Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jan 11, 2011

Ulamak adalah yang tunduk kepada pembolehubah Allah (sunnahtullah) - Allah


[1]

Fauzi said...

Salam bro, Aku nak perbetulkan ckit maksud ulamak yg sebenar,

"Tidakkah kamu melihat bahawa Allah menurunkan air hujan dari langit lalu Kami hasilkan dengan air hujan itu buah-buahan yg pelbagai jenisnya. Dan di antara gunung2 itu ada garis2 putih & merah yg pelbagai mcm warnanya dan ada yg hitam legap. Dan demikian di antara manusia, haiwan2 melata dan haiwan2 ternakan terdapat yang pelbagai warna. Sesungguhnya yg takut kepada Allah di antara hamba-hambaNya, hanyalah ULAMAK. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Pengampun." (Quran, 35:27-28)

Berdasarkan ayat ini, ULAMAK bermaksud golongan yg mengkaji tanda kekuasaan Tuhan di langit dan juga di Bumi. Senang cakap ULAMAK bermaksud saintis. Tak percaya baca betul2 ayat ni. Hanya terdapat 2 ayat sahaja dalam AQ yg mengandungi perkataan ULAMAK iaitu ayat di atas dan juga surah Asy Syu'Ara', ayat 197.

"Dan hamba2 Tuhan Yg Maha Penyayang itu, orang2 yg berjalan di atas Bumi dengan rendah hati dan apabila orang2 jahil menyapa mereka, mereka menjawap kata-kata yang baik." (Quran,25:63)

Puak2 Rusila ni macam kera kena belacan aku tengok. Kenapa pengikut2 H.A. takut kalau dia adalah pihak yg benar? Inilah akibatnya apabila diagung-agungkan para agamawan. Dipujanya 'Tuan2 Guru' yg dianggap setaraf dengan Nabi. Akibatnya mereka tidak sedar mereka sendiri adalah musuh Tuhan.

"Ikutlah apa yg diperturunkan kepadamu oleh Tuhanmu dan janganlah kamu mengikut pemimpin2 selainNya. Amat sedikit dari kamu yang mengambil pengajaran." (Quran,7:3)

Tapi yang peliknya, puak2 ni menyerahkan tafsir Al-Quran kepada 'Ulamak2' palsu. Yg lebih menyedihkan ialah dinyanyikan pula Al-Quran itu.

"Dan Kami tidak mengajarkan syair kepadanya dan bersyair itu tidaklah layak baginya. Al-Quran itu tidak lain hanyalah pelajaran dan kitab yang memberi penerangan." (Quran,36:69)

Tuhan hanya ajar AD-DEEN iaitu cara hidup yg harmoni. Agama/mazhab adalah ciptaan orang yg sombong,

"Kemudian mereka menjadikan agama mereka berpecah belah menjadi beberapa pecahan. Setiap golongan berbangga dengan apa yang ada pada sisi mereka." (Quran,23:53)

Sila search 'mental bondage' utk mengetahui ajaran Al-Quran yg sebenar.

"Dan tidak ada seorang pun akan percaya kecuali dengan izin Allah; dan Allah menimpakan kemurkaan kepada org2 yang tidak mempergunakan akalnya." (Quran:10:100)

Biarkan sahaja puak2 nie, sampai bila pun mereka takkan dapat petunjuk. Jangan dok layan, menghabehkan boreh ajo.

"Dia (Iblis) berkata:'Jelaskanlah kepadaku inikah orangnya yg Engkau muliakan atas diriku? Sesungguhnya jika Engkau memberi tangguh kepadaku sampai hari kiamat, pasti benar-benar akan aku sesatkan keturunannya, kecuali SEBAHAGIAN KECIL.' (Quran,17:62)

Majoriti manusia sesat, nak selamat di akhirat bacalah AQ dengan sebaik-baiknya dengan mengetahui isi kandungan sebenar. Sebagai permulaan, sila search 'Mental Bondage'. Saya dah lama tinggal ajaran2 sesat Arab nie. Tapi masalahnya ramai org Melayu menjadi Pengikut Arab Setia.

-Fauzi-


[2] (Saiful Islam)

Dengan ilmu Syariat, dilabelkannya manusia yang menolak Syariat sebagai golongan sekular. Tetapi dalam masa yang sama dia menolak hukum Sains (Sunnatullah) yang sebenarnya menjadikan dirinya juga sekular on the other side of the same coin.

13 comments:

arnab said...

Ini aku ambil dari terjemahan Quran dalam bahasa Inggeris oleh Abdullah Yusuf Ali (Surah 35, ayat 27-28)
27. Seest thou not that Allah sends down rain from the sky? With it We then bring out produce of various colours. And in the mountains are tracts white and red, of various shades of colour, and black intense in hue.
28. And so amongst men and crawling creatures and cattle, are they of various colours. Those truly fear Allah, among His Servants, who have knowledge: for Allah is Exalted in Might, Oft-Forgiving.
-------------------------------
Ternyata, ULAMA ditranslet kepada 'who have knowledge' maksudnya 'mereka yang berilmu' (dan bukan hanya ilmu agama). Masalahnya, Ulama melayu nak memonopoli agama lalu Quran yang ditranslet ke bahasa Melayu oleh ahli agama Melayu saja mengekalkan perkataan ULAMA' lalu menggelar diri mereka ULAMA' dan memonopoli gelaran tersebut. dalam bahasa lain ULAMA ditranslet kepada 'mereka yang berilmu' - bermakna saintis, ahli falsafah dan mana2 mereka yang berilmu adalah Ulama
---------------------------
Dan ini pula terjemahan ke bahasa inggeris oleh Marmaduke Pickthall,
Surah 35 ayat 27dan28
27. Hast thou not seen that Allah causeth water to fall from the sky, and We produce therewith fruit of divers hues; and among the hills are streaks white and red, of divers hues, and (others) raven-black;
28. And of men and beasts and cattle, in like manner, divers hues ? The erudite among His bondmen fear Allah alone. Lo! Allah is Mighty, Forgiving.
-----------
Picktall ni menulis guna gaya bahasa lama, namun ULAMA di translate kepada "The erudite among His bondmen" bermaksud 'mereka yang berilmu di kalangan hamba-Nya'
-----------------------------
Quran terjemahan Abdullah Yusuf Ali dan M. Pickthall di baca diseluruh dunia yang tahu berbahasa inggeris, ini menyebabkan sesiapa yang baca translate Quran dalam bahasa inggeris berlumba-lumba mencari ilmu sains, falsafah, matematik, agama dll - namun sapa yang baca Quran ditranslate dalam bahasa melayu hanya tumpu baca kitab kuning dan perasan mereka dekat dengan Tuhan pasal mereka memonopoli gelaran Ulama.

Anas Nazri said...

kalau camtu, mamak madey pun ulama' laaa...?

ko masuk umno jer laa aduka oooiii...

abang botak said...

Lu nyer email address kat mana bhai??

itu ari wa ada nampak.

la nie takde pulak...

Help me....

~ngee~

arnab said...

@Anas Nazri, hujah lawan hujah bro jangan hujah lawan emosi. Madey tu bukan INTELEKTUAL/ILMUAN, kalau kau rasa tahap madey tu dah tahap intellek tak tau la tahap pemikiran kau camna. Madey to 'smart'/bijak berpolitik bukan intellek. Contoh; cina smart bukak ladang babi, dia usahawan berjaya, usahawan yang bijak, bukan jatuh tahap INTELEKTUAL atau ILMUAN
nampak tak translet tu ada 'di-kalangan hamba-Nya yang berilmu' (servant=hamba)

arnab said...

Ini aku ambil dari terjemahan Quran dalam bahasa Inggeris oleh Abdullah Yusuf Ali (Surah 35, ayat 27-28)
27. Seest thou not that Allah sends down rain from the sky? With it We then bring out produce of various colours. And in the mountains are tracts white and red, of various shades of colour, and black intense in hue.
28. And so amongst men and crawling creatures and cattle, are they of various colours. Those truly fear Allah, among His Servants, who have knowledge: for Allah is Exalted in Might, Oft-Forgiving.
-------------------------------
Ternyata, ULAMA ditranslet kepada 'among His servants, who have knowledge' maksudnya 'di-kalangan Hamba-Nya yang berilmu' (dan bukan hanya ilmu agama). Masalahnya, Ulama melayu nak memonopoli agama lalu Quran yang ditranslet ke bahasa Melayu oleh ahli agama Melayu saja mengekalkan perkataan ULAMA' lalu menggelar diri mereka ULAMA' dan memonopoli gelaran tersebut. dalam bahasa lain ULAMA ditranslet kepada 'mereka yang berilmu' - bermakna saintis, ahli falsafah dan mana2 mereka yang berilmu adalah Ulama
---------------------------
Dan ini pula terjemahan ke bahasa inggeris oleh Marmaduke Pickthall,
Surah 35 ayat 27dan28
27. Hast thou not seen that Allah causeth water to fall from the sky, and We produce therewith fruit of divers hues; and among the hills are streaks white and red, of divers hues, and (others) raven-black;
28. And of men and beasts and cattle, in like manner, divers hues ? The erudite among His bondmen fear Allah alone. Lo! Allah is Mighty, Forgiving.
-----------
Picktall ni menulis guna gaya bahasa lama, namun ULAMA di translate kepada "The erudite among His bondmen" bermaksud 'mereka yang berilmu di kalangan hamba-Nya'
-----------------------------
Quran terjemahan Abdullah Yusuf Ali dan M. Pickthall di baca diseluruh dunia yang tahu berbahasa inggeris, ini menyebabkan sesiapa yang baca translate Quran dalam bahasa inggeris berlumba-lumba mencari ilmu sains, falsafah, matematik, agama dll - namun sapa yang baca Quran ditranslate dalam bahasa melayu hanya tumpu baca kitab kuning dan perasan mereka dekat dengan Tuhan pasal mereka memonopoli gelaran Ulama.

Taliban said...

umno ditentang kerana mengasingkan politik dgn agama Islam.menyatukan balik politik dgn agama itu step pertama perjuangan pas,pada gua la.

step kedua utk membina semula tamadun islam ialah tidak mengasingkan sains & teknologi dgn islam.islam menyeluruh dlm cara hidup manusia.bukan sekadar agama.

yg perlu diubah ialah fahaman org melayu yg menyamakan ulama = agamawan.slogan kepimpinan ulama tu bgs kalau ulama itu tak ditafsirkan sbg ustat,tok guru agama etc.org yg dpt menyatupadukan ilmu professional dan ilmu agama baru bole jadi pemimpin.bukan sekadar ilmu agama je atau sekadar ilmu engineer je.mungkin itu yg nak dibawa oleh yusuf rawa dgn slogan 'kepimpinan ulama'

ayat dari surah faathir tu sebenarnya satu teguran halus dari Allah kpd nabi muhammad.cuba baca balik makna dia dari ayat 22 sampai 28.kalau Allah dah bagitau "Sesungguhnya Allah Maha Pengampun" tu paham2 je la Allah suruh bertaubat.byk lagi ayat teguran dari Allah yg mana Allah bgtau Allah Maha Pengampun.cer check.menunjukkan nabi juga melakukan kesalahan,manusia mana ada perfect.ok ini,gua belum rasmikan lagi,masih dlm kajian: perumpamaan air hujan = ilmu.buah2an pelbagai rasa = mcm2 ilmu yg berkembang,ilmu duniawi,ukhrawi.gunung2 = kelompok org2 berilmu,ada yg hati putih,cerah,hitam.

The Highlander said...

Banyak dalam sirah yang nyatakan bila orang datang bertanya kepada Rasulullah, baginda akan melayannya dengan baik.

Contact Information said...

<<<<< "Sebenarnya, kata Ustaz Hadi pembaharuan dalam teori demokrasi moden ciptaan barat dengan gerakan pembaharuan dari demokrasi purba lebih banyak dipengaruhi oleh penulisan ilmu pemerintahan dalam kitab fikah Islam.

Kesimpulannya, ‘peperangan’ adalah tipu daya dan dalam politik ada tipu daya. Pasukan yang besar tetapi bodoh boleh dikalahkan oleh pasukan yang kecil tetapi penuh dengan ‘taktik dan strategi’. ">>>>



perang adalah tipu daya.
politik ada tipu daya.

pasukan yg beso tp kureng cerdik boleh dikalahkan.
pasukan yg kecil tetapi penuh dgn taktik dan strategi.

tu bukan wa kata.
Hadi yg kata tau.

masalahnye,
pasukan kecik pun kureng cerdik.^_^

harap golong ciput leh paham
apa yg Hadi katakan.

ni perang,
tu sal kene pilih penglima perang yg sesuai dgn realiti dan suasana semasa.

sebab taktik dan strategilah,
Hadi perlu ditukar pada department lain.^_^

SearchForHeaven said...

wakakaka...

wa datang sini dah terkena jankitan tukar tiub...

mau sengih jer ...

politik.. perang tipu daya..
wakaka

asyik dok bincang tukar panglima..
kerja tak buat,,,

wakakaka...

lawak gilaaaaaaaaaaaa... wakaka

SearchForHeaven said...

adoi.. dah ramai tafsir quran pakai 3rd parties language plak.. wakaka..

mazhab/firqah sesat plak.. wakaka..

adoi... habis jadi liberal semua...

tak tahu.. buat2 tahu.. last2 tergelap semua.. wakakaka...

meh wa citer serba ringkas..

takwil Quran ni.. berlaku sejak zaman sahabat/tabiin lagi..
nak takwil Quran kena tau bahasa arab dan paling kurang 10 qiraat mutawatir..

zaman para sahabat.. yang terkenal dengan tafsir ialah.. ibnu umar, abdullah bin Masuud, khalifah yang 4, aisyah ra, ubay bin kaab, muawiyah bin abu sufyan..

dan para tabiin, seperti hasan basri, ikrimah, mujahid, muqatel dan sebagainya..

kemudian berkembang...
kitab tafsir yang terawal ialah tafsir al-tabari yang dikarang ibnu jabir al-tabari...

tiba-tiba di sini.. ada orang tafsir ikut lughah inglish.. hehe..

adui... wakaka

Contact Information said...

bro.SFH

selagi pglima doh tukar
selagi tu kite bbicara.
kene istiqamah bro.^_^

arnab said...

Ini aku ambil dari terjemahan Quran dalam bahasa Inggeris oleh Abdullah Yusuf Ali (Surah 35, ayat 27-28)
27. Seest thou not that Allah sends down rain from the sky? With it We then bring out produce of various colours. And in the mountains are tracts white and red, of various shades of colour, and black intense in hue.
28. And so amongst men and crawling creatures and cattle, are they of various colours. Those truly fear Allah, among His Servants, who have knowledge: for Allah is Exalted in Might, Oft-Forgiving.
-------------------------------
Ternyata, ULAMA ditranslet kepada 'among His servants, who have knowledge' maksudnya 'di-kalangan Hamba-Nya yang berilmu' (dan bukan hanya ilmu agama). Masalahnya, Ulama melayu nak memonopoli agama lalu Quran yang ditranslet ke bahasa Melayu oleh ahli agama Melayu dengan sahaja mengekalkan perkataan ULAMA' lalu menggelar diri mereka ULAMA' dan memonopoli gelaran tersebut. dalam bahasa lain ULAMA ditranslet kepada 'mereka yang berilmu di kalangan Hamba-Nya' - bermakna saintis, ahli falsafah dan mana2 mereka yang berilmu serta taat perintah Allah adalah Ulama, bukannya hanya yang tagu Agama sahaja
---------------------------
Dan ini pula terjemahan ke bahasa inggeris oleh Marmaduke Pickthall,
Surah 35 ayat 27dan28
27. Hast thou not seen that Allah causeth water to fall from the sky, and We produce therewith fruit of divers hues; and among the hills are streaks white and red, of divers hues, and (others) raven-black;
28. And of men and beasts and cattle, in like manner, divers hues ? The erudite among His bondmen fear Allah alone. Lo! Allah is Mighty, Forgiving.
-----------
Picktall ni menulis guna gaya bahasa lama, namun ULAMA di translate kepada "The erudite among His bondmen" bermaksud 'mereka yang berilmu di kalangan hamba-Nya'
-----------------------------
Quran terjemahan Abdullah Yusuf Ali dan M. Pickthall di baca diseluruh dunia yang tahu berbahasa inggeris, ini menyebabkan sesiapa yang baca translate Quran dalam bahasa inggeris berlumba-lumba mencari ilmu sains, falsafah, matematik, agama dll - namun sapa yang baca Quran ditranslate dalam bahasa melayu hanya tumpu baca kitab kuning dan perasan mereka dekat dengan Tuhan pasal mereka memonopoli gelaran Ulama.

gangga awana said...

Salam

Tuan Arnab,

Jangan salah faham mengenai kitab kuning.Ada kitab kuning karangan ulamak melayu dalam subjek ilmu falak,sains,perubatan,kejuruteraan,matematik.

Cuma, pada waktu sekarang ini, kita disumbatkan bahawa kitab kuning itu hanya merujuk pada kitab-kitab berkaitan fiqh agama sahaja.

Rujuk tulisan Dr Alinor, prof Shaharir Zain dan pasukan penyelidik mengenai teknologi sains dan alam melayu ATMA-UKM dan INSPEN-UPM.

Masih tak pasti, kenapa 'melayu' sekarang (berbanding melayu dahulu) ini bila bercakap perihal agama dan kebanyakannya hanya berkisar fiqh ibadat tanpa melihat alamraya sebagai subjek 'berfikir'.