Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Mar 6, 2009

Jangankan MCA, DAP pun PAS perlu imbang.

MCA: Mahkamah syariah 'terlalu ghairah agama'.

Hal2 kaitan dengan orang Islam, tidak boleh dicampuri. Kalau DAP menyatakan sokongan kepada MCA, PAS boleh mengatakan sokongan kepada UMNO dalam hal-hal seperti ini.

Namun, tidaklah sampai membubarkan BR, atau mencetuskan rusuhan agama. Hanya bergerak dalam aktiviti demokrasi atau akyiviti hujah. Tamadunla sikit.

Munculnya PAS, ialah menjaga kepentingan muslim, dan menjaga kepentingan seluruh alam, mengikut acuan Islam yang universal. Memang itu yang sepatutnya. Cuba berselisih di antara kita dalam tajuk taktikal, bukan dalam tajuk prinsip perjuangan PAS itu.

Pergaulan DAP bersama PAS di Perak, semakin 'meneutralkan' idealogi, tindakan, hujah DAP. Islam ni ibarat laut luas la wa ingat. Kalau air2 lain tgk dari jauh jer, tak dapat nbersihkan segala kotoran.

Tapi kalau bergaul dengan laut, apa pun rasa air tersebut, oren ke, payau ke, masam ke, strawberri ke, kompom jadi masin. Hahaha. Gitu la perumpamaan wa.

So, tak payah melatah. Releks jer. Kalau perlu demo, buat demo dengan cool. Kalau perlu kenyataan, buat kenyataan yang matang. Kalau perlu sokong UMNO dalam tajuk, sokonglah dalam tajuk. Kalau perlu bantah komponen BR dalam tajuk, bantahlah dalam tajuk.

Smol metter.

1 comment:

Anonymous said...

small meter?