Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 2, 2009

Cadangan MSO

Oleh : AdukaTaruna

MSO cadang calon ada satu macam ujian khas la. Yakni diminta bercakap soal tertentu. Soal isu tertentu. Pada gua tak praktikal beb.

1. Majority ahli PAS Melayu. Diorang undi berdasarkan sentiment. Jangan bohong kalau dirang undi berdasarkan taktikal atau kelayakan. Nak-nak puak konservatif-jumud. Kalau ikon nama besar, dia akan undi kerana nama besar.

So, lawan dia kalau bagi perbahasan hebat dari ikon tersebut pun, dia peduli apa. Hahaha. Gen Melayu ma. Cuma kalau tajuk permulaan untuk perubahan kepada yang lebih baik, wa setujulah.

2. Kalau tajuk tu on the spot, ok gak lah. Ahli kena cakap tajuk on the spot. Kalau tajuk bocor sebulan awal? Dia study. Bila study untuk peperiksaan, jadilah macam bebudak U silibus Malaysia. Ayam daging beb. Gemok, bersuap. Tapi kalau lepas kat jalan, terkial-kial, terkebil2. Kah kah kah. Siyes beb.

Wa tahu la sebab gua pun student Malaysia ma. Hahaha. Malam pekse leh g mancing. Ujian tengah hari. Satu paper jer la. Pagi tak tido, study last minit jer. Lulus memang lulus, tapi abes pekse, lupo la. Hahaha.

So, kalau pemimpin study untuk lepas peperiksaan, bukan pemimpin tulen.

1. Saintis yang memilih kerjaya saintis kerana gaji saintis, bukan saintis tulen.

2. Cikgu yang jadi cikgu lepas semua pilihan lain tak dapat, bukan cikgu tulen.

3. Ulama yang jadi ulama sebab mak bapak dia hantar sekolah pondok sebab degil, dan bodoh nak mampos, bukan ulama tulen.

4. Student Mesir yang balik takda kerja, nak bagi kuliah kat surau2 kampung pun tergagap2, last2 masuk JQAF, bukan cikgu tulen. Haha.

Sebenarnya.

Sebenarnya, peperiksaan cadangan MSO itu berlansung sepanjang hari, sepanjang tahun. Apa juga isu2 rakyat, isu2 intelek, pemimpin2 yang mahu dicalonkan perlu ulas lah. Kalau sepanjang tahun diam, kalau kena cabar sikit menikus, kalau sepanjang perbahasan isu terketar-ketar, maka, WAJIB dicapak dalam longkang sahaja.

Kalau ahli PAS cerdik2 lah. Tapi kalau ahli PAS jenis Melayu, maka, dia akan ikut sentimen, akan segan kepada yang ada title, etc. Kalau yang berbeza sket, dia akan kata biadap, atau masuk neraka. Hahaha.

Sepanjang tahun kita boleh nilai daya perbahasan dia dalam pelbagai isu.

4 comments:

Anonymous said...

pandir-ka bloddo-bloggers melayu paling bodo.

Salam saudara seislam yang bodo.mu nk nulih tu g skoloh lebih skit.bodo mu nih.

toytian said...

Komen tak bernama jgn marah AT memang macam tu.
Dia baik punya org, buat kita bykkan berfikir.
Kalau kutukpun jgn lebih2 nanti cepat nyanyuk.yalah mengikut kajian nyanyuk atau latah disebabkan berfikir tak guna otak iaitu berfikir mengunakan kaki.
Tak percaya cubalah.

Hasbullah Pit said...

"Tulen Bang.... Tulen..."

Anonymous said...

hahaha.... komen lu pasal student tu wa sokong..... belajar setinggi mana pu student Malaysia ni...... abis study.... ngajar kat sekolah jer la keje yang dibuat nya..... bila tanya apasal jadi guru..... jawapannya senang jer..... nak keje gomen.... hahaha...... mentaliti melayu....

-abanghensem