Skip to main content

Apa yang Salahuddin perlu tahu..

Oleh : AdukaTaruna

Memula tahniah kepada Salahuddin sebab dilantik Pengarah pilihanraya Bagan Pinang. Tahniah, tahniah gak beb. Berat tu tanggungjawab. Kalau gua dah serender awal2 dah. Tu pasal taraf gua blogger jer. Cikgu Pa kat Bukit Gantang alhamdulillah berjaya. Mahfuz kat Permatang Pasir alhamdulillah berjaya. Bagan Pinang lebih mencabar beb.

1.
Memula perlu lu tahu dan faham ialah kekuatan PAS N9 terletak di PAS Seremban. Dan PAS Seremban pula tahap paling jibauk sehingga kena gantung oleh pusat sehingga sekarang ni. Ntah bila nak selesai ntah. Kalau gua kawin dah dapat cucu dah. Jadi lu pempaham la kekuatan PAS N9 ni cane, kalau pusat kekuatan PAS N9 itu sendiri pun tahap jibauk.

Kunci kepada jibauk ialah terlalu ramai pandir jenis veteran yang hilang akal terhadap kuasa. Ala2 PAS Ganu la nih. Dah nak mampos dan terbukti nothing dalam arena politik pun masih nak juga pegang title dan kuasa. Terus-terang gua story ialah Perhubungan PAS N9, Cikgu Hassan. Ntah dari zaman keliwon mana ntah dia pegang sampai skang ni masih degil walau tiada apa perubahan penambahbaikan terhadap PAS Seremban / N9. Old skool punya pemikiran.

Ini perkara pertama yang Salahuddin perlu tahu. Jadi, bila lu bertugas, lu jangan follow sangat stendet dan kualiti Cikgu Hassan nih. Lu kena ikut stendet dan kualiti PAS Pusat. Kalau ikut level PAS N9, memang cam brengset.


2.
Calon. Bab calon gua tak kisah PJ skang ni ke atau calon sebelum ni. Tapi Rosli ex-PJ gua tak setuju. Sebab dia bisnesman sibuk kat Bangladesh. Gilo ko nak wakil rakyat Bagan Pinang? Paling gua mengamuk kalau ex- Ketua Ulama Ustaz Kassim Tahir. Tionaseng punya ulama.

Kassim Tahir ialah ustaz tahap jumud dan low intelek. Gua tak tahu bagaimana dia nak hadapi interview dgn Malaysiakini atau MSK seandainya dia calon.

"Apakah perancangan tuan untuk 5 tahun di Bagan Pinang?"

"Errr....."

Kompom garu kepala. Memang jenis bodoh tukil punya. Mari gua story satu kisah untuk lu dapatkan gambaran betapa celakanya otak ulama sekor nih.

Ustaz Kassim dulu cikgu sekolah. Member gua punya meja sekolah ada balut dengan plastik. Tapi sebelah dalam plastik ada poster gambar motor kapcai cup prix. Ntah mana dalil, mana nas, si sohai ni boleh koyak meja member gua. Garang tak tentu hala. Kot gambar Pamela Anderson tu gua paham la. Itu satu punya contoh pemikiran ulama2 gampang dalam PAS N9.

Kemudian, ulama stupid Kassim Tahir ini bekas pencacai Isa Samad ketika zaman Isa Samad MB. Isa MB, dan dia guru time tuh. Yang ostad lain pro PAS dah manjang kena tukar jer. Stendet la, semua orang ada buat silap. Tapi kalau PAS pilih ulama sekor ni as calon, kena pulak lawan Isa Samad, lu boleh bayangkan tak apa jadi? Macam2 perkara lama ungkit ma... Penyudahnya PAS jadi si bangang yang terkena tahi.

Gua akan sambung lagi nanti. Gua berhenti memekak pasal PAS bila dah nak dekat kempen.

Comments

  1. sEY SETUJU APAO EKAU KOBA KAN DALAM NE,,,, rosli yaACOB HMMMMMMM HAMPEHHHHHHHHH

    ReplyDelete
  2. Pemimpin alaf ini, otak mesti terbuka, pergaulan juga mesti terbuka, tutut kata mesti ke depan. Jangan terikat macam serban.

    ReplyDelete
  3. "Tapi sebelah dalam plastik ada poster gambar motor kapcai cup prix. Ntah mana dalil, mana nas, si sohai ni boleh koyak meja member gua. Garang tak tentu hala."

    Sblm kau ngarut, aku nak tanya ko satu soalan. Apa dalil apa nas Cikgu sekolah potong rambut scr paksa budak2 yg ekor cecah kolar?

    ReplyDelete
  4. Takder dalil pun.. Alah nasihat baik2 dah ler.. suruh buang..takyah arrr sampai koyak2...koyakkan ajer mulut ustaz tuh...pencacai rupanya...pencacai tua pengangkat najis kata P ramlee....

    ReplyDelete
  5. " Sblm kau ngarut, aku nak tanya ko satu soalan. Apa dalil apa nas Cikgu sekolah potong rambut scr paksa budak2 yg ekor cecah kolar? "

    Ek elee...kena koyak gambar moto cuprix pun nak nangis, dia tanak kwn ko tu ikut jejak mat rempit la tu,apa kejadahnya main lekat2 gambar, lengkali conteng aja meja tuh, sure dia takleh watper dah hhaahahhaha...

    ReplyDelete
  6. masaalah budak sekolah punya cerita..
    modal xglamer..

    cri modal lain..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.