Skip to main content

Lahanat Jebat!

Oleh : AdukaTaruna

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih, Lagi Maha Pemurah, dengan ini wa lancarkan karya sulong wa. Alhamdulillah. RM1 dalam setiap pembelian RM10 akan disumbangkan kepada Kelab TKO Global. Sebuah Kelab yang sangat aktif, konsisten dan istiqomah dalam mengerjakan kebajikan.
Lahanat Jebat!

Begitulah tajuk karya sulong wa. Sebuah imaginasi yang di luar kotak pencipta-pencipta teori epik keperwiraan Melayu ini, sebelum ini. Apakah sebab sebenarnya sengketa Tuah-Jebat? Sejauh manakah imaginasi pembaca dalam membaca konflik ini?

Sinopsis.

Adalah sesuatu yang memeranjatkan pencipta-pencipta teori sengketa antara Tuah dengan Jebat, apabila satu lagi teori dikemukakan dalam novel ini. Jebat adalah pengganas antarabangsa. Kesetiaan Tuah mempertahankan tanah air diperlekehkan segolongan besar generasi kini.

Berjayakah pembaca menetapkan falsafah dalam imaginasi konflik ini? Atau hanya menghasilkan helaian-helaian perdebatan yang berjela?

Berjayakah pembaca untuk tidak tertipu dalam percaturan plotnya? Lahanat Jebat! Bukan cerita seperti apa yang berada di dalam kepala anda. Anda mungkin tidak pernah terfikir akannya. Hampir pasti. Ianya akan menghantui pembaca.

Apakah Tuah-Jebat itu adalah mitos?

Sebeginikah cerita sebenar Tuah-Jebat?

Apakah ketetapan falsafah dalam hal ini? Aku berada sebelah yang mana?

Pembelian.

RM 1 dalam setiap pembelian akan didermakan kepada Kelab TKO Global. Bayar ke dalam akaun Maybank, no 155014038030. Kemudian, emailkan butir-butir pembayaran ke adukataruna2008@gmail.com. Setelah disemak, wa akan reply terus bersama e-book dalam format pdf itu, beserta passwordnya, dalam masa 24 jam.

Insyaallah.

Comments

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.