betul ke nama lu sebenarnya Ali?

Comments

  1. aduka.... menatang apa PUNDEK tu..... wa tak paham la...

    -abanghensem

    ReplyDelete
  2. Emm teruskan aduka...memang letih layan org2 terencat IQ tahap melayu nih...bersabar jer lah...IQ melayu melayu melayu...memang tak maju2...layu jer..IQ aku Islam...luas pemandangan.. Mcmane kepimpinan Ulama pun IQ melayu jugak??hihi...kelakar... Ulama pewaris nabi tapi nabi tolak perkauman...diorg terima perkauman..so, nak ikut nabi ker nak ikut Ulama(bukan semua)?? Ikut nabi pasti selamat..ikut ulama tak semestinya selamat...mereka pewaris nabi tapi tak semestinya semua tindakan diorg tu menepati nabi dan tiada cacat cela..Dan tidak semestinya ulama mampu memimpin...ini hakikat sebab shbt nabi SAW pun ader yang nabi SAW kata tak mampu memimpin..

    ReplyDelete
  3. awat takut sgt dgn stopa ali hasan ali dan sebagainya? boleh terbalikkah mesia dgn 2 anak ali ni? huhuhu..klu blogger mcm hang bimbang yg amat gak aku boley runtuh negara hasil tulisan hang dan boley menang HUSAM bila bertanding timb presiden nanti? ahakSSSS

    ReplyDelete
  4. abanghensem

    Pundek tu bahasa India. Gua main sebut jer. Haha. Maksudnya bodoh kot.

    Kena tanya Gobala la

    ReplyDelete
  5. tak menepati cita rasa ..mula la melatah AT ni..klau boleh nak ikut ko punya telunjuk jer..

    ReplyDelete
  6. tang mana nama wa ali ni?

    Lu nak sama kan gua ngn geng2 ali la nih.sungguh hansap.

    Kalu wa nama ali...wa nak jadi ali rustam jek.Ali lain tamau

    ReplyDelete
  7. Ali G in da house tak mau ke xenan. wakakaka

    ReplyDelete
  8. loga : wehh laili , ko tau tak ape maksud pundek ?
    me : haa ? ape tu ?
    loga : pundek tu perempuan punye toott .
    me : loga ! astaghfirullahalazim .
    loga : ha ? muazziem ?

    ReplyDelete
  9. wtf pundek pundek ni...iskhh 3x

    apapun betui ler lu kata tu, kita ni nak pemimpin kita yg disegani kawan (ahli,peminat,penyokong) & juga lawan (BN, hawa nafsu, setan, dajal, dll)..memang tak ramai ..tambahan dlm PAS.. tapi wa tak nampak Hassan Ali dlm list tu...he's just a wannabe or never-could-be..hehe...tapi dia sure leh jadi pemimpin dlm kelas lain..bawah sikit ler..jadi ler..kalu dia faham & redho.

    ReplyDelete
  10. niamasohai tol lu aduka.... (niamasohai nipun wa tak tau menatang apa ni)..... wa ingatkan lu tau apa maksud pundek tu....

    -abanghensem

    ReplyDelete
  11. Salam. apa pening kepala, akibat kita bergaduh sama sendiri pasal anak pak Ali ni..Dato Hasan Ali ibarat nyamuk dlm Pas . takkan pasal dia seorang abis kelabu kena bakar...
    jika dia nak jadi sangat nafsu ...jadi MB pas UMNO Selangor ... nyakkk sahaja dia dari jemmah Islam ....masuk sajee dia UMNO bawa lah pengikut pengikut setia dia sekali.....lagi bagus jemaah dah bersih pasal dia seekor....blh belah pada budak Hassan ALI ....lagu ...hassan budak jaga lembuuuuu

    ReplyDelete
  12. nak tanya engko hina sangat ulama dengan melayu ni apasal??? engko ni macam Hishamudin Rais je...tapi bahasa hishamudin Rais lebih standart.

    Nak kata gila, macam ade, nak kata bodoh nampak sangat bodohnya... aku sampai tak paham ape cita maki hamun ni???

    Bersyukur aku anak melayu... tak mencarut merapu sampai tak tahu apa di carut...sah bengong tahap gabaNNNN

    ReplyDelete
  13. kata berani sangat...aphal komen nak tapis...orang tapis kalau tulisan baik takut ada lucah..engko ni tapis sebab apa.... takut ma.... ???

    manyak modoh...ini orang...lagi takut mau cakap...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.