Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Sep 11, 2009

Babi punya ulama!!!

Oleh : AdukaTaruna

1 unit pasukan komando berfalsafah Kepimpinan Ulama terdiri dari 4 orang diarah menyelamatkan 5 wanita dan 3 kanak-kanak warganegara Malaysia dalam sebuah perkampungan yang terletak di sebuah negara yang terbabit dalam peperangan. Mereka ialah :

Ustaz Wahid
Ustaz Wahub
Ustaz Wahab
dan Ustaz Kassim sebagai pemandu helikopter sendiri.

Mengikut plan asal, 4 komando akan menggunakan helikopter Nuri yang akan mendaratkan mereka 30km dari perkampungan itu. Mereka akan berjalan kaki menyeludup masuk di tegah2 laluan pertempuran, mencari target dan membawanya keluar juga dengan berjalan kaki.

Unit komando itu diberikan tempoh 3 hari dan tepat 2 pagi, helikopter akan datang membawanya pergi. Oleh kerana sangat berisiko helikopter itu terbang datang dan terbang pulang sebanyak 2 kali, komander memutuskan helikopter itu mendarat di situ dan menunggu selama 3 hari di situ. Bermakna helikopter 'disorok' di situ.

Pemandu helikopter yang juga komando Ustaz Kassim juga diarahkan meninggalkan helikopter atau tidak menunggu rakan di dalam helikopter bagi mengelakkannya terbunuh seandainya helikopter itu diserang musuh. Dia perlu mengawasi helikopter sejauh 1 km selama 3 hari dan kembali ke helikopter tepat jam 2 pagi.

Tepat 1 pagi pada hari ke3, Ustaz Kassim menerima signal radio selama 2 saat sebelum padam. Selang 5 minit, satu lagi signal radio juga selama 2 saat sebelum padam. Itu adalah isyarat rakannya. Bermakna rakannya berada berhampiran dengan helikopter. Isyarat radio tidak boleh on bagi mengelakkan penyerang hendap musuh mengesan signal radio asing.

Maka, Ustaz Kassim membalas signal radio dengan on radionya selama 2 saat juga. Dan dia bergerak perlahan2 ke arah helikopter.

Namun, tidak diduga, terjadinya pertempuran senjata ringan di kawasan helikopter. Bunyi tembakan bertalu-talu. Dan Unit Komando terpaksa on radio bagi komunikasi kerana sorok signal radio sudah tidak membawa erti lagi.

(terjemahan dari bahasa kod komando)

"Anta di mana Ustaz Kassim?"

"Ana bahagian timur Nuri. 800 meter. Tersekat kerana tembakan datang dari keliling. Kita dah dikepung."

"Kitorang dah depan Nuri dah ni beb."

"Bertahan dulu. Ana akan cuba datang secepat mungkin"

"Cepat sket anta. Sebelum senjata berat musnahkan helikopter nih."

"Pakcik bawak jer la helikopter nih. Member pakcik kan di luar tempat nih ni. Nanti selamatkan dia pula di tempat lain" Sampuk sorang kanak-kanak lelaki.

"Kau diam la, kau apa tahu. Kunci helikopter ada kat dia." Marah Ustaz Wahid.

Pertempuran semakin sengit. Parameter serangan semakin mengecil. Seorang wanita dan bayinya sudah meninggal terkena tembakan.

"Hidup Kepimpinan Ulama!!" Jerit Ustaz Wahub menaikkan semangat rakannya.

"Mati syahid atau hidup mulia!!" Sahut rakannya.

"Kassim, anta lambat lagi ke? Target kita dah kurang 2. Ibu dengan bayinya."

"Allahuakhbar. Innalillah... Masih 800 meter. Tersekat. Bertahan dulu."

Tembakan semakin dasyat. Nuri semakin rosak. Jika lambat, helikopter itu tidak boleh digunakan lagi.

"Ana tinggal 50 meter di timur. Ana pasang LED biru. Tolong cover ana."

"Baik. Hidup Kepimpinan Ulama."

Ustaz Kassim berlari sebongkok mungkin, selaju mungkin meredah kawasan lapang berlalang paras pinggang. Tembakan menggila dari rakannya bagi mewujudkan parameter untuk Ustaz Kassim. Alhamdulillah lepas. Namun, helikopter sudah musnah di belakang ekor. Tidak boleh terbang lagi. Peluru mereka hanya boleh bertahan 30 minit lagi.

"Mana kunci?" Soal Ustaz Wahab.

"Ada bawah seat helikopter nih." Balas Ustaz Kassim.

"Babi punya ulama!!! Apsal kau tak bagitau dalam radio tadi? Dah mati makcik aku tau tak!!!" Amuk kanak-kanak tadi sambil nangis. Yang lain turut menangis.

"Jangan hina Ulama. Hina Ulama bermakna hina Nabi!" Marah Ustaz Wahid.

"Wahid, lu tahu kisah Nabi Khidir dengan Nabi Musa?" Tanya Ustaz Kassim.

"Yang bunuh kanak-kanak tu ke?" Soal Ustaz Wahab.

"Yup. Itu dalil kita bunuh budak ni."

"Maaf makcik, yakinlah pada Allah. Kami terpaksa bunuh anak ini supaya dia mati sebelum akhil baligh. Dia akan masuk syurga. Jika dia besar, dia sudah menjadi murtad menghina nabi."

Si ibu meraung tidak mahu melepaskan anaknya. Namun komando tetap komando. Komando berfalsafah Kepimpinan Ulama.

10 comments:

Pak Oncu said...

woii mangkok,,,,,,,,,, moral of the story nyo apooo?????? sey ni bongap sikit hahahahahah,,,,,,

Anonymous said...

patutnya, lu gena bubuh tajuk, ulama dalam pas yang bodoh.. tu baru betul...

Edyes said...

pak oncu... kena baca entri sebelum nie baru boleh faham....

kem aman said...

klu ulama dalam PAS yang bodoh... Ulama dalam UMNO gila BABI ke??

Anonymous said...

Wa masih tak nampak moral of the story, wa tak paham nak relatekan dengan ulama dalam kisah nie, kalau Karim tuh yang punya pasal, Karim tuh la bodoh, karim tuh la babi, apa kene mengena dengan title ulama pulak?? wa confius ... kalau sebab dia ulama sebab tuh dia bodo, kena tak letak jer komando yang babi, komando yang bodo since dia pun komando@ulama... niat nak tembak ulama, tapi terkena komando heheheheh

Media Cyber said...

anak boleh dididik.. kalau orang tak faham petikan cerita ini.. sudah pasti menganggap ulama ini jahat dan kejam justeru mencemarkan imej agama Islam.

uma said...

haha..
wa rasa lu punye tasbih
dah letak dlm laci yeaa..
mungkin tercampak kot...haha

muraisenja said...

ini sama macam citer budak kecik dgn todak lah ni.... tajuk citernya aku tak ingat la... walaupun budak dan masih mentah kepintaran dan kebijaksanaannya perlu diiktiraf. begitu jugalah dgn dunia kita skrg muda bukan bererti kurang pengetahuan... baru(junior) tak bererti tiada pengalaman... Tiada salahnya yg muda menegur yang tua yg baru(junior) menasihat yg lama(senior). Kalau tak kenapa Allah turunkan ayat Al-Asr.

Anonymous said...

yang wa nampak .... maksud AT ni apa saja kelutusan orang bergelar ulama ni kena angguk la..... betul ke salah ke.... semuanya kena ikut... satu lagi yang wa nampak..... golongan ulama ni susah nak ngaku salah..... biar pun terang² buat salah masih dok kata dia betul.... ermmmm.......

-abanghensem

Unknown said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 關島蜜月 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島機加酒 長灘島必買 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體