Skip to main content

PRK Hulu Selangor: Calon Terbaik Pakatan Rakyat

17hb. April ni SPR dah tetapkan sebagai hari penamaan calon bagi Pilihanraya Kecil Parlimen Hulu Selangor. terlebih dahulu, elok sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah Dr. Zainal - bekas Ahli Parlimen Hulu Selangor yang telah kembali ke rahmatullah.

Al-Fatihah......

Point - Calon.

Aku tak nampak calon lain yang lebih layak selain daripada Dato' Zaid Ibrahim. tak payah nak buang masa cerita balik siapa Dato' Zaid Ibrahim. orang Barisan Nasional tahu, orang Pakatan Rakyat pun tahu siapa Dato' Zaid.

Aku tak tau lagi aku sendiri dapat berkampung dekat Hulu Selangor atau tak, tengok pada bajet dulu, buat masa ni, aku masih dok tunggu "Wang Ehsan" yang UMNO janji nak bagi dekat rakyat Kelantan. mungkin turn aku lambat sikit, ataupun mungkin tak dapat langsung.

Minggu lepas Muhyiddin ada datang bagi "Wang Ehsan" dekat mana aku tak tau, dapat la RM150 hengget sorang budak-budak sekolah. berapa ramai yang dapat..? 70 orang beb..! 70 orang..!

RM150 x 70 = RM10,500 hengget. kos Muhyiddin datang Kota Bharu, makan, minum, tiket flight pergi - balik, upah kerahan tenaga pelajar supaya hadir (sape datang dapat claim gaji, kira macam kerja la haritu), sewa bas, upah itu-ini bla bla bla RM10,500 hengget tu celah gigi je la...

Janjinya nak bagi RM20 juta. yang tu janji baru... jangan lupa janji nak buat jambatan 2 lorong dekat Manek Urai masa Pilihanraya Kecil Manek Urai dulu, kos untuk jambatan 2 lorong Muhyiddin cakap masa tu ada le dekat-dekat RM9 juta.

Yang RM9 juta pun tak nampak lagi bila nak mula, apa lagi janji RM20 juta..? tau-tau sumbang pulak dekat Litar Sepang (SIC) RM20 juta. kononnya "Sumbangan Daripada KERAjaan Pusat" demi masa depan Sukan Bermotor Malaysia.

Hoi..! Pengerusi SIC tu ada dalam listing 10 manusia terkaya di Malaysia, yang tu on the spot dapat peruntukan..? Jelas, kalau korang nak bantuan, stakat koman-koman pakai moto EX5 ke, EGO ke, Kapcai ke, rumah kayu tiang pakai sendal dengan batang kelapa - jangan harap la nak dapat bantuan segera.

Kalau nak bantuan segera jugak, ada baiknya korang pergi bunuh ADUN atau Ahli Parlimen dekat kawasan korang, kompom bantuan segera sampai. silap haribulan, penuh rumah korang dengan barang keperluan mengalahkan rumah orang bandar.

Tak caya tanya orang-orang Felda sekitar Bagan Pinang.

Yang tu konsep 1Malaysia. "Rakyat DidaHULUkan, Orang Kaya DiUtamakan". fakap la...

Konsep, semua orang boleh cerita konsep bla bla bla bla bla... orang kampung sah ternganga dengar... paham..? memang la semua jawab paham... tapi sambil berkerut kening.

Lepas ni UMNO/BN akan sembang balik Agenda Pembangunan di Hulu Selangor. sah-sah akan timbul balik soalan - "sejak PKR pegang kerusi Parlimen Hulu Selangor, apa pembangunan yang PKR bawak disini..? skrip macam ni aku dah hafal dari dulu.

Tahun 1957 sampai 2008 UMNO/BN pegang Kerusi Parlimen Hulu Selangor agaknya Hulu Selangor cukup-cukup membangun. mungkin jugak PKR mundurkan balik Hulu Selangor dalam masa 2 tahun ni. bangunan pencakar langit semua dimusnahkan oleh PKR.

Agaknya la... yang tu kena tanya UMNO/BN.

Secara lojik la... kalau UMNO/BN pegang kerusi Parlimen selama tu, tak de pembangunan yang UMNO/BN bawak, tak payah la nak harap apa-apa dekat PKR yang baru 2 tahun dekat situ. yang tu ikut lojik la... lain la kalau korang nak pakai sifir Khir Toyo. "Pembangunan Harta benda Sendiri Membuktikan Kewibawaaan Dalam Peeennntadbiraaannn".

Khir Toyo kalau turun dekat Hulu Selangor, memang cari penyakit. elok kalau Pakatan Rakyat siapkan topi Mickey Mouse banyak-banyak kalau nak sambut Khir Toyo. nampak sikit "Tema"nya...

Balik pada calon.

Dato' Zaid Ibrahim bukan anak tempatan Hulu Selangor, Dato' Zaid can speak Kelate mace ambo jugok. jangan lupa Arwah Dato' Zainal (Al-Fatihah) dulu pun bukan anak tempatan jugak, tapi still boleh menang dengan jumlah majoriti yang tipis.

Aku tak nak kira majoriti yang tipis tu. kalau kira yang tu, baik tak yah bertanding. semtiman pengundi masa PRU-12 dulu yang memihak pada Pakatan Rakyat atas faktor Pak Lah dulu pun aku tak nak ambik kira jugak. sebab sentimen ni dia tak tetap.

Kita tengok pada apa yang bekas Ahli Parlimen Hulu Selangor dah sumbangkan pada para pengundi Hulu Selangor.

Setakat yang aku tau, Dato' Zainal cukup disenangi dan banyak jasanya pada orang tempatan selama dia berada di Parlimen Hulu Selangor. Dato' Zaid cuma perlu sambung tugasan Arwah Dato' Zainal (Al-Fatihah). Parlimen Hulu Selangor tak banyak demand untuk isu-isu tempatan. orang Hulu Selangor setakat yang aku tau, tak pernah berangan nak KLCC dekat sana. apa yang ada dah cukup, cuma perlu maintain dan tambah mana-mana yang perlu.

Paling penting, Dato' Zaid perlu ke Parlimen semula untuk melantangkan lagi suara Pakatan Rakyat dalam Parlimen. pada aku, Pakatan Rakyat memang memerlukan Dato' Zaid di Parlimen untuk keseimbangan, tapi yang lebih penting, Rakyat Malaysia LEBIH MEMERLUKAN orang seperti Dato' Zaid Ibrahim dalam Parlimen.

Rekod terbaik Dato' Zaid bagi aku ialah - melepaskan Jawatan Menteri yang disandangnya semata-mata kerana mempertahankan "Pendirian"nya yang menongkah arus dengan Parti asalnya tetapi selari dengan kehendak "Majoriti" rakyat.

Aku tak pandang orang politik yang "Pendirian"nya selari dengan "Perlembagaan" parti, tapi aku lagi suka orang politik yang "Pendirian"nya selari dengan kehendak "Majoriti" rakyat Marhaen".

Beb... orang Politik kalau nak kuat kena dengan Undi Majoriti Rakyat, bukan Perlembagaan Parti atau "Ahli-Ahli Parti Yang WALA'".

Untuk Parlimen Hulu Selangor, aku lagi suka kalau Dato' Zaid Ibrahim dicalonkan. kalah belum pasti, menang belum tentu. macam manapun, baik PKR, baik PAS, baik DAP dan juga pendokong-pendokong Pakatan Rakyat WAJIB kerja kuat untuk kemenangan.

Selamat Berjaya.

Comments

  1. Salam Bro,

    4-5 ari sudah nada u on ZI berbeza, why sekarang pro ZI pulak...Wa nak lu fikirkan why now u boleh ubah pendirian. Dan elok kalau u fikir semula few cases yg u menongkah arus... case isteri nabi...kita tak maksum, so fikir semula....I'll support u kalau u revert on this issue.

    Kat ner u niaga CKT ? Betulke ? Ini fav wa, so far kat penang hok best sekali...Bagus Alhamdulillah, semoga perniagaan lu berjaya. Wa tau itu kerja mulia, wa rasa lebih baik dari 80% (??) yg kerja makan gaji tapi byk culah. Kita yakin dapat rezeki halal, but yg makan gaji tu pk2lah sendiri....

    ReplyDelete
  2. Jidiaz... setakat hari ni pendirian AT tak berubah lagi bro... artikel dekat atas tu... cuba kau perhati baik2 sape yang post.

    ReplyDelete
  3. bro,
    aku suka ulasan kau..
    cukup matang kalau nak banding dgn hadi dan ngok-ngok tganunya!
    patut bro kena ganti mustopa ali jadi arkitek pilihan raya pas.
    langgar mustopa dulu bro, gerenti buleh buang hadi!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Gambar Mahathir mula diturunkan.

Gambar Mahathir sebagai PM diturunkan bermula hari ini. Admin berharap gambar Muhyiddin sempat dinaikkan. Bukan apa. Penat nak layan drama politik. Ekonomi ke laut. Hutang bertambah. Aset terjual. Penyakit merebak. Perkauman membarah. https://t.co/oYE33fWwpW

Menteri Kesihatan dikritik rakam lagu raya saat negara dilanda wabak Covid 19.

Menteri Kesihatan yang baru, telah dikritik hebat dalam media sosial, angkara sibuk merakamkan lagu raya (untuk kegunaan populariti 2 bulan lagi), ketika negara Malaysia diisytihar wabak Corona Virus Covid 19. Bagaimana pun, ada pihak mendakwa, ianya adalah video 2 tahun lepas. Dan menjadi mangsa serangan politik. https://youtu.be/ttjNU60XdCw

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n