Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jan 6, 2009

Pesta manipulasi sentiment Melayu.

Oleh : AdukaTaruna

Kini, pesta manipulasi sentiment gen Melayu bermula lagi. Gen bodoh yang sentiasa emosi menjadi asas fikiran mereka sekali lagi berada dalam putaran dan kotak tradisi sejak di jajah oleh kerajaan Hindu Lama.

Bermula dengan sandiwara Malayan Union, sentiment genetik bodoh ini dipacu untuk memeluk UMNO sehingga ke liang lahad. Sebuah parti ciptaan sekumpulan pakar strategi Inggeris, bernama Inggeris, yang tidak pernah dipenjarakan, bebas berdemonstrasi mengumpul sokongan Melayu di bawah wadah UMNO.

Untuk hari ini, sempena survival ciptaan British di PRK KT, pesta manipulasi sentiment Melayu bermula dengan wujudnya blog menghina Islam, bertopengkan wanita Melayu. Misteri dan aneh wanita yang mengadu kepada Menteri Penerangan untuk berbulan lamanya itu, sedangkan blognya hanya wujud seminggu dua.

Jika tidak kerana fail saman Teresa terhadap media UMNO sedang berjalan di mahkamah, sudah pasti fitnah azan kembali kedengaran. Kemudiannya, bagi meneruskan pesta ini, sesuai dengan sentiment rakyat Terengganu yang pernah mengalaminya dahulu, mereka kembali dengan cerita Tadika Kemas.

Menggunakan Perak sebagai layarnya, parut-parut rakyat Terengganu cuba dihiris kembali apabila berjaya mendapatkan surat daripada beberapa JKKK terhadap penutupan premis kerajaan negeri untuk Kemas di peringkat pusat. Berjayakah mereka mengimbau kenangan lama rakyat Terengganu? Lihat keputusannya nanti.

Apa lagi selepas ini? Sentiment Hudud sudah selesai. Mungkinkah sentiment penyokong Cina yang meminum arak berlatar bendera PAS kembali semula?

No comments: