Skip to main content

Resepi lengkap Briani Gam.

bro.... bagi la resepi dia wa nak try buat la....

-abanghensem


Lu dah bikin blog gua jatuh tahap keblackmetalan la bro. Apa kes blog gua tulis resepi2? Dah macam pakai seluar jeans kaler pink kat Terminal One dah gua rasa.

Tapi pasal lu, gua telan semua ni bro. Member punya pasal, gua tetap turunkan resepi Briani Gam kat blog gua. Huhu.. sepatutnya gua guna blog lulit nih.

Resepi Briani Gam.

Bahan-bahan ( 4org )

  • 3 cwn beras Siam. Pastikan seludup punya.
  • sedikit budu
  • *6 ulas mangga Siam (blend)
  • *5 ulas solok lado (blend)
  • *2"halia (blend)
  • setengah biji bwg besar (hiris)
  • sedikit daun ketum, daun marijuana. Bunga poppy sket.
  • 2-3 tbsp minyak dagu
  • 1tsp garam
  • sedikit pewarna kuning merah dan hijau (kalau lu 3 line)
  • gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
  • 2tbsp rempah baryani
  • 4 setengah cwn air
  • setengah cwn susu cair

Cara-cara

  1. panaskan minyak dagu,kemudian tumis rempah dan rempah baryani
  2. masukkan mangga Siam..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran solok lada+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
  3. masukkan air..tunggu sampai didih
  4. masukkan daun ketum, marijuana, bunga poppy.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
  5. pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
  6. bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
  7. masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
  8. Image108
    masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan kat jiran sebelah. Lu beli lain...

Comments

  1. TQ bro.... terharu wa kat lu.... sanggup lu cemarkan maruah lu ngan pakai seluar jeans kaler pink untuk wa (sambil bercucuran air mata)....

    -abanghensem

    ReplyDelete
  2. Nak lagi kick, peram seminggu dan panaskan bila nak makan.

    Resipi sama dgn Pablo Escobar nyer resipi ni

    ReplyDelete
  3. den dah jumpa semua resepi, beras import siam, daun ketum. yg tak jumpa lg nih.. minyak dagu..

    -_-

    nyle

    ReplyDelete
  4. woi woi
    tokey beriani gam tekno mekno nak saman ekau adukataruna...
    ready rm24 jota yo!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.