Skip to main content

Penggunaan kalimah Allah oleh agama lain.

Oleh : AdukaTaruna

Wa ditanya pendapat wa tentang isu ini. Secara falsafahnya, tiada masalah. Tetapi taktikalnya ada masalah. Memang bermasalah. So, untuk satu-satu keadaan semasa itu, penggunaan Allah bagi agama lain hendaklah dilarang.

1. Majority muslim di Malaysia adalah Melayu. 99% muslim Melayu mendapat pendidikan Islam tahap paling bangang, sama ada oleh pemerintah atau oleh isu bapa sendiri. Bermakna mereka berada dalam standard terlalu bodoh. Ini adalah membahayakan.

Penggunaan Allah bagi agama lain boleh dibenarkan apabila semua ini selesai. Malah memberi kelebihan pula kepada pengembangan agama Islam. Apabila pemerintahan Malaysia ditukar, sistem pendidikan Islam diperbetulkan, majlis agama bertaburan, suasana beragama memuncak, penggunaan Allah bagi agama lain boleh dibenarkan.

2. Langkah pendek ialah mewartakan istilah-istilah Islam untuk kegunaan Islam. Taktikalnya , kita berselindung (lulit) disebalik wuduk, sembelih, etc. Contoh :

(yang ni ulama Melayu tahap mustahil berfikir walau ilmu agama tahap gunung. Genetik mereka lembab dan terkial-kial)

1. Istilah 'wuduk' diwartakan untuk kegunaan Islam sahaja. Ianya membawa maksud basuhan beberapa anggota tertentu bagi tujuan ibadah dalam Islam, terutama solat. Agama lain hendaklah menggunakan istilah basuhan atau seumpama itu sekiranya ingin merujuk kepada upacara mereka.

So, agama lain faham dan akur. Sebab agama mereka tiada wuduk. Step seterusnya.

2. Istilah sembelih diwartakan hanya untuk kegunaan Islam sahaja. Ianya merujuk kepada ibadah mematikan haiwan bagi tujuan makanan orang Islam. Agama lain hendaklah menggunakan istilah pemotongan atau seumpamanya sekiranya ingin merujuk kepada upacara mereka.

So, agama lain tidak mempunyai hujah kerana mereka tiada konsep ibadah penyembelihan. Setelah mewartakan beberapa istilah lagi sebagai lulit untuk istilah Allah, maka, wartakan tujuan utama ini.

3. Istilah Allah diwartakan hanya untuk kegunaan Islam sahaja. Ianya merujuk kepada Tuhan yang satu, yang tidak mempunyai sekutu, yang tidak mempunyai anak atau bapa, tuhan sekalian alam. Agama lain hendaklah menggunakan istilah tuhan atau seumpamanya sekiranya ingin merujuk kepada agama mereka.

Comments

  1. Allah ialah tuhan kepada seluruh alam ini baik org islam, bukan islam, jin, haiwan dan semua makhluk. wa nak tau, apa hukumnya kita larang mereka guna Allah? apakah kesannya kpd akidah kita, akibat larangan (istilah Allah)?

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.