Skip to main content

Pokok Demokrasi

tolong tgk dlm mangkuk megi lu tokmoh. apsal puak2 ni tanam pokok2 dekat pokok demokrasi..

Haha. Member gua ni sms. Tadi si Islam4all sms gua. Tanya pasal tko. Mana la gua tahu. wa nak tanya abanghensem, dia belum rampas kuasa webmaster lagi. Sebelum tu Hidayat sms gua. Suh gua kutuk Sotan Perak.

1. Teks tu level rendah la. Takder selera. Kalau boring2 boleh la gua ulas. Haha.

2. Skang ni situasi tak sebest time wa kutuk Sotan2 ari tu. Ari tu UMNO sibuk dengan PAU. So, selamat sikit gua memaki Sotan2 ni. Haha. Gua kan penakut. Tapi Sotan Perak memang bangang pun. Wakakaka. Orang melayu jer sibuk dengan taraf hakimnya si Sotan Perak. Ngeee..

Pokok demokrasi.

Memula kita kena tgk gambar dulu beb. Tok Moh nak tilik kena bawak gambar selain pulut kuning dengan ayam panggang. Pengeras RM250 jer.

Nak tgk byk sudut, tgk bloggers Perak. Gua ambil satu paling best. Ni die gambar tu yer. Jap gua nak kemenyankan jap.






Ok. Skang Tok Moh nak menilik nih. Dok jauh sket, na.

1. Tok rasalah, penanaman pokok2 kecik ni bukan utk jangka masa panjang. Gilo ko apo. Bawah pokok besar camni, rumput pun tak dapat hidup, ni pulak pokok baru nak tanam. Mana cukup cahaya matahari. Nak fight nutrien lagi. Tak logik.

2. Jadi Tok Moh pilih bermotifkan jangka masa pendek. Bila sebut jangka masa pendek, ni mesti ada kaitan dengan persidangan DUN tak lama lagi.

3. Jadi, Tok Moh rasa, diorang tanam pokok2 kecik ni, supaya tidak berlaku sidang DUN di sini lagi. Mana tau puak BN dalam dewan, puak BR kat pokok ni dalam masa yang sama. Dah satu lagi sejarah dunia. Mampos la malu si Najib kena tanya kat wartawan dunia, kat PM2 dunia.

4. Jadi, dengan adanya pokok2 kecil ni, Melayu jenis bangang kat Perak tu boleh dialihkan isu, seandainya BR berdegil mahu bersidang di bawah pokok ini lagi, dengan isu merosakkan harta benda kerajaan. Lanskap kerajaan la, projek kerajaan la, silap2 wujud satu NGO pencinta alam Perak. Hahaha.

Sebab kalau BR bersidang bawah tu, penyokong BR kan ramai giler. Mesti terlanggar pokok kecik tu. Dan mesti ada geng Songkok Tinggi Perak yang sabotaj ke, apa ke.

5. Jadi, BR kalau nak bersidang gak, kalau nak guna gak pokok sejarah tu, kena buat sesuatu la. Gua nak bagi cadangan pun susah. Sebab tak tahu kawasan sekitar tu caner.

6. Kalau gua jadi BN, gua tanam jer pokok kaktus duri2 kat area tu. Hahaha. Siap pokok buah gatal skali.

Sekian tilikan Tok Bomoh. Pengeras bayar kat kuanter yer.

updated : Tak pon, kalau gua BN, gua akan tanam pokok ketum sehelai, pokok ganja seekor kat celah2 pokok demokrasi tu. Nanti time BR bersidang jer, polis tangkap semua ADUN BR. Kes dadah. Hahaha. Best gak jadik BN nih.


Comments

  1. kaunter. bukan kuanter. dari dulu asik KUANTER KUANTER. KUANTER PENERANGAN.

    kaunter!!

    haiya..

    -_-

    ReplyDelete
  2. Ngeee kalau wa jd MBI, wa tebang jer pokok besar tu dgn alasan berbahaya sebab dahan banyak yg dah reput, dan alasan nak buat lanskap baru...
    ngee tak dapek la lu org sidang bawah pokok...

    takper2... lu org bawak payung pasar malam tu sorang satu... hehe...

    ReplyDelete
  3. Tak baik camtu aduka...kalau cikgu pulak taknak bagi orang dekat pokok, tanam je pokok rengas, sape lalu bawah semua gatal dan bengkak badan,lepehtu cikgu bagi penawar kat dia, dapat le duit sikit...lebih baik lagi drpd tok moh tu...wakakaa..
    pasai tko...he..he..kita dulu pernah bergasak dalam tu...tp kita ttp kawan kan? pro...

    ReplyDelete
  4. Wa kenal pokok tu. Ape ntah namanya tp jenis pokok feberet kerengga. Kerengga besor kepala merah cam FRU tuh.

    Kalo DUN b'sidang lg bwh tuh, lu akan tgok Songkok Tinggi n geng dok jauh sambil pegang telor, haha.

    ReplyDelete
  5. Bab tulis kuanter neh..da berbuih molot se nyobut eh..kuanter kuanter tak abis2...

    Nih yg nak kena cubit perut neh...gen masak lomak tol la tok moh nih!!

    Tulis kuanter lagi sekali...,se lotak ekau kat bawah pokok demokrasi tu jd jaga MBH zambry..kuang3

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.