Skip to main content

Jangankan MCA, DAP pun PAS perlu imbang.

MCA: Mahkamah syariah 'terlalu ghairah agama'.

Hal2 kaitan dengan orang Islam, tidak boleh dicampuri. Kalau DAP menyatakan sokongan kepada MCA, PAS boleh mengatakan sokongan kepada UMNO dalam hal-hal seperti ini.

Namun, tidaklah sampai membubarkan BR, atau mencetuskan rusuhan agama. Hanya bergerak dalam aktiviti demokrasi atau akyiviti hujah. Tamadunla sikit.

Munculnya PAS, ialah menjaga kepentingan muslim, dan menjaga kepentingan seluruh alam, mengikut acuan Islam yang universal. Memang itu yang sepatutnya. Cuba berselisih di antara kita dalam tajuk taktikal, bukan dalam tajuk prinsip perjuangan PAS itu.

Pergaulan DAP bersama PAS di Perak, semakin 'meneutralkan' idealogi, tindakan, hujah DAP. Islam ni ibarat laut luas la wa ingat. Kalau air2 lain tgk dari jauh jer, tak dapat nbersihkan segala kotoran.

Tapi kalau bergaul dengan laut, apa pun rasa air tersebut, oren ke, payau ke, masam ke, strawberri ke, kompom jadi masin. Hahaha. Gitu la perumpamaan wa.

So, tak payah melatah. Releks jer. Kalau perlu demo, buat demo dengan cool. Kalau perlu kenyataan, buat kenyataan yang matang. Kalau perlu sokong UMNO dalam tajuk, sokonglah dalam tajuk. Kalau perlu bantah komponen BR dalam tajuk, bantahlah dalam tajuk.

Smol metter.

Comments

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Gambar Mahathir mula diturunkan.

Gambar Mahathir sebagai PM diturunkan bermula hari ini. Admin berharap gambar Muhyiddin sempat dinaikkan. Bukan apa. Penat nak layan drama politik. Ekonomi ke laut. Hutang bertambah. Aset terjual. Penyakit merebak. Perkauman membarah. https://t.co/oYE33fWwpW

Menteri Kesihatan dikritik rakam lagu raya saat negara dilanda wabak Covid 19.

Menteri Kesihatan yang baru, telah dikritik hebat dalam media sosial, angkara sibuk merakamkan lagu raya (untuk kegunaan populariti 2 bulan lagi), ketika negara Malaysia diisytihar wabak Corona Virus Covid 19. Bagaimana pun, ada pihak mendakwa, ianya adalah video 2 tahun lepas. Dan menjadi mangsa serangan politik. https://youtu.be/ttjNU60XdCw

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n