Skip to main content

Sekolah Pondok zaman dulu.

Oleh : AdukaTaruna

Pendahuluan.

Gua memang benci habis dengan sistem raja beb. Jumaat lepas, gua kelam-kabut nak kejar solat. Tersangkut kat depan sekolah Ampangan. Jem gile wa cakap lu. Tengah hari. Bebudak baru keluar sekolah. Bodoh Melayu N9 ni. Kalau cuti hari Jumaat kan ke senang wal selesa.

Tengah jem, tetiba gua dengar siren polis. Rupa2nya polis iring raja bangsat. Nak solat Jumaat agaknya raja tu. Nak kete Jaguar ke apa ntah. Polis yang naik motor boleh suruh gua ketepi. Abah dia. Nak ketepi cane, jalan jem, sebelah gua bas sekolah tengah angkut budak!

Panas hati gua beb. Tak dapek gua nak kontrol EQ ni der. Kete Jaguar (rasanya) bercermin tinted, boleh mencelah sebelah kete gua yang tersepit ni. Nasib baik gua bawak adik gua paling kecik tu. Kena berlakon cool dan tenang, berwajah takda perasaan.

Tapi siyes beb, kalau takda adik gua tu, kete jaguar tu tersangkut sebelah kete gua jer beb. Memang gua keluar tangan, tunjuk isyarat ala2 Menteri Besar Pahang punya. Gua memang berbulu abes.

Sekolah Pondok.

Gua dah lama tak puas hati dengan Sekolah Pondok dan ulama Melayu yang jibauk zaman kesultanan Melayu lampau dulu. Gua fikirla, kalau gua hidup zaman dulu, wa buat sekolah pondok dan bina kekuatan sendiri untuk cabar institusi raja.

Sistem bangang tu perlu dihapuskan dulu lagi. Dulu, sultan Melayu tak la kuat sangat. Takda link dengan kerajaan luar seakrab dan sepower. Bina sekolah pondok, merata seluruh satu2 negeri sasaran, dan fight, gulingkan intitusi raja negeri tu.

Baru macam eropah atau sejarah dinasti Cina. Ini tak, ulama Melayu beb... nak cakap apa. Lembik, bangang nak mampos, penghafal bukan pemikir, penakut, lembab. Yang ok cuma baik hati, ikhlas dan jujur jer.

Kalau tak, gua rasa skang ni sistem kita tak main sistem raja2 ni dah. Ulama2 pondok yang jadi payung perlembagaan.

Comments

  1. Bro.. lepak2 sikit bro... sat g x cukup tanah lak lu nak lari nanti.. huhu

    ReplyDelete
  2. nanti ko dituduh bwh akta hasutan kang. lepak2 r. terdedah diri ko sape.tak boleh r aku bc tulisan ko g

    ReplyDelete
  3. aduka.... camtu pun lu dah hangih dah ngan raja.... raja wa lagi ganas.... kalau tiba turn dia solat masjid kat umah wa...... tunggu la..... kalu time solat kul 1.30.... kul 2.15 baru sampai.... kekadang masjid lain dah sudah solat masjid kat umah wa baru stat khutbah... nasib baik la tempat wa ari jemaat ni cuti.... kalau dak selalu la penuh sebab ramai nak curik tulang.... wakakaka....

    -abanghensem

    ReplyDelete
  4. pi la solat jumaat awal2 skit aduka..pahala pun lebih

    ReplyDelete
  5. wa rasa lu patut maki mahathir lah bro,
    haha.
    coz dia x mansuhkan system ni
    disaat dia power...hehe


    wa rasa ulamak pondok ni,
    tak mgambil pdekatan mganaz
    seperti lu harapkan..
    wa rasa diaorg
    mgambil pdekatan
    seperti mana zaman ulamak2 dlm pemerintahan kerajaan islam dahulu kala.

    ReplyDelete
  6. nak jadi raja bukan senang, ilmu agama kena kuat, sebab tu raja dulu ada daulat, kalo ko maki terus sembur darah dr idung,


    tapi tu DULU, zaman sebelum tok kadok lahir,

    skrang ni dorg la antara penghancur agama

    :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.