Skip to main content

Line tepon kena panah petir la plak.

Oleh : Adukataruna

Mungkin sebab wa selalu kutuk orang, atau selalu buat ramalan syirik, line tepon rumah gua kena sambar petir la beb. Hahahaha. Padan muka wa.

So, sebaik sahaja kontraktor sub Telekom repair nanti, wa dengan tak insap2nya akan sambung aktiviti kutuk dan membomoh2 ni. Hahaha.

Bro,

Kuar dari topic politic skit, ape pendapat lu tentang earth hour? ala kt tv kan selalu kuar suh tutup lampu pade 28hb nih 830pm-930pm.. aku tanye lu bukan sebab lu tuh artis mcm kak memot,tp sbb blog lu nih bukan politic jek lu sumbat kan?..bagi wa, kalu nengok dari segi keselamatan, susah gak. sejam tuh org tutup lampu. msia nih ape2 pun bleh jadik. mana tau org rompak ke, pecah umah ke, kan gelap tuh.. mana tau satu taman or kawasan perumahan tutup lampu.. x ke haru..hehe. sejam mcm2 bleh buat kan..aku bukan xnak galakkan org selamatkan bumi tp pkirkan la. :)

-Nothing to lose-

Wa sokong, tapi padam secara bijaksana la. Dan wa percaya kerajaan sebodoh UMNO pun akan bijak gak dalam ni.

1. Lampu isyarat dan lampu jalan, kalau padam memang bangang la. Haha.

2. Radar2, menara kawalan udara, etc, kalau padam gak, memang wa maki jer.

3. uma nak padam lampu motor die time g magrib kat surau. Wa cakap jgn bro.. ingatlah beruang yang tersayang.

So, mana2 yang praktikal dipadam (sejam jer), boleh la dipadam. Ini lebih kepada memupuk kesedaran jer. Bukannya praktikal untuk mengurangkan panas bumi, just satu ritual kempen bagi menyedarkan kepentingan dan masalah ini kepada penduduk bumi.

Comments

  1. jgn 'padam' terus sudah la AT

    ReplyDelete
  2. mujo dak betuah nih tak insap...

    kalo insap mau 'padam" panatik...haha

    ReplyDelete
  3. tu la tok moh, wa dah pesan jgn peliharo jin... lu nak jugak...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Gambar Mahathir mula diturunkan.

Gambar Mahathir sebagai PM diturunkan bermula hari ini. Admin berharap gambar Muhyiddin sempat dinaikkan. Bukan apa. Penat nak layan drama politik. Ekonomi ke laut. Hutang bertambah. Aset terjual. Penyakit merebak. Perkauman membarah. https://t.co/oYE33fWwpW

Menteri Kesihatan dikritik rakam lagu raya saat negara dilanda wabak Covid 19.

Menteri Kesihatan yang baru, telah dikritik hebat dalam media sosial, angkara sibuk merakamkan lagu raya (untuk kegunaan populariti 2 bulan lagi), ketika negara Malaysia diisytihar wabak Corona Virus Covid 19. Bagaimana pun, ada pihak mendakwa, ianya adalah video 2 tahun lepas. Dan menjadi mangsa serangan politik. https://youtu.be/ttjNU60XdCw

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n