Skip to main content

Pemilihan PAS.

Oleh : AdukaTaruna

Gua setuju dengan bro Hasbulahpit. PAS ni penakut dengar pertandingan. Ntah apa yang dia takut ntah. Jumud melampau. Tapi ayat dan bahasa Hasbulahpit tak macam tu la. Walau dia orang Melaka. Haha.

Wa cam biasa, tetap tudoh pembolehubah genetik. Bangang nak mampos Melayu ni. Takda daya pengasingan tajuk, pengasingan sentimen, pengasingan emosi, etc. Nak gua lempang kang, sama gak gua ni pon. Haha.

Bertanding, bertandinglah. Luar dari tajuk bertanding, takan tak boleh pro kot? Takan hulur salam pun buat muka cam cabai? (pengalaman bro Bakaq). Takan nak minum teh bersama pun, tak boleh kot. Bengong sungguh mu.

Pemilihan cara tamadun hebat.

Kalau Husam nak bertanding Timbalan, Mat Sabu pun nak juga, bertandinglah. Keluarkanlah manifesto ke agenda ke, apa2 ke untuk bagitahu apa yang lu boleh lakukan kalau ahli pilih lu.

Jangan maki2 dah la. Tu kerja blogger nyamuk macam gua. Releks, matang, berlevel tinggi sket. Apa ke jadah takut dengan pemilihan? Bengong punya Melayu. Cakap perjuangkan demokrasi la, perjuangkan keberanian la, pung pang pung pang. Sembang depan BN tak jatuh beb.

Tapi bila diuji terhadap batang hidung sendiri? Tu dia... terkial2 gua cakap lu.... nak jaga hati orang sana, hati orang sini, falsafah lu gadaikan. Bodoh melantun punya Melayu PAS.

Comments

  1. Tuan aduka hilang taruna.
    Ana bukan pembaca gilamer k?

    ReplyDelete
  2. oit2 tok moh duka duki..

    maki2 ok lagi..

    CARUT2 tolong rentikan leh tak ??!!!

    ReplyDelete
  3. aku relaks je..PAS tetap gentlemen dari UMNO.TG Hj Hadi relaks je tawar sapa nak fight dia..Aduka,Lu try la tawar lawan KP..kami takdak calon lagi ni

    ReplyDelete
  4. uit kakmot. se ado tercarut ko? tak pasan la plak den.

    ReplyDelete
  5. opppss...

    sowi arr..

    ingat perkataan carut td...

    tu la pasal se suh ekau jgn pakai kaler itam2..tak mesra mato tuo den nih...haha




    quote-->"Takan hulur salam pun buat muka cam cabai?"

    hmmm..ontah2 ekau da edit tak word cabai tu...???

    :p

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.