Skip to main content

Cadangan MSO

Oleh : AdukaTaruna

MSO cadang calon ada satu macam ujian khas la. Yakni diminta bercakap soal tertentu. Soal isu tertentu. Pada gua tak praktikal beb.

1. Majority ahli PAS Melayu. Diorang undi berdasarkan sentiment. Jangan bohong kalau dirang undi berdasarkan taktikal atau kelayakan. Nak-nak puak konservatif-jumud. Kalau ikon nama besar, dia akan undi kerana nama besar.

So, lawan dia kalau bagi perbahasan hebat dari ikon tersebut pun, dia peduli apa. Hahaha. Gen Melayu ma. Cuma kalau tajuk permulaan untuk perubahan kepada yang lebih baik, wa setujulah.

2. Kalau tajuk tu on the spot, ok gak lah. Ahli kena cakap tajuk on the spot. Kalau tajuk bocor sebulan awal? Dia study. Bila study untuk peperiksaan, jadilah macam bebudak U silibus Malaysia. Ayam daging beb. Gemok, bersuap. Tapi kalau lepas kat jalan, terkial-kial, terkebil2. Kah kah kah. Siyes beb.

Wa tahu la sebab gua pun student Malaysia ma. Hahaha. Malam pekse leh g mancing. Ujian tengah hari. Satu paper jer la. Pagi tak tido, study last minit jer. Lulus memang lulus, tapi abes pekse, lupo la. Hahaha.

So, kalau pemimpin study untuk lepas peperiksaan, bukan pemimpin tulen.

1. Saintis yang memilih kerjaya saintis kerana gaji saintis, bukan saintis tulen.

2. Cikgu yang jadi cikgu lepas semua pilihan lain tak dapat, bukan cikgu tulen.

3. Ulama yang jadi ulama sebab mak bapak dia hantar sekolah pondok sebab degil, dan bodoh nak mampos, bukan ulama tulen.

4. Student Mesir yang balik takda kerja, nak bagi kuliah kat surau2 kampung pun tergagap2, last2 masuk JQAF, bukan cikgu tulen. Haha.

Sebenarnya.

Sebenarnya, peperiksaan cadangan MSO itu berlansung sepanjang hari, sepanjang tahun. Apa juga isu2 rakyat, isu2 intelek, pemimpin2 yang mahu dicalonkan perlu ulas lah. Kalau sepanjang tahun diam, kalau kena cabar sikit menikus, kalau sepanjang perbahasan isu terketar-ketar, maka, WAJIB dicapak dalam longkang sahaja.

Kalau ahli PAS cerdik2 lah. Tapi kalau ahli PAS jenis Melayu, maka, dia akan ikut sentimen, akan segan kepada yang ada title, etc. Kalau yang berbeza sket, dia akan kata biadap, atau masuk neraka. Hahaha.

Sepanjang tahun kita boleh nilai daya perbahasan dia dalam pelbagai isu.

Comments

  1. pandir-ka bloddo-bloggers melayu paling bodo.

    Salam saudara seislam yang bodo.mu nk nulih tu g skoloh lebih skit.bodo mu nih.

    ReplyDelete
  2. Komen tak bernama jgn marah AT memang macam tu.
    Dia baik punya org, buat kita bykkan berfikir.
    Kalau kutukpun jgn lebih2 nanti cepat nyanyuk.yalah mengikut kajian nyanyuk atau latah disebabkan berfikir tak guna otak iaitu berfikir mengunakan kaki.
    Tak percaya cubalah.

    ReplyDelete
  3. hahaha.... komen lu pasal student tu wa sokong..... belajar setinggi mana pu student Malaysia ni...... abis study.... ngajar kat sekolah jer la keje yang dibuat nya..... bila tanya apasal jadi guru..... jawapannya senang jer..... nak keje gomen.... hahaha...... mentaliti melayu....

    -abanghensem

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.