Skip to main content

Bila PAS ni nak benti jadi bangang.

Oleh : AdukaTaruna

Memula dapat jer kesahihan maklumat tu, gua dah mula berasakan berapa perlunya maki benda alah ni. Tapi dalam dilemma plak. Gua kena mode sopan skang ni. Tapi selepas member gua si Dayat suarakan kebebuluan hatinya dan betapa perlunya menempeleng PAS sebelum terlambat, maka gua terpaksa menyimpan tasbih gua yang gua pegang 24 jam sehari nih.

Calon Ketua Ulama Kassim Tahir.

Ada ke nama ulama pundek tu tersenarai as calon dalam wadah perang undi? Dey PAS.... bawak2la berhenti gigit falsafah Kepimpinan Ulama yang paling sesat dan celaka nih. Kembali kepada falsafah Islam. Serahkan sesuatu bidang itu kepada ahlinya. Lu main borong jer ulama pundek tu sebagai senarai calon apa kejadah?

Ulama pundek tu apa yang dia reti? Dia wala' jer tuh. Padahal dunia perang undi ni memerlukan ahli dalam bidang ni. Kalau dia jenis cerdik analisis kelemahan dan kekuatan diri, dia pasti tolak punya. Ni sengeh bangga nama dalam senarai calon. Sial punya ulama.

Kenapa gua cakap ulama Kassim adalah ulama pundek?

Dulu gua story pasal program solat hajat. Lu cari la N3 gua yang lepas. Ulama pundek ni la imam. Janji pukul 3 pagi, lu tahu dia datang pukul berapa? Nak dekat pukul 5 beb. Tionaseng! Kepimpinan Ulama kepala ayah korang. Janji pun tak boleh tepat, nak jadi ahli perang? Khak ptuih!

Itu baru satu bukti pundek. Pundek yang seterusnya, jemaah kol dia beberapa kali. Dia cakap dia on the way la, cakap lewat sikit la. Ok la. Takda hal punya. Tapi bila dia sampai, lu tahu dia cakap apa?

"Apsal tak mulakan jer dulu. Tak payahlah tunggu ana."

Gua ada depan ulama pundek ni beb. Pendek paras dada gua jer. Kalau dia baya2 gua, dah makan kaki dah orang tua nih. Pundek punya ulama. Apsal lu tak cakap dalam tepon tadi? Kan ke senang. Memudahkan jemaah. Kita beriyalah tunggu dia takut melanggar organisasi, langgar ketua. Cerdik takda langsung. Bodoh piang! Falsafah Kepimpinan Ulama apa kejadah lu cipta untuk perjuangan Islam? Ceh. Gua tak secelaka ahli PAS ma.

"Hello, assalamualaikum ustaz. Ustaz kat mana?"

"Waalaikumussalam. Ana on the way. Maaf sangat2 lambat. Anta mulakanlah dulu. Tak perlu tunggu ana. Anta mulakan dulu. Utamakan jemaah dulu. Program tu jalan dulu, nanti ana sampai kemudian. Maaf sangat2."

Ha. Kan ke cerdik. So, kitorang ni boleh teruskan solat. Bila dia sampai, dia boleh sambung apa yang kendian. Ni apa kejadah Falsafah Ulama Pundek yang lu ikut? Kalau berperang dah mampos dah. Huih.... tak tergambar betapa sialnya pencipta falsafah sesat nih.

Memang la soal lewat tu tak besar, tapi soal cerdik tu besar. Setakat bodoh nak mampos tersenarai nama as calon berdasarkan apa? Falsafah Kepundekan Ulama? Ntah bila la PAS ni nak cerdik entah la. Sesat sesesatnya.

Last2... sahih nama dia ada dalam list calon. Pergh... bergelojak hati gua beb. Tapi simpan jer la. Dan hari ni, gua luahkan.

Falsafah Kepimpinan Ulama yang sangat pundek!

Comments

  1. Pelik bin ajaib la bhai...

    Macam mana semua nie boleh tercalon... kalu gitue la.. gua rasa ader can kalah besar kali nih...

    Gua bukan tak setuju gak ulama jadi calon... tapi bak orang kata la... perati-perati keliling la... kalu rasa tak leh nak amik tanggungjawab... jangan amik..

    Lepas tue lagi satu... kalu inilah cara perang saraf yang PAS nak bawak... alamat tergolek dog la N31 Bagan Pinang....

    Kenapa la tak kaji medan perang... kalu musuh guna senjata biologi.. kita takkan la nak perang secara konvensional... bawak senapang main rempuh jer.. itu bunuh diri namanyer tue

    ReplyDelete
  2. Hish kalau dah taknak ulama mcm2 arr lu ni aduka.. Tapi kalau betull lu citer tu, wa pun taknak. Ulama lesu wat per? Wat malu jer pegang title ulama... baik jadi mamak jual roti canai.. nama pun mamak nak wat salah pun org tak kata sgt.

    ReplyDelete
  3. Salam AT. Eh so mcm mana plak PJ PAS N9 skrng, ko kenal ke dia AT? Citer le skit. Mana tau lbh baik dr ex-ketua Dewan Ulama tu...........

    ReplyDelete
  4. tionaseng tu apa?

    pundek tu apa?

    tolong jelaskan wahai tuan.

    untuk dikongsi bersama.

    ReplyDelete
  5. wa lebih suka PAS bubuh
    calon tentera yg pangkat beso
    yg bagus masa dlm tentera dulu2.
    leh gak cari makan...hehe

    ntahlaaa
    wa mcm rasa PAS ni
    tak ada wat module utk preparation calon2 wakil rakyat utk diangkat pd mate rakyat awam dikws masing2.
    klu nak main game ni laaa
    kene laju dari org lain.

    ReplyDelete
  6. sabar AT.... kalau betul citer lu tu... wa pun sedih gak la At, naper pilih calon sesuka hati jer... asal jawatan tinggi dlm parti amik jadi calon... aduuhhh ubahlah skit cara kuno tu... skang ni strategik... strategik... wa cakap lu. persiapan dah mantap tapi strategik out apa kes??

    ReplyDelete
  7. hang ler jadi calon lagi baguih...AP.
    Hang bijak bagi pandangan....Pemimpin semua tak pandai....Aku setuju hang jadi Calon.
    Nanti hang boleh masuk kem...Sebab hang tau sirah perjuangan....Semoga hang menang.

    ReplyDelete
  8. ad u bdk mana ehh
    den bdk bagan pinang gak mesteri lah u nie kan mcm mana pun letih den bilo dgr nama kassim tu adoi~~~~~~~~~~~~~~~~~penat je lah nanti den psang bendero11 carilah jen2 bersara kan ramai! TAKBIR nanti ad emailkan kat den profil yoo
    injagro@yahoo.com ado cito skit lah ponting!!!!!!!!

    ReplyDelete
  9. ni yang wa kureng.... mentang² ada tittle ulama.... janji kul 3 datang kul 5 pun buat muka tak bersalah..... ingat kalau ulama janji tak tepat tu tak berdosa ke..... pengalaman wa pernah ada sorang ulama PAS gak la (kalau wa bagitau nama konfem korang kenal)..... dia bawak kete ... sampai kat parking kete dia nak parking kete.... masa dia undur kete dia trlanggar satu kete dok parking belakang kete dia... wa ingatkan dia kuar kete tu tanya sapa tuan punya kete kat belakang.... nak mintak maaf ke nak bagi ganti rugi ke.... tapi selamba badak jer dia kuar kete trus masuk bilik mesyuarat buat bodo jer..... alahai...

    -abanghensem

    ReplyDelete
  10. apa punya budus la lu AT..

    lu cadang la kt Uts Kasim lu bule jd Imam, itu pn susah ker?

    kate berstrategi, mende simple mcm ni pn emo.. lu xyah crite psl perang la,
    wa rs, org jenis lu ni duk bwh ketiak mak lg, sembang je lebih..

    ReplyDelete
  11. (apa punya budus la lu AT.)

    wa rase lu lagi Budus SI SOBER OI!!
    AT telah buktikan strategi perang kat blog dye.lu ade ape bro...

    -toyong-

    ReplyDelete
  12. bukti perang dlm blog..
    lawak jakun ker hapa?

    itu sembang namanya,atau kuat berangan namanya.. hobiu tgk kartun brother AT ni..

    sesapa pn bule..

    ReplyDelete
  13. Orang marah2 maki2 nie, sebab terlebih gen bodoh, dah dekat sgt dengan tempat lu, suh berjumpa Pesuruhjaya kat situ pun pemalu, nie la gen MALu + lembap, setakat cakap nak tendang, nak penampaq dlm blog boleh la, bila suh face to face tau pulak lu terketaq2 nak bercakap hahahahahha... lu jangan salahkan orang lain dalam hal nie, dah lu tuh yang Gen Malu+ lembap tanak bertindak walau dah kat tmpt lu sendiri dah pun, dasar melayu hahahahaha!!

    ReplyDelete
  14. gua sokong at. lu tak suka lu pi layan parpukari. atau sepulbukari

    ReplyDelete
  15. Rilek bai....

    lu baca nie...telan dalam2...


    " Wa hentam lu, lu hentam wa. Di luar kita tetap bersaudara. Pro. : )..."

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.