Skip to main content

Suara Keamanan

Oleh : AdukaTaruna

Ari tu gua dah cakap. Harakah kena buat tajuk yang seiras, font yang sama. Sebab, kalau berlainan sama sekali dengan Harakah, pembeli tak nak beli. Beli ayam goreng kat pasar malam, letak dalam kotak KFC, mesti Melayu cakap sedap ma.

Sebab jenama tu dah diimplankan lama. Dah jadi nilai mahal, nilai eksklusif, etc. Lu tgk, last2 PKR buat. Suara Keamanan. Seiras dan font sama jer dengan Suara Keadilan. Buleh apa.

Deyy.. apalah pilih nama Hujah? Lu orang ni fikir slow sangat la..

Comments

  1. haha dah tu nak letak nama ADUKA ke??
    at least hujah tu senang lah difahami makcik2 pakcik2 kat kampung..
    wa rasa bukan ramai pown tau maksud harakah..kah3

    orang jauh

    ReplyDelete
  2. diaorg ambil kesempenan HUJAH tv9 tu..haha.

    ReplyDelete
  3. org jauh kat atas,,
    bukan sebab maksud hujah atau harakah dah ni,, [hal maksud tu fikir waktu mula2 nak buat produk/rebranding]
    Harakah dah 22tahun sebagai akhbar pembangkang
    22tahun dah ada "image" dan harakah tu dah jadi satu nama "brand"

    bila sebut HARAKAH je
    ---> "oh surat khabar pembangkang tu.."
    tu kalau guna HARAKIAH(cthnye) orang jumpa similarity dia dengan harakah..
    satu mind set after 22years di setupkan,,



    ada strategy tersendiri kot pakai nama Hujah tu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Gambar Mahathir mula diturunkan.

Gambar Mahathir sebagai PM diturunkan bermula hari ini. Admin berharap gambar Muhyiddin sempat dinaikkan. Bukan apa. Penat nak layan drama politik. Ekonomi ke laut. Hutang bertambah. Aset terjual. Penyakit merebak. Perkauman membarah. https://t.co/oYE33fWwpW

Menteri Kesihatan dikritik rakam lagu raya saat negara dilanda wabak Covid 19.

Menteri Kesihatan yang baru, telah dikritik hebat dalam media sosial, angkara sibuk merakamkan lagu raya (untuk kegunaan populariti 2 bulan lagi), ketika negara Malaysia diisytihar wabak Corona Virus Covid 19. Bagaimana pun, ada pihak mendakwa, ianya adalah video 2 tahun lepas. Dan menjadi mangsa serangan politik. https://youtu.be/ttjNU60XdCw

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n