Skip to main content

" Gagah Sulaiman, Gagah Ali, Gagah Musa."

Oleh : AdukaTaruna

Dalam 10 tahun dulu, kenduri kawin kat area rumah gua nih dilakukan secara gotong-royong satu kampung. Cuma skang ni dah jarang. Banyak yang katering jer.

Pendek cerita, satu pcik mahu mengangkat kawah lauk besar untuk dialihkan ke tungku sebelah. Dia pun minta tolong gua dan kengkawan. Time dia nak angkat tu, dia baca jampi serapah beb.

"Gagah Ali, gagah Musa."

Ini sudah mendatangkan semangat inkuri pada gua. Lalu gua pun bertanyalah. Apa yang pcik baca tu?

Pcik ni berlatarbelakangkan agama la sikit2, tapi taklah sampai tahap ostad. Dia pun story sama gua. Musa ni gagah. Satu penumbuk dia boleh membunuh dengan izin Allah. Ali pun gagah. Dia pernah angkat satu pintu besar dalam perang apa ntah (gua lupa) dengan hanya kedua-dua tangannya, juga dengan izin Allah. Jadi, sebut gagah Ali, gagah Musa sambil mengharapkan izin Allah. Jelas pcik tu pada gua.

Cerita tu terpendam sekian lama. Gua tak berapa endahkan la. Tak pula amalkan, dan tak pula bantah. Sehinggalah gua terjumpa ini.

So, persoalannya. Lepas ni Wak Albanjari mesti amalkan lafaz :

" Gagah Sulaiman, Gagah Ali, Gagah Musa."

Gagah Sulaiman harus didepan ma.... 60 per night. Weeeeeeeeeeee.....

Comments

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.