Skip to main content

Nizar.. bagi gua la jadi pemandu lu.

Oleh : AdukaTaruna



Lu kena ada pemandu bhai.. kepalo otak lu bukan gile babeng nak serap segala kekalutan sepanjang masa. Lu kol jer Dugong Darat tu, suruh mintak tolong hantarkan ke klinik. Apa guna UMNO latih dia jadi Mat Rempit sebelum ni? Kasi upah no tepon Nisa' pun dah melampau syukur beliau dah tuh.

Ini, dengan nak kejar masa rawatan, dengan kepala otak dok fikir problem negara, problem negeri, problem jemaah2 bongok, memang bahaya bhai. Nasib baik lu tak bawak bini n anak2 lu sekali time tuh. Kalau terbalik dengan anak bini lu? Dah satu hal.. Kol la Unit Amal. Minta tolong drivekan. Kepala tengah berat ma. Sakit gigi plak tuh.

Kalau gua jadi pemandu.

Meh sini gua promosi diri gua jadi pemandu lu. Mula2 sekali, pemahaman corak reflects diri adalah perlu. Ejaan reflects ni ntah betul ke tak, tapi tindak balas badan secara luar kawalan la. Lu kena faham berdasarkan pengalaman. Jenis corak reflek diri lu yang macamana.

Kalau gua plak, untuk tajuk memandu kereta, kalau secara tiba-tiba mengalami kejutan seperti lubang besar, gua tak brek dah. Lepas minyak jer. Masa memula dulu, memang brek la. Masa proses memahami corak refleks diri. Tapi latih punya latih, gua skang tak brek. Alasannya, tak nak motor atau kenderaan lain jadi mangsa gua.Kalau setakat lubang la.

Tapi bab kereta tiba-tiba buat kelakar keluar jalan, gua belum ada pengalaman corak refleks diri. Pengalaman masa memandu motor ada la. Selai si tua gampang boleh masuk simpang dari jalan bertentangan time gua lalu. Motor Yamaha Sukan 100. Kelajuan dalam 80km sejam.

Gua elak ke jalan tak bertar (kiri jalan) sambil brek... takan nak elak ke kanan jalan sebelah sambil melanggar kereta wira belakang dia. Tapi si tua gampang tu boleh terus jalan jugak. Kalau dia brek kasi gua lepas, paling kurang gua makan rumput sambil membuang kemuncup di jalanan jer.

Malangnya orang tua itu kekal niamakahai. Makin gua ke kiri, makin dia meluru ke depan. Hasan Ali kau! So, gua langgar la bahagian bonet enjin kereta Datsun lama tuh. Keras siot. Sehingga patah tebu tulang peha gua. Sampai skang besi bermastautin dalam peha gua.

So, gua ingat, kalau lu upah gua jadi pemandu lu, kalau terjadi kereta keluar jalan tiba-tiba, memang gua langgar tepat kat pintu pemandu kete tuh. Camry ada airbag kat bahagian depan. Dari sakit secara bongok terbalik sorang2, biar dua2 sakit. Kalau Volvo takda airbag kat bahagian pintu pemandu, memang cantet. Lu rasakan penangan kelakar bodoh lu tuh.

So, gua harap permohonan gua diluluskan. Kalau Dogong bagitau yang gua rabun warna, lu jangan percaya. Itu namanya dengki. Sebelum penutup, gua cadangkan lu tukar Camry kepada kereta jenis nih. Toyota gak.


Lu tak nampak airbag kat belakang tu? Depan belakang selamat bhai..


Yang benar,

AdukaTaruna

Comments

  1. YB ada driver lah,
    time tu YB suruh driver dia balik rumah
    dh takdir

    ReplyDelete
  2. mujur pakai kereta Volvo..kalau pakai kereta tempatan mau patah tengkuk.. itu pun ada pencacai yg bising maki pemimpin Pas yg pakai kereta bagus, berkualiti dan tahan lama..bodoh punya pencacai...

    hoi AT..nko ni double standard..same macam Tulang Besi dan Ali Bagan mangkuk! Tok Guru Presiden pakai kereta bagus dan ada driver nkorang memekak..maki hamun org tua tu..bila Nizar kena nkorang suruh pakai driver..tak pulak nkorang maki dia sebab pakai Volvo..kepala lutut nkorang la!!

    ReplyDelete
  3. lu memang celaka la bhai.., gua baca n3 lu ni ,tergelak terbahak2, habis opis mate gua terkejut ingat gua kena kejutan letrik...

    apa2 hal wa benci umno dan fraksi umno dalam pas.

    ReplyDelete
  4. Macam2 bala Allah turunkan semenjak 2 menjak ni, semua kpd org2 PAS..itu untuk sedarkan mereka jgn jd puak khwarij moden dan jd munafiq dan jgn jual/gadai/lacur agama Islam yg maha suci ni. Kerana seronok sgt lacurkan agama, ALLAH pun depa setuju bagi kat makhluk berpalang tu. Bukan semua, ada yg sedar tp kebanyakannya mereka ni jahat!!

    ReplyDelete
  5. aku yg baru saja dilantik sebagai ketua turus lujnah keselamatan dengan ini ingin memberi syarat kpd semua driver bapak2 vvip kepala parti agar menonton vcd versi blu-ray cerita taxi 1,2,3,4 dan transporter 1,2,3....

    siapa yg tak wala dgn undang2 baru ini akan didenda sapu najis cicak di masjid seluruh parlimen rusila dan bachok......

    http://corongkita.blogspot.com/2010/01/kambing-kambing-hitam-1malaysia.html

    ReplyDelete
  6. betul jugak cakap mamat MALIN tu ye?

    ReplyDelete
  7. -wa rase kalu nizar parah or koma, mlm nie gak zambry bubar dun..

    -zargus-

    ReplyDelete
  8. dgn no plet PAS12 2,
    mmg kasi jauh bala.kurg2
    1km radius ooo bala leh rapat.
    plet 2ad mnyebabkn bala ttolak.
    tp bala GST xdapek la.presiden
    ada 18ijazah pon xtkecuali la.

    ReplyDelete
  9. tengok berita TV malam ni ada dak...

    ReplyDelete
  10. Pkai proton sure dh lunyai.. Nsb baik tukar camry. Ade gak airbag, body pn krs.

    ReplyDelete
  11. pengatahuan umum... nizar pakai camry, kereta yang menghadang kalan ialah volvo

    ReplyDelete
  12. Duke... pesal airbag belah belakang tu lagi besar dari airbag depan ha..?

    kah kah kah kah kah...!!!

    sekor pun tak perasan bhai..!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.