Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jul 31, 2012

Projek (R) PENUHI KLCC tangguh.



Dukacitanya program KEL'LOH R @ KLCC pada 3 Ogos 2012 terpaksa ditangguhkan memandangkan terdapat program bertindih pada hari yang sama, semua rakan2 di PERANTAUAN dijemput hadir ramai2 ke program iaitu:

# 3 Ogos 2012 - KONVOI MOTOR R dan BERBUKA PUASA di Pasir Puteh + Penubuhan R Pasir Puteh. 2ptg di Masjid Kubang Kerian berkumpul dgn warna MERAH.

# 3 Ogos 2012 - R Berterawih Bersama Ustaz Azhar Idrus

# 4 Ogos 2012 - R BERSAMA ANAK PERANTAUAN

** Hotel Vistana, KL anjuran PERSADA -- Majlis Berbuka Puasa dan penubuhan R KL

** Karangkraf, Shah Alam anjuran PERAKAN -- Majis Berbuka Puasa dan penubuhan R Selangor

Sebarang perubahan akan dimaklumkan dari masa ke semasa. Setakat ini tarikh program yg disebutkan adalah yg sudah COMFIRM :) -- SEBARKAN kepada rakan2 lain.

InsyaAllah di KLCC alang2 nak buat kita akan buat besar-besaran.


Jul 30, 2012

Gambar PM genap 9 bulan.

Bilo kawe jadi PM nanti, kawe pastikan pendapatan negara tak bergantung kepada petrolium. Pendapat negara ialah kepada produk kapasiti. Bila ada produk, kita fight supaya produk tu jadi keperluan negara lain. Then, kita boleh tukar dengan duit dan emas mereka.

Bila dah tak bergantung kepada petrolium, negeri yang ada minyak akan miliki minyak tersebut. Syarikat rasmi negara hanya uruskan. So, 80% akan ke negeri yang dipilih secara demokrasi. 20% akan ke syarikat rasmi negara.


Sebab kawe suko keto mene (mainan) yang masuk duit camni,mako, kawe bagi free kat saing2 kawe. Kah3..

Database DNA wajib diwujudkan. DNA setiap rakyat Malaysia atau warga asing yang masuk ke Malaysia wajib diambil dan direkodkan. Penjelasannya nanti2la.. kawe nak sambung main.



Jul 28, 2012

Cerita Konvoi Tuntut Royalti.

Oleh : AdukaTaruna

[1]
Demo BERSIH 2.0 dulu, gua buat keputusan untuk hadirkan anak sulung gua kerana detik itu adalah berkaitan sangat2 dengan dirinya kelak. Walau dia ketika itu masih dalam perut, kandungan 6 bulan, gua ambil keputusan hadir dengan kaedah paling minima risikonya.

Walk 4 Royalty #1, walau ianya juga berkaitan dengan anak gua, gua ambil keputusan tidak membawa anak dan isteri gua. Kerana itu adalah eksperimen. Walk 4 Royalty #2, anak sulung gua hadir bersama adiknya yang masih dalam perut. Ini adalah perjuangan maruah mereka sendiri.

Gua tidak mahu anak-anak gua memasukkan abahnya ini, dalam 1 kumpulan yang hanya mengharapkan 1 saluran sahaja. Yakni ketika mengundi, dalam memperjuangkan hak mereka. Tidak. Nauzubillah. Gua tidak sedayus dan selemah itu. Gua pun ada sulur galur keturunan tertentu baka sebelah abah gua.

Liputan muka depan oleh Sinar Harian Kelantan.

[2]
Mesyuarat ROYALTI memutuskan Jeming, Topeng dan Irene Tan adalah Ketua Projek. Yang ditugaskan memaklumkan kepada pihak polis ialah gua. IPD Pengkalan Chepa. Tempat gua serah diri dan bermalam dilokap semasa dituduh menghina Sultan Johor dengan perkataan mampos buat cara mamposla. Sejak Himpunan Berdarah SUK dulu, W4R#2, dan kali ini C4R#1, IPD tu dah macam opis kedua pada gua dan rakan2.

2 hari sebelum program, Presiden R, Abe Yi panggil mesyuarat. Sebab peserta dilaporkan melebihi jangkaan. NGO ROYALTI takda duit ma. Aduss.. Mujurla Abe Yi dan Syam banyak network. Peniaga Kelantan bersepah seluruh Malaysia. Alhamdulillah, yang UMNO pun hulur bantuan belakang tabir. Memang kelihatan muka-muka PAS dalam R, sebab mereka selesa tampilkan diri. Tetapi sebenarnya, soal maruah negeri Kelantan, ianya disokong oleh UMNO Kelantan juga. Kecuali UMNO yang berpihak kepada pusat.

Tengah2 meeting, gua dapat panggilan. Nama tak naik. SAMSUNG lampu suluh gua rosak dek anak gua masuk dalam mulut. Mic rosak. Gua sms semula bagitau hp gua rosak. Dibalas sms memperkenalkan diri sebagai ASP Razali IPK Kelantan. Ambil alih kes gua dipukul. Minta hadir IPK jam 9 pagi. Beres gua cakap. Then, tak lama tu, Syam dan Presiden R pun dapat sms dari ASP Razali.

Komen Anuar Musa yang menyokong secara tajuk maruah Kelantan.

Janji ditepati? Di mana janji ayahmu sendiri?


[3]
Malam tu buat pertama kalinya anak gua meragam. Menangis tak mo berhenti. Macam2 kaedah gua buat. Tak jalan gak. Last2, start kete, bawa jalan2 sampai sahur. Tak cukup tidur menyebabkan gua sakit kepala. Sampai demam.

Lepas Subuh, gua sms ASP tu. Gua tak dapat hadir. Gua tak sihat. Gua membuta sampai Jeming kol gua. Gua dengan kepala ada sikit pusing2, dengan cakap kena jerit2 pasal hp rosak terkejut bila dengar Syam kena tahan di IPK. UMNO buat report atas Akta Hasutan mengenai kempen Royalti. Polis nak geledah rumah Syam cari bukti terutama plak Titah Sultan Kelantan.

Ah sudah. Patut pun anak bertuah gua meragam. Asbab tak kasi gua gi IPK. Gua sebagai Ketua Projek W4R terus kol Mat Deny. Sebagai langkah berhati2, Mat Deny bawa lari dokumen2 berkaitan dengan W4R dan NGO Royalti. Gua plak nak blah ke tak? Kalau blah tak selesai masalah. Takan nak tinggal Mak Mertua gua hadapi kot2 polis datang. Dayus plak. Dah la kepala pusing2. Last2 gua ambil keputusan sambung tidur.

Alhamdulillah, Syam tidak sehingga direman. Manakala nasib gua tak tentu lagi. Malam tu rakan2 bertungkus-lumus buat persiapan terakhir untuk konvoi, gua tersadai di rumah. Terawih secara telepati terus ke Mekah sana.

Jeming menyerahkan bendera kepada peserta yang berdaftar. Terima kasih UTTV kerana memberi kebenaran menggunakan premis.



Bersama Abe Jiji dalam keadaan demam. Menunggu TGNA lepaskan konvoi.

[4]
Pepagi dah bangun. Siap2 nak join Konvoi atau patah semula kalau tak larat. AJK ROYALTI bertungkus-lumus uruskan peserta. Memang luar jangkaan. Sampai motor kecil pun nak follow. Walau tak praktikal, tapi takan kita nak halau? So, gua cakap, motor kecil follow la setakat mampu. Janji utamakan keselamatan.

Gua buat kerja2 ringan, sebelum gua tidur dalam kete. Tak kaba apa dah. Tahu2 member kejut yang konvoi nak gerak dah. TGNA dah rasmi. Bini info time gua tidur, member2 ambil gambar untuk bahan fesbuk. Kah3.. berserah jer la..

Ahmad Dhani yang cuba mengejah Miss Irene Tan.


[5]
Konvoi gerak perlahan2 dan tersangkut2 melalui celah2 ribuan manusia. Dah macam nak g perang dia punya sentimen. Mujur takda orang azan. Tingkap buka sambil lambai2. Ada sorang makcik hulur duit minyak kat anak gua. Anak gua capai dan terus masuk mulut. Tu jer skill yang dia tahu setakat ni.

Motor besar jadi marshall. Sekat lampu isyarat. Driver Kelantan memang sporting. Sokong dengan lampu, hon dan lambai. Nak kata kompius dengan TRW tak pula. Bendera R, stiker KONVOI TUNTUT ROYALTI depan bonet masing2 pulanya besar.

Gua doa supaya kepala gua ok sket. Dapat la gua tunaikan benda yang menyebabkan anak gua akan berterima kasih kepada abah dan ibunya kelak. Ini soal maruah mereka sendiri.

Abe Yi, Presiden R kol gua. Maybe nak make sure gua sihat. Atau nak make sure Mazda lantai simen gua beraksi baik.

"Aduka. Kat mana dah tu? Abe Yi kat Nilam Puri dah ni."

"Kedai Mulong. Kat sign board kedai Kedai Mulong."

"Aaaa?" (tak dengar)

"Kedai Mulong!!!"

"Aaaa?"

"KEDAI MULONGGGGG!!!!!!"

"Oooo Tesco. Ok2. Apa2 hal kol."

Hambek!

Syam bersama TGNA dan Arifahmi.


[6]
Konvoi makin lama, makin laju. Sampai ada kala cecah 130 km/j. Wah... ini konvoi ke, Explore Race, nih? Pendekkan cerita, bertolak sekitar jam 10.45 am. Sampai Masjid Felda Chiku untuk solat Jumaat 12.15 pm.

Settle apa yang patut, bergerak ke Gua Musang. Pusing2 bandar dan terus ke masjid besar atas bukit tu. Asar pun lambat lagi. Gua ambil keputusan mandi dan membuta. Asar dah jamak siap2 dah. Bini dah join muslimah yang ditempatkan di home stay. Foto group pun dah settle.

Bangun dari membuta, gua dapati ada gambar gua tidur dengan air kotak yang telah dicucuk strawnya. Niamakahai! Kalau tak Fatah, Ahmad Dhani. Kalau tak Ahmad Dhani, Jeming. 3 ekor ni jer.

Kami berbuka dengan ukhwah sekali. Presiden R memang sempoi. Dah jiwa aktivis. Makan pun bersila dengan yang lain2. Lauk daging gear box siap kongsi cubit sorang sikit.

Ini bukan soal politik. Ini soal maruah.

Berbuka bersama-sama. Renungkan maruah anak-anak kita yang dinjak-injak.

[7]
Selesai terawikh, ke majlis penyampaian bantuan beras kepada orang layak. Tak seberapa pasal memang takda duit. Hanya harapkan bantuan orang ramai juga. Yang penting, beras yang tak seberapa itu menjalinkan kefahaman mengenai perjuangan R.

Pastu makan colek. AJK plak ada perjumpaan dengan Tuan Haji (lupa nama plak). Beliau siap tempah pintu pagar R woo. Presiden diminta sign kat logo R tu. Settle semua, kami ke penginapan. Tidur dalam balai besar. Atas simen. Beralas sejadah, berbantal beras bantuan. Dah macam mangsa banjir dah beb. Baring kat sini, charge hp kat sana-situ. Tapi jahatnya budak2 ni, main2 miskol. Dah tak bleh tidur.

Penyampaian sumbangan beras R kepada orang layak Gua Musang.

Pintu pagar rumah R yang ditempah khas.

[8]
Lepas sahur di masjid, solat berjemaah, Presiden R menyampaikan sedikit maklumat mengenai R. Pastu ke balai penginapan semula. Rehat, kemaskan kenderaan dan bergambar. Di sini berlaku sedikit peristiwa lucu.

Ketika Syam sibuk lalu-lalang depan speaker Jeming, Jeming membangkitkan persoalan satu beg hitam misteri. Mungkin ada bom, lawak Jeming. Beg hitam itu tidak dituntut sesiapa walau banyak kali diumumkan.

Jeming ambil keputusan buka beg untuk umumkan clue. Clue pertama yang diumumkan ialah colek ketiak jenama Dashing. Tiada yang mengaku. Baju R size S. Pun takda mengaku. Spender lelaki kaler pink. Tak mengaku juga.

Last2, Syam punya. Jeming punya gelak. Punya sibuk SU ROYALTI sampai tak perasan peristiwa yang berlaku. Memang Syam punya komitmen dalam perjuangan R tak boleh celen.

Presiden R menyampaikan maklumat R dalam sesi tazkirah Subuh di Masjid Lembaga. Gua Musang.


[9]
Selesai bergambar dan doa, pakat2 pulang. Disambut oleh Ostad Teh, Cikgu Halim di Kuala Krai. Round bandar Kuala Krai. Jeming buat speaker conner sambil duduk dalam pajero.

Antara ayat Jeming ialah :

"Ini bukan jalan-jalan cari makan yer adik-kakak. Ini perjuangan menuntut royalti minyak Klate."

Dah macam promosi supermarket dah gua rasa. Kemudian kami teruskan ke bandar Machang. Solat zuhur di situ, bersalaman sesama peserta dan pulang.

Sejak asrama dan ke IPT gua dengar dakwaan. Orang Kelantan kalau jumpa orang Kelantan, dia akan tinggalkan kita. Sebenarnya, apa yang berlaku ialah, orang Kelantan kalau jumpa orang Kelantan, mereka akan malu kecek luar. Kena kecek Kelantan juga. Jadi rakan yang bukan Kelantan ketika itu rasa tersisih sebab tak dapat masuk tajuk.


Gua takda masalah pun. Semol de pises jer.


Ostad Teh sedang berkongsi idea ketika masjlis sambutan konvoi R di Kuala Krai.


Terlentang kepenatan di Masjid Machang.

"Weh.. kaki mana bleh mengadap kiblat?"

"Dalil ke budaya Melayu jer?"

"Tak bleh la. Kepala mengadap kiblat. Hormat sikit."

"Apsal kalau solat baring, kaki kena mengadap kiblat? Tak hormat kiblat ke? Ngaa..."

Jul 26, 2012

Soal-jawab Republik Pekerja Marisa

zargus2702 said...

-artikel n idea yg baik cuma ade beberapa perkara yg kurang jelas..

-berkenaan dgn mufti, perlu ke mempunyai smpai 9 org mufti?..dah cntek dah bile sapu bersih golongan atas langit, tp bile gntikan dgn 9 mufti, plus mufti dr sabah,sarawak, penang, melaka dan WP (putrajaya,kl,labuan),pergh ramai siut mufti utk menjaga umat islam yg brapa kerat je..bile dah ade mufti mesti akan ade timbalan mufti,kang ade plak lembaga mufti setiap negeri,tak ke semak tu?..tukar raja, gnti mufti..brape byk plak fatwa berbeza akan dikeluarkan bile mufti berlambak2 cmtu?..lg bertambah celaru umat islam..

1. Gua kan selalu kutuk ulama Melayu. Sebab kepala otak diorang kecik. Kalau tunggalkan mufti, maka jahanam la. Tu sebab Allah suruh mesyuarat (syura). Bila syura, kena ramai, bro.

2. Kalau nak tunggalkan penjaga umat Islam, kena berjuang leceh lagi bro. Gua tak nampak jalan demokrasi. Kena New Marisa Order plak. Perang. Macam Iran. Ada Ayatullah tunggal. Kalau ambil mufti bawah sultan2, bendanya dah ada. Sistem yang omputeh (manusia bijak) ni buat cantet dah. Just pancung yang atas tu jer.

3. Timbalan mufti hapuskan. Buat semak jer. Timbalan mufti dihapuskan sekali dengan sultan. Yang ada hanya 1 mufti negeri. Perlantikan ganti dibuat oleh syura mufti-mufti.

4. Syura akan membuat 1 keputusan rasmi berdasarkan undian. Kalau nak gabungkan kesemua mufti negeri-negeri Marisa, kena ambil sampai no ganjil lah. Dan keputusan itu akan digunapakai untuk seluruh Marisa. Bila dah diputuskan oleh syura, maka tiada lagi keputusan kedua.


-wa lagi suka jika pentadbiran agama yg skang ni dipisahkan oleh negeri2, disatukan setiap fatwa or hukum diselaraskn, xde la isu yg negeri A isap rokok haram, negeri B,makruh ,negeri D join ratu cntik haram,negeri E ,sunat..dan kalo bole biarla elaun or gaji para ulama or mufti bkn dibayar oleh kerajaan, agar stigma 'ulama kerajaan' yg mana pasti akan mnyokong setiap dasar,pelaksanaan,undang2 kerajaan dpt dihapuskan dr minda rakyat..tubuhkan satu badan khas or jabatan utk mengruskn derma, infaq, or zakat dr org ramai yg mndanai ulama2 ni agar mereka bebas dr kongkongan kerajaan..bile2 mase diorang nk blame kerajaan pun xpe, sebab elaun mereka dikeluarkn secara langsung oleh rakyat..

1. Ni la motif gua syurakan mufti. Sebab keputusan mereka akan diguna oleh kesemua negeri-negeri Marisa. Dalam Islam pun sebenarnya ada golongan haram mengundi, dan ada golongan halal mengundi. Allah kata, kalau ikut majoriti, kamu pasti sesat. Sebab manusia bangang lagi banyak dari cerdik. Allah dah sunnah benda tu camtu. Nyamuk lagi banyak dari katak. Katak lagi banyak dari ular. Kita nak ambil ayat ni total memang tak mampu lagi. Inilah dia syura (pengundian dari kalangan mereka yang ahli).

2. Kalau syura mufti putuskan rokok haram, maka seluruh negeri Marisa akan guna keputusan itu. Penguatkuasaan pula hanya dikenakan kepada orang Islam. Sebab Syura Mufti hanya menjaga orang Islam.

3. Gaji mereka dibayar oleh PEKERJA dalam perlembagaan PERUBLIK PEKERJA MARISA. Bukan oleh kerajaan. Lagi pun, Syura Mufti duduk dalam satu entiti berasingan dari pemimpin yang dilantik oleh rakyat. Kata lainnya, kalau time tu PM jahat dan power macam Mahathir pun, Syura Mufti tak boleh diugut kerana :

3.1 Mereka naik melalui syura. Bukan keturunan yang boleh dimanipulasi (pergaduhan anak-kerabat) atau undian rakyat yang dipengaruhi media Mahathir.

3.2 Mereka adalah orang yang berilmu dan ahli. Bukan genetik sultan yang sial ni.

3.3 Lebih advance kalau sampai tahap segala penguatkuasa (tentera, polis, UPP, kastam, etc) diletakkan dibawah mufti. Ketika itu kalau ada Suruhanjaya Siasatan, tidak lagi dipanggil Suruhanjaya Siasatan Diraja. Tetapi Suruhanjaya Siasatan Majlis Syura.

-isu hartanah pun perlu diperhalusi lagi..

1.beli skang 50k, 10 tahun lg jual dpt 100k,tp cume dpt 50k n balance die kena cukai,tp bukankah nilai matawang 10 tahun depan dgn hari ini akan berbeza?.

1. Apa yang gua tulis tu konsepnya. Bukan mekanismenya. Kalau kita bahaskan mekanisme, maybe harga tertulis yang dibeli ketika itu akan dianggarkan dengan emas. Dan 10 tahun akan datang, perlembagaan PEKERJA akan mengambil baki keuntungan setelah ditolak dengan nilai emas semasa, pada harga berat emas RM50 000 yang dulu. Maybe lah.

2. 10 tahun dipilih berdasarkan 2 penggal pemerintahan. Supaya ianya tidak dimonopoli oleh manusia yang mempunyai link kepada pemerintah kepada penggal tersebut. Jika 2 penggal, setidak2nya, perancangan pemerintah yang bertukar maybe berubah. So, sukar la sedikit nak ambil kesempatan manipulasi dan monopoli.

2.ayah,ibu bekerja keras membanting tulang membeli aset/hartanah utk anak2 mereka, tapi mengikut perlembagaan hartanah xbole diwarisi cuma sehingga anak bongsu je,bagi aku ni satu pengkhianatan terhadap usaha pekerja yg rajin..lg satu pihak, ayah,ibu x bekerja keras , bekerja secara ala kadar memnuhi keperluan harian dan sudah tentu tdak memiliki aset/hartanah utk diwarisi..jadi adakah menjadi tnggungjawab kerajaan utk mencari tanah/aset utk mereka yg pemalas?..

3.bile ko wat buku mngenai republik marisa ni, bab hartanah ni ko perlu cari satu mekanisme yg tidak menindas mana2 pihak, sbb hal tanah ni mmg mudah trdedah dgn manipulasi.. 
1. Yang pemalas akan ikut keadaan sekarang la. Kerajaan sukar nak buktikan si polan itu pemalas. So, bantuan diberikan berdasarkan kelayakan kewangan. Ada rumah PPRT la, ada flat sewa kerajaan dan sebagainya.

2. Pekerja yang rajin tetap berhak. Tetapi tak boleh ambil hak pekerja yang rajin yang akan lahir kemudian. Mereka pekerja yang rajin, boleh hidup sampai bila? 100 tahun jer bro. Takan rumah tu nak di bawa masuk dalam kubur bila anak-anak dah habis guna? Atau wariskan kepada cucu yang tak bekerja langsung untuk rumah tersebut sekaligus merampas hak pekerja rajin yang akan datang? Silap2 tanah yang kita duduk ni merampas hak pekerja rajin zaman batu dulu. Kalau ikut fahaman yang lu bahaskan la.

3. Kalau bahaskan mekanismenya, seandainya ikut umur bongsu atau umur anak yang mati paling akhir itu tidak praktikal, kita ambil angka purata yang munasabah. Maybe pemilikan rumah hanya sehingga 200 tahun. Bukan 999 tahun. Pekerja rajin tak berhak bawa rumah masuk kubur atau wariskan kepada orang yang tidak bekerja untuk harta tersebut.

4. Bab buku pun, maybe e-book jer pun. Mana mampu nak cetak. Kah3.

-dan yg terakhir bile tertubuh sebuah republik, perkataan 'keRAJAaan' sudah bole disimpan dlm muzium dan digantikan dgn 'PEMERINTAH' 

Itu hanya istilah. Tapi gua setuju. Maybe kita bleh guna istilah PEMENTARA. Pemerintah Sementara. Ianya sementara sehingga rakyat akan pilih semula. Wallahualam.

Jul 22, 2012

Republik Pekerja Marisa.



Oleh : Khai Muhammad Taruna

Pendahuluan.

Ini hanyalah satu idea. Idea yang gua tulis. Untuk menjadikan idea satu kenyataan, memerlukan perlaksanaan. Ketika zaman idea ini ditulis, sesiapa yang ingin melaksanakan idea ini memerlukan satu kumpulan yang dipimpin oleh satu susuk manusia yang berkualiti. Zaman idea ini ditulis, adalah satu zaman yang gelap dan rumit.

Pada mulanya gua tekad untuk fight idea ini bila dapat Marisa Baru. Tetapi memikirkan andainya umur tak panjang, atau memang gua tak mampu, maka, gua catitkan terlebih dahulu. Jesteru itu, ianya sekadar satu idea yang dicatitkan. Mudah-mudahan, di zaman yang akan datang, Allah takdirkan satu susuk yang hebat, memimpin satu kumpulan untuk melaksanakan idea ini. Tidak kisahlah idea ini dibaik-pulih sesuai dengan keadaan zaman itu, tetapi konsepnya haruslah sama.

Ada 3 perkataan. Republik, Pekerja dan Marisa. Satu konsep sebuah negara. Yang gua fikirkan paling adil untuk manusia di dalamnya.

Republik Pekerja Marisa.

Republik bermaksud tiada raja. Satu susuk pemerintahan yang tidak boleh dijatuhkan dari mana-mana saluran pemilihan. Saluran demokrasi. Ini sistem malang kepada manusia sebenarnya.

PEKERJA bermaksud manusia yang berusaha. Dengan titik peluh. Dengan keringat. Konsep PEKERJA ini akan diangkat oleh gua menjadi satu falsafah utama dalam pembentukan negara yang gua tulis.

Marisa adalah satu negara yang terhasil, hasil dari kemenangan manusia putih, penjajah Tanah Marikh ketika itu, meletakkan baruanya bernama AMNU menjadi agen pemerintah. Masa tidak dapat diundurkan semula. Pekerja asing ketika itu menjadi warga negara dan mempunyai hak untuk mengundi. Kini, Tanah Marikh menjadi Marisa. Berkongsi hak warga negara secara majmuk.

Falsafah PEKERJA dalam pembentukan negara.

Dalam falsafah ini, PEKERJA adalah kemuliaan yang utama dalam negara. PEKERJA akan menjadi perlembagaan. Setiap sistem dan undang-undang yang dibuat atau digubalkan, harus tidak melanggar falsafah PEKERJA.

Contoh 1 :

Sultan-raja Marisa adalah manusia yang tidak bekerja. Sistem bangsat ini harus dihapuskan. Mereka hanya menerima gaji yang dibayar rakyat tanpa bekerja. Mereka juga tiada keahlian bagi kononnya menjaga agama Islam dan bangsa Marikh.

Untuk menggantikan tugas bekerja menjaga Islam dan bangsa Marikh, perlu diserahkan kepada mufti. Terdapat 9 raja tidak bekerja dalam Marisa. Hapuskan mereka kesemuanya, dan naikkankan mufti yang ahli dalam agama, sebagai ketua negeri-negeri.

9 mufti tadi akan membentuk sekumpulan yang dinamakan syura ulama. Barulah mereka ini layak bekerja untuk menjaga Islam dan bangsa Marikh. Keputusan mengenai Islam dan bangsa Marikh harus dimenangi oleh sekurang-kurangnya 5/9 mufti yang bersidang. Mereka hanya menjaga hukum yang sudah dimaktub dalam Al-Quran, sunnah dan hadis. Manakala hukum jenis takzir (ekonomi, jenis denda, dasar sosio, bla bla bla), diputuskan dalam parlimen. Oleh ahli parlimen yang dilantik secara demokrasi.

9 mufti yang menjadi 8, 7, 6 dan seterusnya akibat meninggal dunia atau hilang keupayaan syarie untuk membuat keputusan, dilantik oleh mereka sendiri secara syura. Jadi, duit pekerja rakyat dijimatkan hanya untuk 9 orang mufti. Bukan untuk 9 raja, berbelas bini dan gundik, beribu kaum kerabat, hobi, hiburan dan sebagainya.

Inilah konsep PEKERJA dalam perlembagaan sebuah negara bernama Republik Pekerja Marisa. Ianya praktikal dan logik. 9 Sultan Marisa yang tak berguna sekarang hanya ditukar ganti kepada 9 mufti sahaja.

Contoh 2 :

Si ayah bekerja sejak zaman muda, dicampur dengan ibu, dapatlah membeli sebuah rumah. Atau hartanah. Yang bekerja ialah ayah, ibu dan anak yang terbabit dalam pengorbanan ketika masa bekerja ayah ibu.

Jadi, pemilikan hartanah dicadangkan hanya sehingga usia akhir anak yang bongsu. Tidak kira keluarga yang pecah atau keluarga yang poligami. Walaupun tidak semestinya diturun- milik kepada si bongsu, tetapi mekanisme yang dicadangkan sehingga usia akhir umur anak si bongsu, kepada pemilik. Bukan sehingga 999 tahun seperti sekarang.

Ini soal keadilan. Allah tidak menciptakan tanah sesuatu makluk yang bertambah. Adalah tidak adil kepada manusia yang lahir lewat kerana semua peluang dan dasar sesebuah negara dikecapi dan dimonopoli oleh manusia yang lahir awal.

Jika manusia lahir tahun 1981 bekerja dan dapat membeli rumah, apa pula nasib manusia yang lahir 2181 yang juga bekerja? Hasil keringat dan peluh mereka tidak dapat membeli rumah kerana tanah yang sudah dimiliki.

Dari segi perlembagaan negara PEKERJA yang gua cadangkan, si atuk yang berkerja kerana dia lahir awal, mewariskan hartanah kepada ayah yang tidak bekerja dan kemudian kepada cucu-cicit-piut yang tidak bekerja bagi mendapatkan harta itu. Ini bersamaan dengan konsep sultan-raja Marisa yang tidak bekerja, dan mewariskan tahta kepada anak-cucu-piut yang juga tidak berkerja.

Kepada yang bersetuju dengan idea ini, harus membahaskan mekanisme jangka masa pemilikan hartanah supaya selari dengan falsafah PEKERJA. Mungkin, selepas habis masa pemilikan, status si cucu mendapat keutamaan membeli semula hartanah tersebut dengan nilai semasa. Sekaligus membuka sedikit ruang kepada manusia pekerja yang lahir lewat.

Contoh 3.

Begitu juga dengan tanah kubur. Adalah tidak adil manusia yang mati awal mendapat tanah untuk dikebumikan. Manakala manusia yang mati di zaman akan datang, tanah kubur semakin sukar.

Berdasarkan perlembagaan PEKERJA, mereka yang bekerja tidak kira apa zaman pun dalam satu-satu negara, layak mendapat hak yang sama. Asalkan mereka bekerja.

Dicadangkan, setiap keluarga hanya mempunyai satu liang lahat. Si ayah mati di liang lahad A, maka cicitnya nanti mati juga akan dikebumikan diliang lahad yang sama. Itu konsepnya.

Contoh 4.

Masih contoh hartanah, mereka yang membeli tanah A dengan harga RM50 000, kemudiannya menjual semula tanah A dalam tempoh masa 10 tahun (2 penggal pemerintahan) atau kurang; dengan harga RM 100 000 (lebih mahal dari harga beli), hanya akan mendapat jumlah wang kos beli yang sama. RM 50 000. Baki RM50 000 akan dicukai kerajaan melalui perlembagaan PEKERJA.

Berdasarkan perlembagaan PEKERJA mereka ini bukan pekerja, sebaliknya pemanipulasi. Tidak setitik keringat pun dihasilkan bagi mendapatkan keuntungan RM50 000 itu. Hanya manipulasi.

Perkara ini adalah tidak adil kepada manusia yang lahir zaman lewat kerana mereka tidak berpeluang bermanipulasi. Akhirnya golongan manipulasi akan membentuk sultan dan raja baru dalam negara.

Penutup.

Ini adalah serba ringkas konsep Republik Pekerja Marisa yang gua catit. Memang on the way nak siapkan buku. Gua fikir akan umumkan perjuangan ini, dan fight gila babun punya bila dapat Marisa Baru nanti.

Tapi bulan poso ni, entah macamana terfikir, kot-kot umur tak panjang, rugi pulak kalau falsafah ini tidak dicatitkan. Sekaligus tiada manusia yang tahu termasuk anak-anak gua.

Wallahualam.

Jul 20, 2012

Cameraman nak tubek cano nih?


Gua banyak bergaul dengan cameraman nih. Paling ganas ialah Jeming. Tapi gua rasa cameraman gambar ni lagi ganas. Duk depan imam. Kena tunggu situ habis rakaat baru boleh tubek ni. Tak tahu la hanya tripod.

Calon PRU13 : Awang Adek digugurkan.

Sumber UMNO Bachok yang rapat dengan NGO ROYALTI hari ini memberitahu, 'think tank' Najib Razak memutuskan Awang Adek digugurkan sebagai calon P25 Bachok kerana 2 sebab.

Pertama faktor 'winnable candidate' (calon boleh menang) dan kedua faktor 'pengundi lama tepu, pengundi baru penentu'.

Sumber menjelaskan rekod mendapati Awang Adek pernah kalah di Bachok. Dan adalah amalan buruk kepada BN jika masih meletakkan Awang Adek di situ selepas tsunami politik 2008.

"Lagi pun perisikan polis mengetahui dokumen rasuah Awang Adek berada dalam simpanan PAS Bachok yang akan diedarkan menjelang PRU13."

Dipercayai dokumen tersebut dibocorkan oleh kumpulan penentang dalaman UMNO Bachok atau kumpulan Mustapha Mohammed.

Kajian yang dibentangkan kepada Presiden UMNO itu sendiri juga menjelaskan bahawa pengundi warga lama memiliki peratus berubah undi yang sangat rendah. Kata lainnya tepu. Tetapi P25 Bachok memiliki hampir 50% pengundi muda yang memiliki daya keputusan yang berubah-ubah.

UMNO akan mengikuti trend dengan meletakkan calon muda, berikutan PAS juga dikatakan mengekalkan trend calon muda di Bachok. Pada 2008, Nasaruddin (calon PAS) dianggap muda pada ketika itu.

"Besar kemungkinan UMNO akan meletakkan calon muda yang 'clean' dan anak jati Bachok bagi menyaingi PAS di Bachok. Dan sudah pasti bukan Awang Adek." Jelas sumber itu lagi.

Jul 19, 2012

Video kebodohan doktrin jenama oleh Nik Abduh



Sudahlah puak Hadi kata Presiden Mesir yang baru tu serupa Hadi Awang, golongan ulama, Nik Abduh plak berucap tahap intelek zaman batu PAS dulu2. Adus.. makin kukuh la BN nampaknya. Atau at least BN akan kekalkan status quo.

Jul 18, 2012

Cerita Futsal For Royalty (F4R)

Masa kecik2 dulu, di bawah pengaruh hasutan Ayet dan Siasa Kasturi yang melepak depan surau, gua selalu kencing orang yang tanyakan jalan. Bagi guide yang salah sebelum lari sambil gelak2.

Bila dah dewasa, untuk cari futsal Real 7 Pasir Tumboh, gua plak kena kencing. Pakai kopiah plak tu. Fatah cakap, lepas je trafik lait, seberang jalan tu futsal. Kena u turn depan. Gua tanya kat kedai runcit depan tu, pakcik tu cakap futsal kat Peringat. Hambek!

"Saing oyak kat area sini jer pakcik."

"Dok eh.. Peringat nu. Terus lagi depan."

Penyudahnya, gua sampai futsal 9 lebih. Apa yang gua tengok, apabila kerajaan Kelantan mengecilkan skop entertainment (takda disko halal, takda karaoke halal, etc), budak2 Kelantan menuju ke sukan dalam keperluan entertainment mereka. Penuh dan bersemangat! Mana2 padang / futsal / court badminton penuh.

Inilah sikit2 gambar2 yang gua sedut dari FB rakan2.

Masa gua mula2 masuk futsal Real 7 ni, gua nampak seorang lelaki mirip Cristiano Ronaldo. Nak tegur segan. Masuk lagi ke dalam, gua nampak Mesut Ozil. Ni Real 7 Futsal ke, Real Madrid Futsal ni? Ke gua sedang bermimpi? Cer lu tengok budak baju kuning tu.

Sambutan luar jangkaan dari R. Kempen kat FB jer. Yang hadir lebih 100. Tapis punya tapis, 20 pasukan. Penyudahnya gua n geng tak dapat main, balik kul 3.30 pagi. Huuu..

Kecenderungan belia Kelantan terhadap sukan. Sampai gua kena sound dengan seorang budak. Yang dia blacklist gua sambil menyepak bola tanda marah akibat gua tak pandai jadi pengadil. Kah3.. Baiklah dik. Gua takut lah. Janji lu orang sapot objektif event. Insyaallah.

Mujur Syam yang urut. Kalau Jean Francoise yang urut, kompom budak ni buat report polis dicabul lepas tu. Warghhhh kah3.

Ni la kelibat Cristiano Ronaldo baik dari segi skill mahupun kulitnya.

 Lebih ganjaran dengan Air Bag.

Team abang2 sebenarnya banyak mengalah dengan team adik2. Team adik plak macam2 hujah nak menang time bermain. Gua plak jadi pengadil bidan terjun. Team abang2 main bola ikut peraturan. Member sendiri tak bleh pasing keeper sendiri. Team adik2 plak ikut undang2 sendiri. Nak tiup wisel kang, dah rugi masa dengar hujah pelik2. Hahaha.

Team abang2 banyak bungkus awal kerana penangan team adik2. Inilah satu2nya team abang2 yang berjaya ke separuh akhir. Kah3.

Team adik2 yang menjadi Naib Juara pada malam itu. Tahniah. Budak baju kuning tu memang berbakat.

Ni team juara. Presiden R nampak sama umur dah bila dipenuhi oleh team adik2 ni. Kah3.

Aksi wushu team abang2. Tapi keluar saingan jugak sebab gol diorang tak dikira kerana bantahan menggila team adik2. Tak ready la. Tak sentuh bola lagi la. Sebab pengadil adalah politik, maka kepentingan politik diambil kira. Kah3.

 "Bey.. dio tu pengadil bola ke, pengadil wrestling?"

"Jeming Hassan tu kee.."

Malam tu baru gua tahu Hamzy bukan kaki bangku. Berbakat budak ni. Tapi kalah gak dengan team budak2. Sebab kalah bertekak. Bila Hamzy nak bertekak, Jeming pun sound... ala.. main percuma je bey.. kah3

 Main bola ana tak reti. Main mesej dengan Irene, ana reti la. Puiii..

Jul 14, 2012

Panas : KAFA umum jurulatih baru untuk Piala Malaysia.


Jul 13, 2012

Sayap R dibuka di seluruh dunia.

Salam R semua.

R Induk bersetuju membuka sayap R di seluruh dunia, memandangkan anak-anak Kelantan ni ada kat Eskimo sekali pun. Sungguh pun begitu, kepada bukan anak-anak Kelantan pun dialu2kan menyetup sayap R di tempat sendiri.

Caranya mudah. Hubungi melalui FB ke Presiden R, Syam, gua, TPU, Jeming atau mana-mana aktivis R induk yang lu selesa. Berikan butiran diri lengkap. Kami akan satukan dalam satu database.

Then, apa-apa program yang lu nak buat atas nama R, maklumkan kepada R induk dengan awal. Sebab R induk kena bahaskan dalam mesyorat. Baik buruk program. Pastu kalau lulus, kita pakat2 menjayakan. Cuma bab duit memang takda la. NGO R bukan parti politik yang ada pengikut bayarkan zakat, derma atau minta kat Zionis. Kah3.

Lagi satu, bila open penyertaan aktivis seluruh dunia, maka, kena wujud mekanisme pecat. Standard la. Sebab takut ada pihak yang masuk untuk sabotaj. Itu biasa.

Jadi, untuk langkah pertama sayap R di Lembah Kelang, kita akan mulakan program Berbuka Puasa secara potluck di KLCC nanti (insyaallah). Kemudian menjelang Subuh tu kita akan agihkan Sahur R kepada golongan gelandangan. Nanti pihak R akan umumkan. Yeyeh!

Jul 10, 2012

Hasutan R melanda negara

Liputan penuh media Cina.

Hasutan yang melanda kawasan felda.

 Muslimah dan pimpinan PAS Pusat memberi sokongan.

 Pemuda UMNO Tumpat dan pemimpin UMNO turut buang baju politik masing2 demi hak kebenaran rakyat. Malaysia selangkah menuju politik matang. Sokong ikut tajuk.

Mantan ADUN BN Tendong, bersama Presiden R. Ini soal maruah anak bangsa. Bukan baju politik.

 Ostad Wan Ji Hizbut Tahrir pun sokong R.


Jul 9, 2012

Video pukul curi ketika forum R


Video streaming by Ustream

Jul 7, 2012

Laporan, video dan gambar W4R #2



 Demo memusnahkan ekonomi Kota Bharu. Bangang.

Ketika permulaan kehadiran. Tak ramai. Makcik2 Klate tak faham Inggeris. Seratus jer datang. Bangang.

Irene Tan. Wakil kaum Cina. Berucap pun dalam bahasa Cina. Lagi la Pakcik Kelantan tak faham. Terbaik Irene. Untuk audien Cina.

W4R#1 pilih jambatan yang akan berubah lanskapnya. Rakyat Kelantan dah catat dan rakam sejarah di situ. W4R#2 Stesen Bas KB plak. Hampir seluruh anak Kelantan ada memori dengan Stesen Bas KB. Gile cun punya angle. Bangunan merah vs lautan merah. Gambar ni masuk dalam buku sejarah Kelantan. Insyaallah.

Samseng UMNO yang diupah pada hari itu, berbaik2 dengan perjuangan R. Dalam menuntut hasil bumi sendiri, setiap anak Kelantan perlu buang baju politik masing2.


Benz Ali dan Nik Jidan adalah simbol keluarga luar Kelantan yang menyokong pada petang bersejarah ini. Tq boss..

Selama 20 tahun pemuda Kelantan mengalami desifit lanskap politik yang teruk. 20 tahun unit amal yang hanya beraksi di tapak2 ceramah. 7 Julai adalah era baru kepada seluruh dunia Kelantan. Tq boh.

Semoga kehadiran anda semua menjadi asbab Allah mengeluarkan kita dari golongan yang dayus.

Lautan merah yang membara. Alah menghadiahkan cuaca yang mendung sejak selepas Zuhur. Terima kasih Allah. Wa caya sama Lu. Tuhan yang satu. Maha penyayang.

 Kenderaan yang memberikan sokongan dalam bentuk horn.


 Tua dan muda. Lama dan baru. Lanskap baru warna-warni politik Kelantan. Yeyeh!

Perarakan yang mahu bermula. Dikepalai oleh titah Sultan Kelantan. TPU sempat merakankan kereta perdana rasmi istana yang meninjau keadaan W4R#2. Tak tau siapa duk dalam.

Aksi Jeming Hasan yang mengetuai sendiri Unit Keselamatan. Pada hari ini, tanda pengenalan Unit Keselamatan adalah kain kuning di lengan.

 TPU yang tertungkus-lumus menyebarkan hasutan dan fitnah perjuangan.

Area sekitar Stesen Bas dan Stesen Teksi penuh. Kehadiran 100 orang jer.


Detik2 sebelum arahan bersurai kepada peserta. Terima kasih rakan polis, rakan UMNO dan seluruh yang menjayakan atas nama anak Kelantan dan atas nama rakyat yang menyokong hak rakan Kelantan.