Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Oct 31, 2008

Matematik / Sains dalam Bahasa Melayu?




Oleh :
AdukaTaruna

Wa tak faham kenapa lu orang bangkang Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris secara total? Lu orang ingat sebeleum ini, dan selama ini Matematik dan Sains diajar dalam Bahasa Melayu ke? Cet. Porah. Melayu pelupa yang tak malu. Mana ada bahasa lu orang sendiri?

Tulisan pun pinjam ‘Inggeris’, simbol2 dalam Matematik dan Sains pun pinjam ‘Inggeris’, tetiba lu cakap itu semua lu punya bahasa (termasuk tulisan). Bengap ala Hadi la lu orang ni.

Cer kita ni bangsa Inggeris. Then tengok telatah Melayu yang tiada bahasa sendiri, kemudia guna symbol-simbol kita. Tetiba bercakaran kerana tukar dari Bahasa Inggeris kepada Bahasa Inggeris. Mesti lu ketawa guling-guling punya lihat genetik terbangang di dunia ini. Jawi pun pinjam Arab. Ceh.

Bangkang secara total dan bangkang secara tajuk lain ma. Kalau bangkang kerana mempertahankan Bahasa Melayu, memang wa cap Bebal Babun kat dahi dia. Ada ke Bahasa Melayu? Alat muzik sendiri pun tak mampu cipta, inikan pula bahasa / tulisan / nombor / symbol. Lepas tu claim kita punya.

Ikut Islam la bebal-bebal sekalian. Ilmu yang bermanfaat wajib disampaikan dan diamalkan. Kalau Bahasa Inggeris tu lebih baik dari Bahasa Melayu genetik bebal ni, guna jer la Bahasa Inggeris tu. Universal la sket. Jangan la Bebal Babun ala Hadi. Orang dah sampai kat bulan dah, Ko masih Majoriti Melayu Muslim.

Oct 26, 2008

Ekonomi dan open house dan bola sepak.

Oleh : AdukaTaruna

Ari tu, member wa, ahli berdaftar PAS ajak wa g rumah terbuka PAS. Kat Dataran Senawang beb. Cam tak caye jer. Kat N9 ni bai. Bukan kat Kelantan. Dapat ke permit? Terima kasih kat pengundi-pengundi Cina-India yang membuka cahaya-cahaya kemerdekaan pada PRU12 lepas.
Kalau nak harapkan genetik wa punya undi, si Melayu gemalai ni, kompom BN 2/3 majoriti kat sini. Dan kompom PAS tak dapat buat open house kat Dataran Senawang.

Tapi sorry la bro. Wa keje ma. Kalau wa tak keje, dah lama wa buat video punya. Time borak-borak, dia tanya wa pasal ekonomi. Mak aih. Bukan bidang wa tu beb. Tahu sket-sket jer. Tu pun banyak baca dari blog Hasbulah Pit ke apa ntah.

Apa yang wa faham (tak tahu la betul ke tak) matawang sekarang disandarkan kepada permintaan. Sistem Islam pula ialah matawang yang disandarkan kepada emas.

Kita masuk balik bab open house. Wa sempat lalu (tak singgah) kat Dataran Senawang. Masa tu petang. Ramai aktivis PAS, terutama muslimah sedang tekun membuat persiapan. Kat sebelah port PAS ada program kerajaan. Lupa plak. Open house gak kot. Sebab wa nampak ada makan-makan gak. Hehehe.

Tapi memang bangga la. Bendera PAS menghiasai Dataran Senawang pada hari tu. Satu kemunculan yang diharapkan disedari oleh golongan muda yang tertumpu di Dataran Senawang tu. Golongan tua tak penting sangat (kasar sket). Undi 5 tahun lagi 50-50 jer. Kalau mati, dah tak dapat undi lagi.

Kemudian wa sempat tgk live bola sepak Malaysia. Wa tak tahu ada ke tak. Tapi kalau PAS pasang layar besar kat open house di Dataran Senawang tu, memang cun abis. Wa yang kaki kutuk bola sepak Malaysia mengucapkan caya kepada team bola sepak Malaysia.

Kalah yang sangat membanggakan. Bukan kalah yang memalukan. Penguasaan yang baik oleh Malaysia. Cuma, kalau wa la, dah tahu Vietnam harapkan penentuan penalty selepas analisis separuh masa pertama, wa tukar corak. Suruh Malaysia bertahan plak separuh masa kedua. Biar rentak Vietnam yang berkubu tu hilang pelan2. Counter-attack pun best apo.

Tapi, tak tahu la team Malaysia tahap macam luar negara. Leh disuruh main macam2 rentak. Kang silap2, hancuss. Hehe. Apa2 pun, dari Presiden FAM yang bukan ahli dalam bola itu, sampaila ke penonton, tahniah dari wa.

Apo la Hassan Ali ni..

Oleh : AdukaTaruna

Macam trend terbaru wa plak tulis corak santai macam ni. Takpo la. Sebab tak berat sangat kot. Kalau berat, kena susun dalam bentuk perbincangan. Wa tak setuju dengan Hasan Ali Selangor. Haramkan Sure Heboh.

Hahaha. Releks la. Baca dulu. Jangan melatah plak. Media Alternatif guna istilah haram. Masih bodoh. Media BN yang mendapat tunjuk ajar Barat lebih licin dan licik. Wa cadangkan media Alternatif, terutama PAS ni, bijak sket. Jangan tahap IQ Hadi.

Contoh, guna istilah ‘GANTUNG’. Selangor ‘gantung’ sementara konsert jom heboh. Perghhh.. baru mengundang atau membuka kepada satu pencarian jawapan kepada rakyat. Mengapa digantung?

Hasan Ali kata, TV3 berat sebelah. Ceh! Yang lu g sebut itu sebagai keutamaan buat apa? Dah nampak macam balas dendam dah. Politik dendam-berdendam. Bongok. 2x5 dengan IQ Hadi. Tiada seni muslihat langsung.

Cuba susun hujah ikut keutamaan. Kami, selaku jemaah Islam, gantung sementara konsert jom heboh selagi TV3 tidak mengikut garis panduan Jakim. Barulah rakyat nampak. Walau Jakim itu ‘UMNO’, tetapi dalam Islam, PAS tetap dengan perjuangannya. Kami juga mahu menyusun semula bentuk hiburan, mengkaji kesan kepada modal insan Negeri Selangor, dan mengalu-alukan sebarang pendapat dari rakyat mengenai hal ini.

Ha.. kan ke cantik tu.

Oct 23, 2008

Menjawab tulisan Nik Abduh.

Oleh : AdukaTaruna

Wa ditanya member wa. Wa memang dah baca lama dah tulisan Ostad Nik Abduh. Pada mulanya wa memilih tulisan / pertanyaan : “Bagaimanakah mereka boleh memisahkan Ulama dengan Islam?” itu sebagai satu soalan yang mudah. Ianya tidak membabitkan falsafah. Tetapi situasi penjawab kepada petanya.

1. TGNA dalam keadaan berada dalam hospital. Input perbincangan Kepimpinan Islam dengan Kepimpinan Ulama itu tidak sampai secara total kepada beliau. TGNA adalah ulama processor. Bukan ulama harddisk. Jadi, sebelum memproses, input2 perlu diberikan kepada processor itu dengan lengkap.

2. Soalan TGNA lebih kepada peringkat mendapatkan input. Bukan soalan pemati atau pemutus muktamad. Bagaimanakah mereka boleh memisahkan Ulama dengan Islam adalah ruang-ruang yang dibuka oleh ulama processor ini kepada capaian input.

Jadi, sepatutnya, petanya soalan terus kemukakan input. Atau boleh juga menunda input2 bagi menghormati hari tidak sihat TGNA.

3. Bukti TGNA adalah ulama processor yang sentiasa menunggu input ialah imej ‘flip-flop’nya kenyataan TGNA.

Contoh : Dengan input sebanyak ini, TGNA berkata tidak setuju dengan lompat parti. Kemudian, dengan input2 yang dipertingkatkan, TGNA bersetuju dengan lompat parti bagi penubuhan kerajaan baru. Banyak lagi contoh ‘flip-flop’ TGNA.

Jadi, berbezaan Kepimpinan Islam dengan Kepimpinan Ulama telah diberikan dalam blog ini. Pelbagai cara. Sama ada di luar akhlak atau di dalam akhlak. Dan sebab itulah wa meletakkan taraf tulisan Ostad Nik Abduh untuk pembatalan hujah Kepimpinan Islam, adalah tidak mengenai skop. Terkeluar.

Pada wa, Ostad Nik Abduh memiliki daya pengasingan tajuk yang sangat lemah. Ini wa kesan apabila dia memperkenalkan kaedah ‘Politik Damai’ ketika isu ‘muzakarah’ dengan UMNO.

Dengan lambakan nas-nas yang dihafalnya, sebenarnya, Ostad itu tidak tahu apakah pemboleh ubah dalam ijtihad yang cuba disampaikannya.

Lambakan nas-nasnya terikat kepada pemboleh ubah muzakarah. Tetapi dalam kes itu, ianya bukan muzakarah, tetapi skandal. Gelap, curiga dan tidak diketahui.

Ok la. Wa guna analogi mudah la.

Wa faham stendet2 Hadi ni. IQ slow sket. Dia macam ni la. Katakan kita membuat ijtihad tentang taugeh. Taugeh pada tanaman pertama kecil2 dan kurang sihat. Kita pun try guna baca jenama lain pada tanaman kedua. Wa bagi baja jenama HADI la. Hehehehe.

Sekali taugeh itu pun sihat dan gemok2. Lalu terus berijtihad wajib guna baja jenama HADI. Yang pembaca, pengikut stendet Malay pun terus cakap macam upin & ipin. “Betul! Betul! Betul!”

Padahal, dia bodoh untuk mengetahui pemboleh ubah yang lain plak. Cuaca contohnya. Tanaman pertama musim mendung. Tanaman kedua musim cahaya cukup plak. Atau tanaman pertama rapat2. Persaingan hidup antara taugeh tinggi. Tanaman kedua jarak2 sebab tak cukup benih ari tu. So, buat jer jarak2 (contohla).

Ha.. macam tu la dalam kes kata-kata TGNA. Terus nak ijtihad macam tu tak boleh. TGNA bukan bagi kata putus pun. Dia tanya maa…. Bagaimana boleh pisahkan? So, terangkanlah… Tu pasal wa tak mau jawab masa wa baca tu. Wa senyum jer baca komen2 yang sokong tu. Hehe.

Banyak kisah-kisah Ostad level standard ni sepanjang pergaulan wa. Tapi kalau wa lambakkan cerita, negative kat diri wa, dan negative kat pembaca plak. Cuma apa yang boleh wa cakap, kalau lu dengar ceramah agama ke kuliah agama ke, just jadikan ianya input la. Bukan output muktamad. Lu proses la sendiri.

Ada ke Majoriti Melayu Muslim adalah fatwa wajib? Hahahahaha…. Ce lu baca temuramah Hadi tu. Time soalan kenapa tidak muslim sahaja? Hahahahaha….. Pusing2 sambil berpeluh2 nak jawab. Lucu giler. Lagi lucu tahap gaban sebelum diseret ke angkasa syaitan, apabila yang ini (Hadi), ahli PAS terbaik bagi jawatan manager. (taip sambil guling2)

Oct 20, 2008

Selamat Ulang Tahun Keputeraan Presiden PAS.

Oleh : AdukaTaruna

Wa mengucapkan selamat Hari Kelahiran yang ke-61 kepada Presiden PAS. Kalau ikut Masihi la. Kalau ikut Hijrah, wa tak tahu. Wa tahu pun sebab liputan meluas di alam internet. Pada wa positif untuk PAS. Populariti penting dalam wadah perebutan undi.

Apa pun, Hadi adalah model yang baik untuk individu. Roslan merakamkan Presiden PAS berpuasa sebanyak mana jumlah kerusi yang PAS menangi PRU lepas. Media perdana merakamkan Hadi dimasukkan ke hospital selepas bersahur (di bukan bulan puasa) ketika lalu. Dan banyak lagi beberapa cerita positif yang 'terlepas' untuk pengetahuan rakyat. Semoga beliau terus dikurniakan kekuatan. Cane pun, wa tetap berhak membelasah anda kalau apa yang wa rasakan perlu. Profesional aaaaa....

Oct 18, 2008

Lu pikir la sendiri Roslan sms*….

Oleh : AdukaTaruna

Wa ditanya oleh member wa. Kalau Chua Soi Lek dengan Hadi, mana yang lebih baik. Ini juga adalah satu permasalahan konsep. Chua terkeluar dari jemaah Islam. Kita bercakap tentang ‘Manager’ satu jemaah Islam bernama PAS. Dan Hadi bukan yang terbaik dalam jemaah itu.

Lalu wa pun jawab : Jangan sebut Chua, tetapi, kalau Hadi dengan wa sendiri pun, wa masih memilih Hadi. Lalu member wa cakap macam wa nak bagitau wa lebih baik dari Chua jer. Hehehe.

Bukan itu macam ma. Katakan hanya tinggal 2 orang sahaja pilihan yang ada. Wa dan Hadi. Demi kebaikan-kemudaratan umat Islam, Hadi adalah layak. Sebab wa tau la tahap wa cane. Mata duitan ma.. Akhlak pun out. Lebih baik Hadi manage jemaah itu dan wa tukang kritik. Kalau wa yang manage, hancuss.

Itu antara wa dengan Hadi la. Tapi masalahnya, dalam PAS, Hadi bukan yang terbaik. Kalau ikut falsafah Allah, serahkan sesuatu bidang itu kepada ahlinya. Yang terbaik perlu dipilih dari kalangan yang baik.

Kalau ikut falsafah ciptaan manusia, Kepimpinan Ulama. Asal ulama perlu dipertahankan. Sebab dah tertakdir dia jadi dulu, dan bila dah tak relevan, haram gugurkan. Roslan SMS kata, kenang sket jasa-jasa dia dulu. Time tu semua yang kritik belum lahir.

Cet. IQ standard Hadi. Nasib baik Brazil tak sebodoh team Hadi. Kalau tak, confirm Pele sampai sekarang dikekalkan dalam kesebelasan utama team bola sepak negara dorang. Sebab banyak giler jasa Pele tu. Hahaha. Anti-kesegaran akan dihukum alam maaaa….

Wa ajar konsep Pele ni jap..

Dah macam ajar adik wa yang darjah 5 plak. Dengar sini jap IQ2 kabilah Hadi. Brazil berjuang demi negara. Bukan demi Pele. Paham? So, jasa Pele tidak dibalas dengan pengekalan beliau dalam kesebelasan utama bola sepanjang zaman. Brazil tak sebodoh gen Melayu. Sultan Pahang tu sampai mampos nak jadi Presiden FAM. Sebab jasa-jasa dia.

Tukar PAS plak. PAS tidak berjuang demi Hadi. Tapi demi Islam. Bukan demi Hadi atau demi ulama. Tapi demi Islam. Jadi, jasa-jasa Hadi bukan PAS yang balas. Allah yang balas. PAS nak balas dengan pengekalan dia sebagai Presiden sepanjang hayat? Kepala lutut lu orang. Demi Islam la, bukan demi ulama.

Okeh. Masuk balik soalan member wa tadi.

Dalam PAS, Hadi bukan yang terbaik. Malah terbukti liability. Bodoh tahap Power Rangers Pink Colour. Macam-macam kerosakan yang ulama ni buat. Ikut ilmu hafal dia memang tepat la. Tapi ikut bijaksana dalam situasi semasa / negara / tempat, memang lahabau habis. Jawab soklan atas kertas pekse, kompom A1. Formula semua hafal. Mamat nerd, kaki study.

Tapi bila nak apply dalam masalah reality, hancuss. Sebab yang ini memerlukan kemahiran berfikir dan IQ yang tinggi. Tu yang kerja dia asyik tulis buku jer tu. Dia just salin balik ilmu-ilmu yang dia hafal. Bukan kategori penemu / penjumpa ilmu. IQ slow.

Jadi, antara wa dengan Hadi, lebih kurang mudarat kalau Hadi manage gerakan Islam. Tetapi, antara lambakan permata PAS yang ada dalam PAS dengan Hadi, Hadi wajib diletakkan dalam almari rujukan sahaja. Adalah memudaratkan kepada pasukan apabila dia diberikan kuasa untuk berkeliaran dalam politik Malaysia. Kurung dalam almari rujukan lebih selamat. Time rujuk sahaja keluarkan dia.

Apa kata ulama bukan jenis hafal macam Hadi?

Member wa, Islam4all email kat wa. Wa bab2 kitab ni memang tak hafal la. Tak seterer Hadi. Member wa, ahli PAS berdaftar yang bergerak dari dalam (ikut saluran parti), untuk menurunkan Hadi, demi Islam, telah email pada wa satu quote untuk renungan bersama.

Kata Syeikh al-Islam Ibn Taimiyyah: [i]"Apabila dua orang lelaki, salah seorangnya lebih amanah dan seorang lagi lebih kuat (mampu) maka hendaklah didahulukan yang lebih bermanfaat untuk jawatan berkenaaan dan paling kurang mudharatnya bagi jawatan tersebut. Maka dalam mengepalai peperangan, lelaki yang kuat dan berani walaupun padanya ada kejahatan diutamakan dari lelaki yang lemah dan tidak berkemampuan walaupun dia seorang yang amanah.

Ini seperti yang ditanya kepada al-Imam Ahmad: Mengenai dua lelaki yang menjadi ketua di dalam peperangan, salah seorangnya kuat tetapi jahat dan seorang lagi solih tetapi lemah, siapakah yang layak berperang? Jawab al-Imam Ahmad: "Yang kuat dan jahat, kekuatan untuk kepentingan orang Islam, kejahatannya untuk dirinya sendiri adapun yang solih tetapi lemah maka kesolihannya untuk dirinya tetapi kelemahannya merugikan orang Islam"

Ha. Dengar tak IQ2 Kabilah Hadi? Akhlak kau, solehnya kau, hanya untuk diri kau sendiri, paham. Tapi bodoh lu orang tu, memudaratkan umat Islam.

Lu pikir la sendiri.

* Tajuk sengaja diguna nama Roslan sms. Sebagai taktikal kepada nama Hadi. Kire pukul anak sindir menantu la nih. Ngeh2....

Oct 16, 2008

Jawapan Peraduan Konsep Media.

Hahaha. Takdo yang menjawab dengan betul. Tapi ado hadiah sagu hati. Kakmot dapat barangan susu bayi made in China, n bro zaminc dapat tawaran jadi Penyunting Majalah Mangga. Wakakakaka.

Falsafah dia macam ni (garis faham wa la)

1.Utusan-TV3 berhak tapis / siar apa berita yang dia nak. Ske ati uncle-untie dia la. Sebab dia kompeni swasta (walau semua pengarah UMNO). So, ske hati syarikat tu la.

2. Masalahnya, kerajaan perlu luluskan / benarkan syarikat lain (pengarah pro PAS / BR) buat akhbar / TV dia plak. Jadi, ske ati PAS pulak nak siar / tapis apa yang dia nak.

3. Jadi, kedua-dua pihak pepandailah fight. Fight merebut pembaca, fight merebut ketelusan dan sebagainya. Di sinilah asas keadilan / ketelusan dalam penyampaian sesuatu berita.

4. Kalau salah sorang memfitnah, yang difitnah ada hak di mahkamah. Kalau ada unsur hasutan, seret ke mahkamah. Tapi takleh guna akta ISA, kena guna akta hasutan la. Dan tafsiran hasutan itu perlu dijatuhkan oleh mahkamah yang telus, bukan oleh Menteri Dalam Negeri atau Polis Raja Di Malaysia.

Ha… jelas? Kita tukar kepada blog plak.

Wa punya blog, ske ati wa la nak tapis ke, nak siar ke. Imbangannya, blog lain tu. Ske hati dia plak nak tapis ke, nak siar ke. Motifnya, pembaca atau sasaran mempunyai kebebasan nak baca yang mana. Lepas baca wa, g baca Hadi plak. Lepas baca antihusam, g baca Husam plak.

Tu pasal wa tak marah antihusam belasah Husam, walau wa cenderung kepada dia. Sebab, dia perlu mempunyai keupayaan menjelaskan / meredakan keadaan. Kalau tak buleh kena belasah, g duduk rumah, tolong kak memot lipat lampin. Hihi. :p Nak jadi pemimpin kepala paip dia kalau takleh kena maki.

Ha.. kita pergi kepada TKO plak.

Macam RTM, dia berbeza. Dia bukan swasta. Dia kerajaan. Kerajaan bukan UMNO-BN. Tapi yang dihantar oleh rakyat ke parlimen. Kalau Husam dihantar oleh rakyat, maka, berita Husam perlu disiarkan oleh RTM juga. Kalau Lim Kit Siang dihantar maka, perlu ada juga. Itu RTM.

Kalau malaysia dah jadi negara maju, kerajaan negeri ada TV sendiri, maka, kerajaan negeri adalah apa yang rakyat dalam negeri itu hantar ke Dewan Negeri. Kalau Lim Guan Eng dihantar as ADUN, maka, berita dia juga wajib diberi liputan. Kalau Rosmah Mansur dihantar rakyat ke shopping complex, eh silap, ke DUN, maka, YB Rosmah juga layak diliput.

Begitu juga TKO. Di bahagian artikel muka depan, ske hati dia la nak lulus ke tak. Walau dah ditegaskan apa yang disiarkan tidak menggambarkan pendirian rasmi PAS, tetapi ske hati dia la nak corakkan yang bagaimana.

Berbeza sedikit dengan ruangan forum TKO. Tujuan apa forum itu diwujudkan? Ini yang ahli PAS stendet intelek Hadi keliru ni. Macam member wa, usen. Pantang tulisan wa kat forum, habis dia deleted. Hahahaha. Lucu gak. Macamana nak manage negara kalau keupayaan mengasingkan tajuk pun fail ma.. Baik tak payah wujudkan forum tu. Hihi.

Macam dibuat Majlis Dialog Terbuka la. Tapi, kau yang baju merah tu, takleh cakap. Dosa! Kau sorang jer. Hehehe… Sebijik stendet Hadi. War2kan Kepimpinan Ulama. Melalui SU Akhbarnya, Roslan, diugut akan neraka kalau jatuhkan Kepimpinan Ulama. Tak pasan ke Hadi passing PJ Ganu kat Stopa? Ulama apa kejadahnya si Stopa tu? (baca dengan intonasi Edisi Siasat.)

Penyudahnya, sebenarnya, Hadi yang jatuhkan Kepimpinan Ulama itu sendiri. Kan ke bebal tahap ground floor tu. Sebab keupayaan memilih garis-faham tu lemah gile ma. Tu yang jadi macam tu, tu.


Siyes wa cakap. Hadi n org2 stendet dia, IQ hancuss. Cuma akhlak superb. Akhlak superb, ilmu kategori hafal tinggi, tapi bodoh melantun-lantun, memang wa fatwakan haram dilantik as Panglima Perang. Sebab kemudaratan yang dasyat.

Takperla.... PAS kan berjuang ikut idealogi ciptaan manusia : Kepimpinan Ulama. So, terima jer la ulama walau apa sahaja jenis ulama. Kepimpinan Islam tu pepandaila kita sapu bawah karpet. Lubuk hati akui kebenaran ini, tapi tempurung kebiasaan tetap menafikannya. Kan kan kan.

Stendetla.. Malay beb....

: )

Berbalik kepada Utusan vs Teresa

Ske hati la Utusan nak tulis apa. Dan ske hati la Teresa nak seret Utusan ke mahkamah. Dan ske hatila rakyat berbahas mengenainya. Kalau mahkamah kata salah-betul mengikut apa yang digubal oleh orang yang korang hantar kat parlimen, terima la. Sapa suruh hantar kumpulan itu di parlimen, untuk digubalkan akta itu.

Korang hantar ramai beruk (dalam parlimen), maka, akta beruk la korang dapat. Korang hantar ramai manusia, maka, akta manusiala korang dapat. Korang hantar ramai muslim, maka, akta muslim la korang dapat. Tapi nak hantar ramai muslim cane dalam wadah demokrasi total ni kalau panglima perang medan demokrasi yang korang pilih tu, orang yang berakhlak tapi bebal tahap melantun?

Ngeh ngeh…


Oct 15, 2008

Peraduan Konsep Media : Apa yang kita faham?

Oleh : AdukaTaruna

Konsep sebenarnya adalah satu falsafah. Garisan falsafah yang bagaimanakah kita semua faham akan istilah yang bernama media ini? Setiap orang mungkin mempunyai garis-faham yang berbeza, dan setiap orang juga mungkin mempunyai garis-faham yang sama. Jadi, di sini wa kongsi apa yang wa faham, yang wa pegang, setelah difikir2kan lama dulu. (lama dulu la. Time wa makan nasik kalau tak silap. Sebab wa kalau makan selalu mengelamun. Hehe.)

Wa memilih menulis pasal ni sebab banyak blog yang wa baca, menyuarakan konsep atau falsafah yang agak lari dari apa yang wa pilih untuk pegangan, dalam isu Utusan Malaysia vs Teresa Kok.

Kita bermula dengan satu soalan, dimana, sekiranya ini ditanya kepada anda :

1. Sekiranya anda adalah blogger, adakah anda akan menapis komen-komen yang disampaikan pengunjung? Sekiranya jawapan anda adalah YA, mengapa anda marah kepada Utusan / RTM / TV3 / etc yang menapis isi kandungan sebelum disiarkan?

2. Sekiranya anda adalah blogger, adakah anda akan menapis komen-komen yang disampaikan pengunjung? Sekiranya jawapan anda adalah TIDAK, adakah ini adalah sebab (falsafah / konsep) utama anda supaya Utusan / RTM / TV3 / etc juga menjadi seperti anda?

Ha… cuba korang try jawap dulu. Sape yang jawab sama dengan garis-faham wa, wa bagi hadiah. Pakej bershopping bersama Rosmah. Hehe… Garis-faham wa tak semestinya betul, malah buleh diperdebatkan lagi, tapi, keputusan adalah muktamat. Sebarang surat rayuan tidak akan dilayan.

Ok. Kita pergi ke soalan bonus. Hadiah bonus ialah menyertai Paklah sebagai Menteri Pertahanan menjelajah seluruh Malaysia menggunakan Helikopter Nuri sebagai simbolik berakhirnya khidmat helicopter itu tidak lama lagi dan khidmat dia sendiri. Hahaha. Seriau wooo…..

Soalan bonus :

1. Adakah dengan memboikot (tidak membeli) Utusan Malaysia (satu contoh) atau TV3 (tidak menonton), anda berjaya melumpuhkan kewangan syarikat mereka, sekaligus memaksa mereka supaya telus terhadap satu-satu berita?

Usik sket : IQ taraf Hadi, takyah jawab la…Rosmah dengan Hadi IQ sama level. Cuma orang keliling Rosmah licik-laju-ganas dari orang keliling Hadi.

Oct 12, 2008

PAS letak Hadi untuk berhadapan dengan Rosmah?

Oleh : AdukaTaruna

Lama wa tak updated blog. Sori la. Wa banyak ambil ketering ma. Banyak pemimpin2 UMNO yang wat rumah terbuka. Dapat gak level bawahan cam wa cari makan. Hehe…. (mesti puak PAS tudoh wa agen UMNO ni. Hihi.)

Wa pon tak bape nak follow politik tanah air. Sempat gak tgk sidang media time Paklah umumkan lepaskan Presiden UMNO nanti. Tersipu-sipu Najib kat sebelah. Hahaha. Kalau Najib dah camtu, Rosmah wa tak tau la. Hahaha. Terkutuk plak.

Wa ada baca kat blog mana ntah ari tu. Dia meluat tentang Rosmah yang naik tocang muncul bersendirian sempena Perutusan Aidilfitri kat RTM. Jane Paklah pun tak wat camtu, bini Bush pun tak cam tu. Hahaha. Meluat gak wa.

Lepas ni wa nak kutuk Rosmah kaw2 punya. Saing2 Hadi la. Selang-seli ke. Bezanya, Rosmah 2-2 out. Akhlak out, IQ pon out. Hadi plak, akhlak superb, IQ jer yang hancuss.

So, selamatkah PAS daripada fasa kemorosotan? Sempena Najib menjadi PM, pemikir-pemikir genius-jahat UMNO ala Mahathir kembali menerajui agensi kerajaan, ketika Hadi si IQ hancuss dipertahankan sebagai Presiden PAS. Di bawah idealogi ciptaan manusia : KEPIMPINAN ULAMA.

Lawan mesin Paklah yang lembik dan lembab pun Hadi terkial-kial, ini plak nak lawan team Najib + Mahathir + Rosmah? Jawapan puak PAS ialah : Tawakkal kepada Allah. Unta tak payah tambat, kuda-kuda tak perlu dipersiapkan.

Kalah takper, asal Islam tak kalah. Kepimpinan Ulama, bukan Kepimpinan Islam. IQ hancuss takper, akhlak kalau ter-out pun takper. Janji Kepimpinan Ulama harus dipertahankan. Asal ulama maa... ulama duit ke, ulama bisu ke, ulama palsu ke, ulama jahat ilmu ke, tak kisah. Falsafah ciptaan manusia, KEPIMPINAN ULAMA.

Ok la.. saje kasi panas. Hehe.. wa nak sambung kojo-kojo mata duitan jap. PAS letak Hadi untuk berhadapan dengan Rosmah? (Wa gelak jap. Bagaikan IQ Mak Andih menguasai IQ Pak Pandir.)

Oct 7, 2008

Abdul Hadi Awang: Majoriti Melayu Muslim (1)

Kali ni wa siarkan suara Hadi atas premis lain. Banyak wa siarkan suara Hadi sebelum ini. Tapi semua atas premis Presiden PAS, bukan atas premis jasad Hadi. Yerla, sapo yang takmo PAS kelihatan popular dan tepat dalam politik tanah air.

Yang kali ini, wa siarkan di blog wa, yang sinonim dengan imej 'anti-Hadi'nya, untuk memberikan sudut imbangan kepada pembaca. Blog wa takder tapis2 komen. Nak komen apa pun boleh, terus dipublishkan. Kemudian, kalau perlu, baru wa tapis. Motifnya ialah memberikan imbangan kepada artikel atau fikrah wa.

Stendetla beb. Wa maki, mesti wa perlu kena maki plak. Wa serang, mesti mau wa kena serang plak. Wa betul, mesti wa mesti mau kena salah plak. Yang penting pembaca matang dan inilah kematangan yang diperlukan dalam negara. Kan ke PAS berjuang secara demokrasi total. Jangan terkejut plak satu hari nanti, ulama2 sembahan lu orang dibuat animasi ke, filem ke atas nama demokrasi bagi menyampaikan kritikan.

Time tu, mesti ada punya yang jatuhkan hukum mutad kat pencipta kreativiti tu. Kompom punya. Tapi dah semakin mengecillah jumlah tu. Baiklah, tanpa membuang masa. Jeng jeng jeng.... dipersilakan Hadi (wa copy paste jer ma)


*************************************************************************


Islam ada pengalaman yang menarik dan elok jika dihimbau kembali dalam menghalusi kerumitan politik dewasa ini. Bagi Ibn Taimiyyah, adalah lebih penting pemimpin muslim yang zalim berbanding pemimpin kafir yang adil, asalkan shariat Islam maseh ditegakkan.

Jalur Ibn Taimiyyah ini sebenarnya ditentang oleh Khawajah Nasir ad-Din at-Thusi. Kini, dalam konteks penekanan PAS pada majoriti Melayu Muslim, wacana—antara nilai dan shariat—ini menarik untuk diangkat. Apatah lagi, al-Qur’aan menerusi Surah al-Maaidah, ayat 8 turut membicarakan kedekatan taqwa dengan keadilan. Wawancara Ummahonline.com bersama Tuan Guru Dato’ Seri Abdul Hadi Awang, Presiden PAS ini membuka medan perbahasan panjang.

Khalayak melihat Pakatan Rakyat (PR) memberi harapan yang lebih baik berbanding Barisan Nasional (BN). PR menjanjikan penghapusan akta-akta yang menindas, pendidikan percuma, kebajikan yang meluas, dan sebagainya. Jadi, apakah ada lagi kebimbangan lain untuk kita memilih PR?

Saya rasa, bagi PAS tidak ada kebimbangan, kerana PAS konsisten dengan Islam yang diperjuangkan… di mana dalam penyertaan kita bersama PR, tidak disentuh idealogi perjuangan parti masing-masing. Dalam hal ini, PAS berhak untuk menyatakan Islam sebagai satu syarat yang penting kepada sebarang perubahan. Kepada PAS, sebarang perubahan dalam negara tanpa meletakkan Islam, tidak akan berjaya. Ini kerana, kita telah mengalami percubaan idealogi-idealogi yang lain daripada Islam—bukan sahaja di Malaysia, tapi di seluruh dunia—iaitu kegagalan komunisme, sosialisme, kapitalisme, dan liberalisme yang sedang kita hadapi ini. Ini kegagalan orang yang bukan Islam. Oleh kerana itu, sudah tiba masanya kita mengemukakan Islam sebagai penyelesaian. Dengan sebab itu PAS meletakkan syarat Islam adalah syarat penting dalam sebarang penyertaannya di dalam PR.

Sebelum ini, Tuan Guru ada menyebut jumlah ahli parlimen PR mestilah majoriti Melayu Muslim. Persoalannya, mengapa Melayu?

Melayu ini kerana majoriti orang Islam (di Malaysia) adalah Melayu. Bahkan kalau kita baca Muqadimmah Ibn Khaldun, ada hadith yang menyebut, “pemimpin dari Quraisy.” Ini kerana, yang menjadi teras kepada penguasaan Islam pada masa itu adalah kabilah Quraisy. Maka, syarat kepimpinan mestilah Quraisy.

Di Malaysia, oleh kerana majoriti orang Islam adalah Melayu, dengan sebab itu kepimpinan Melayu Islam adalah lebih utama… kecuali kalau berubah, orang Cina masuk Islam ramai-ramai, dan mereka menjadi majoriti. Maka, sudah tentu mereka yang perlu menjadi teras. Itu pernah berlaku dalam sejarah Islam. Bila orang Turki yang menganut Islam, mereka merupakan orang Islam yang terkuat, maka mereka menjadi kepimpinan.

Di Malaysia, hakikat ini diterima oleh semua parti-parti politik, bahawa teras ialah Melayu Islam. Cumanya, kita mahu Islam dijadikan prinsip kepada penyelesaian masalah-masalah dalam negara. Ini satu perkara yang sering ditinggalkan.

Bukankah sudah memadai majoriti Muslim sahaja?

Muslim sahaja tidak cukup. Muslim lain, Islam lain. Muslim itu ada orang yang memelok Islam tapi tidak beramal dengan Islam. Kita mahu, Muslim yang beramal dengan Islam. Saya yakin, jika Islam dijadikan model… sepertimana yang kita pernah laksanakan di Kelantan, juga di Terengganu, dan seperti yang kita sedang laksanakan di Kedah dan di Perak. Dan, ini tidak menjadi masalah kepada orang bukan Islam. Apa salahnya bila Islam itu kita kemukakan dalam perubahan peringkat pusat? Bahkan peringkat pusat lebih wajar, sebab kuasanya lebih berbanding dari peringkat negeri lagi.

Tapi bukankah kedudukan Islam dan juga Melayu telah terjamin dalam perlembangaan, termasuklah menerusi institusi Yang Dipertuan Agong sendiri?

Yang penting kita menafsirkan perlembagaan menurut al-Qur’aan dan Hadith. Bukan menafsirkan mengikut barat. Islam dalam perlembagaan hari ini ialah Islam sebagai religion. Islam bukan religion, tapi ad-Deen, yang mempunyai makna yang lebih luas. Sebab itu, kita pakai perlembagaan itu juga, tapi Islam itu sebagai ad-Deen, bukan sebagai religion.

Tapi, bukankah PAS boleh menarik diri dari PR sekiranya berlaku masalah setelah pembentukan kerajaan PR nanti. Malah, dengan sendiri PR akan turut terbubar pada waktu tersebut?

Sehingga hari ini, kita maseh dalam PR. Kita tidak bersedia untuk keluar lagi. Kita maseh peringkat awal, peringkat perbincangan, peringkat mahu membuat perubahan, dan belum lagi peringkat memerintah negara. Saya yakin dan percaya, kerana hari ini parti-parti pakatan rakyat telah menerima majoriti Muslim. Ini mereka telah terima. Saya difahamkan DAP pun terima, Keadilan pun terima, iaitu mesti majoriti mesti Islam.

Bukan saya membuat kenyataan begitu sahaja, bahkan saya mendapat maklum balas, bahawa kalangan bukan-Islam menerima majoriti Islam dalam kerajaan. Ini perkara yang sangat penting.

Tapi, apakah PAS menaruh kecurigaan terhadap ahli parlimen bukan-Islam yang ingin menyeberang ke dalam Pakatan Rakyat?

Kita menghukum apa yang zahir. Itu yang diajar oleh Islam. Hakikat yang tersembunyi, itu di sisi Tuhan. Kerana, Tuhan mengajar kita dalam al-Qur’aan, sekiranya mereka mahu menipu kamu, maka Allah akan menjadi penolong kamu dalam menghadapi mereka.

Jadi, yang penting keikhlasan kita untuk melaksanakan Islam.

Sekiranya PAS mengancam untuk keluar dari Pakatan Rakyat, itu boleh membangkitkan soal penjanjian PAS dengan Pakatan Rakyat. Tidakkah tindakan tersebut menunjukkan PAS ingkar pada penjanjian?

Tidak ada ancaman. Ancaman tidak ada. Bahkan ini dibincang secara terbuka di dalam parti-parti pakatan rakyat.

Nota: Wawancara lengkap boleh disemak di www.ummahonline.com."

Oct 5, 2008

Hadi adalah masalah utama Islamic State.



"Kita berjuang demi Islam atau demi Hadi? Siapa yang menjaga siapa? Islam menjaga ulama atau ulama menjaga Islam?"

Oleh :
AdukaTaruna

Dengan Nama Allah Yang Mengetahui.

Malaysia perlu berlaku revolusi politik. Wajib. Tidak dapat tidak. Tiada kerajaan yang kekal di dunia, hatta kerajaan sehebat Nabi Sulaiman a.s. Bila berlaku revolusi politik, maka, dari situlah perubahan agensi kerajaan bermula. Kehakiman, media, penguatkuasaan, mentality dan sebagainya.

Tetapi, berlaku pertembungan corak selepas revolusi. PAS sudah pasti mahu mengunapakai landasan Islam. Manakala, yang lain pula adalah landasan secular. Dalam hal ini, berbalik semula kepada kewajiban di atas. Yakni, Malaysia wajib menempuhi revolusi politik. Regin BN perlu dijatuhkan bagi mebuka cahaya-cahaya kemerdekaan negara.

Ini yang bermasalah kepada ulama genetik Melayu. Mereka amat takut keluar dari kebiasaan, atau tempurung budaya. Mereka hanya menyalin ilmu dari orang lain, tetapi tidak berkemampuan berfikir.

Baiklah. Kita perlu kepada satu persoalan di mana banyaknya MP non muslim dalam BR.

Katakan ada satu gerakan terancang di mana, MP non muslim akan berhijrah kepada BR atau PKR khususnya sebaik sahaja BN ditumbangkan. Jadi, sudah pasti PKR + DAP akan dipenuhi oleh MP non muslim.

Maka, kerajaan yang terbentuk pada ketika itu majoritinya MP non muslim. Apa peranan PAS? Sebab itu wa dalam banyak kaedah, sama ada keras, menyindir atau lembut mengatakan, Hadi adalah penghalang utama dalam percaturan menegakkan Islamic State.

Begini. Apabila UMNO bertukar menjadi pembangkang, maka, satu situasi di mana mereka menyertai wadah baru PAS adalah tinggi. Mereka tidak biasa menjadi pembangkang. Itu yang pertama. Yang kedua iklim politik pada ketika itu mewajarkan mereka berhijrah beramai-ramai ke dalam PAS.

Jadi, ketika inilah kumpulan Husam perlu mengusung TGNA bermuzakarah / bermuqabalah memujuk atau menyeru MP UMNO menyertai PAS. Hadi tidak layak untuk ini. Attitudenya bukan sahaja tidak diyakini UMNO, malah dibenci sejumlah ahli PAS sendiri. Hadi terlalu bodoh untuk ini. Aura atau kemampuannya mencantum hati MP UMNO ke dalam PAS adalah lemah. Dia tidak dilahirkan sebagai agen perpaduan.

Apabila MP UMNO berhijrah ke dalam PAS, maka, PAS beroleh kekuatan. Itu satu jalan. Jalan yang lain ialah, satu situasi di mana UMNO bertahaluf dengan PAS. Berkerjasama dengan PAS. Pada ketika, PAS berada dalam kerajaan pusat. Walaupun sama ada UMNO menyertai kerajaan pusat, atau berada di pihak pembangkang, namun kerjasama UMNO dengan PAS mengekalkan hak-hak kepentingan Islam yang universal. Atau kata lainnya, hak-hak berlandaskan perkauman yang cuba ditafsirkan sebagai Islam,oleh UMNO ditapis oleh PAS.

Apabila kita pergi ke satu kemungkinan yang lebih jauh, namun masih realistic, di mana, dengan berbondong-bondongnya MP UMNO atau MP muslim BN ke dalam PAS (dari parti Sarawak dan Sabah lah), PAS berpeluang menawarkan Presidennya sebagai Perdana Menteri.

Namun, sekali lagi, Hadi ialah anti klimax. Negara akan bergolak sekiranya Hadi ditawarkan PAS menjadi Perdana Menteri. MP non muslim akan menentang hebat. Bukan kerana tafsiran sempit Islam oleh Hadi semata-mata, tetapi lebih besar ialah factor pengurusan. Pengurusan ekonomi, pengurusan barisan pentadbiran. Ini semua dibukti gagal oleh Hadi.

Malah imej Hadi di mata MP bukan PAS ialah tidak jujur. Seperti di Selangor, PAS tidak lagi disegani kerana kes bermukah secara gelap dengan UMNO. Inilah yang wa perjuangkan. Di mana Hadi ialah bidak penghalang sebenar dalam Islamic State Tactical, walaupun dirinya mendabik dada sebagai pejuang Negara Islam. Mengkafirkan yang lain.

Negara Islam.

Negara Islam wa bahagikan secara mudahnya kepada 2. Yakni pentadbiran dan undang-undang. Pentadbiran Islam tidak dihalang oleh MP non muslim. Malah dalam hal pentadbiran Islam, DAP lebih menonjol dan bagus daripada Terengganu zaman Hadi 1999.

Bersih, sama rata, jimat, telus, terbuka adalah antara elemen pentadbiran Islam yang turut diperjuangkan DAP atau MP non muslim. Jadi, dengan mengenepikan fikrah jumud ulama Terengganu dan IQ yang rendah Presiden PAS, sepatutnya, PAS mendapatkan bahagian pertama ini dahulu.

Yakni Pentadbiran Islam. Undang-undang Islam yang mahu ditegakkan sebelum ayam berkokok oleh Hadi itu, adalah step seterusnya, apabila pengurusan atau pentadbiran Islam berjaya ditegakkan bersama-sama. Baik MP muslim, baik MP non muslim.

Sebab itu, sekali lagi wa menegaskan, Hadi terlalu bodoh dalam memperjuangkan Islamic State. Dan secara sindirnya, jikalau Hadi menyertai jemaah genius Hezbollah, IQ Hadi hanya layak menjadi seorang tukang sapu. Menjaga sepucuk pistol pun milik Hezbollah tidak layak. Kerana jika dijadikan iman sebagai ukuran, tukang sapu Hezbollah pun setaraf imannya dengan Hadi.

Berbalik kepada tajuk Islamic State ini, apabila semua selesa dan selamat dalam satu negara yang berpentadbiran Islam, barulah kemudiannya PAS membuka forum, berdakwah tentang satu lagi bahagian Negara Islam, yakni undang-undangnya. Itupun, hanya untuk kes yang melibatkan orang Islam.

Jadi, apa sahaja yang dilihat penghalang kepada Islamic State akan wa tentang sedaya upaya, secara sendirian. Dan antara penghalang itu ialah jasad yang bernama Hadi dan sekumpulan Kabilahnya.

Kepimpinan Islam atau Kepimpinan Ulama?

Wallahualam.

Oct 4, 2008

Tahniah kepada WM TKO, Tok Penghulu.

Oleh : AdukaTaruna

Pertamanya, Alhamdulillah kerana menyerahkan kerusi WM itu kepada orang yang ‘tentu’ hala tujunya. Tahniah kepada Tok Penghulu.

Yang keduanya, mohon maaf kepada teka-teki yang ditimbulkan / didedahkan wa. Ramai yang bertanya kepada wa, tetapi wa tidak boleh mendedahkan sebegitu sahaja. Malah, sebab wa mendedahkannya juga adalah kerana Islamic State Tactical. Wa tidak mahu WM TKO terjatuh kepada individu yang silap.

Perkara ini sudah lama. Sudah hampir setahun rasanya. Wa tidak mahu individu menggunakan pengaruh WM / TKO meneruskan agenda peribadi. Menyimpan deposit ahli, menjalinkan hubungan dan sebagainya yang membawa kepada seribu satu kemudaratan.

Apabila mendedahkan ini kepada public, wa dipanggil oleh beberapa moderator TKO. Kebanyakan moderator TKO sudah mengetahui, malah lebih awal dari wa. Tetapi, mereka bergerak secara dalam. Apabila SP meletak jawatan, di mana PWM ialah individu yang perlu disiasat, wa menghidu bahaya ini. Terus wa memintas dan mendedahkannya secara public.

Alhamdulillah, apabila pagi ini, TKO melantik Tok Penghulu sebagai WM yang baru. Walaupun individu yang perlu disiasat itu masih berpeluang mempergunakan pengaruh TKO yang lebih rendah dari WM, wa mengambil keputusan memberikan laluan hampir ¾ moderator TKO untuk bergerak secara dalam.

Dalam pada memberi laluan itu, wa menegaskan, akan menghalang sekiranya masih mengganggu wanita-wanita TKO melalui pm. Dahulu, ramai muslimah TKO yang comel2, bebas berforum di TKO. Malah, bersama-sama berkongsi pengalaman masing-masing. Ada yang diketawakan (bergurau) beramai-ramai. Kini suasana itu sudah tiada. Jaminan keselamatan untuk tidak diganggu oleh orang berpengaruh TKO sudah tiada.

Jadi, harap, siapa yang faham itu faham lah. Tua buat cara tua. Pemegang amanah, buat cara pemegang amanah. Pemgamal media, buat cara pengamal media. Ini kalau sampai pm gangguan tidak dilayan, bertukar menjadi ugutan, tekanan, merajuk2 mcm budak2, ianya sudah melampau. Anytime wa boleh dedahkan print skrin pm tu..

Wa peduli apa lu buleh jalan atas api ke, berkemahiran pukau dan sebagainya.

: )

Oct 2, 2008

Analisis isu : Webmaster Tranungkite meletak jawatan.

video

... ...

Tragedi keluarga.

Oleh : AdukaTaruna

(Cerita ini diolah semula dan disembunyikan sebanyak sedikit bagi tujuan tertentu. Jadi, status cerita ini ialah ‘half false’.)

“Anur, keluar skang! Balik!”

“Keluar! Jangan derhaka!”

Kecoh. Apa kes? Suami kepada sepupu wa ‘langgar’ rumah Pak Saudara wa beb. Kitorang semua menjengah ke luar.

“Ha, bang. Apa hal ni? Kot yer pon masuk la. Bukan orang lain.” Kata suami kepada adik kepada sepupu wa tadi. Mak aih, payah la plak nak terangkan. Wa bab pangkat2 ni lemah sket. Biras kot.

“Kau jangan masuk campur! Ini urusan aku!”

Ekele.. terus terbantut wa nak masuk campur. Sebab wa taraf sepupu.

“Eh, mamat ni mabuk ni.” Detik hati wa apabila melihat cara dia menukar besi dari tangan kiri ke tangan kanan.

“Bang, kau suruh mak masuk dalam. Suruh yang perempuan dengan bebudak masuk dalam.” Arah wa kat adik wa.

Mamat ni dah la mabuk. Pertimbangan dia tak normal ni. Bersenjata plak tu. Dalam hal macam ni agihan focus perlu dikecilkan. Kang mana nak focus pada keselamatan budak-budak, wanita lagi, nak focus kat mamat ni lagi, ada bawak geng ke tak mamat ni dan sebagainya.

Selingan sedikit. Kitorang dah la bukan sehebat Hadi dulu. Poligami pun dia, ADUN pun dia, MP pun dia, MB Terengganu pun dia, Tok Guru kuliah pun dia, Presiden PAS pun dia. Pesuruhjaya PAS Terengganu pun dia. Last-last Terengganu terbarai, PAS kalah besar 2004, Barisan Alternatif berkecai. Kepimpinan Ulama konon. Semua lambak kat dia.

“Tak masuk campur cane plak. Yang kau datang dengan cara camni. Bawak besi ni apahal?” Kata suami sepupu wa yang tadi. Biras kot. Ala payah la. Wa letak nama dia Amy.

“Kimak kau.” Terus dia hayun besi kat Amy. Pergh… Tersirap darah wa. Sabar2.

Amy tinggi dan sasa. Bekas atlet bola tampar. 190cm tinggi dia. Besi ditepis. Tapi berdarah gakla tangan. Dia alih kat wa plak. Wa masih belum bersuara. Belum sempat dia serang wa, 2 adik wa dah meluru. 3-3 masuk longkang.

“Benti bang! Benti!” Arah wa kat adik wa. Wa tak setuju bertumbuk. Sebab mamat ni tengah biol. Lepas tu, yang akan jadi mangsa, isteri dan anak sulong dia yang berumur sebulan tu. Kompom punya. Kita pikir kat baby n Anur tu sebenarnya.

“Bak sini besi tu!” Besi tadi dah kat adik wa yang sorang lagi. Kang silap ari bulan jadi pembunuh plak adik wa ni. Dah la nak ambil SPM tahun ni.

Skang besi kat tangan wa. Mamat mabuk ni termangu. Isteri dia hanya mampu menangis dan meraung dalam rumah. Wo, tak boleh. Raungan dia boleh membuatkan si suami naik syeikh.

“Bawak Anur dalam bilik! Abang, kau pergi kat jalan. Tengok dia datang sorang ke bawak geng. Lepas tu tutup pagar. Kau jaga kat situ.”

“Weih pan***. Kau ingat aku bacul ke datang ramai-ramai? Ini hal rumahtangga aku tau tak? Kau sapa?”

Kata-kata mamat ini disambut oleh adik-adik perempuan Anur dan makcik-makcik wa. Adeh… wa memang letih pompuan beb. Leceh dan mengeruhkan keadaan.

“Amy, skang ni kita perlu tangkap dia. Ikat dan tunggu dia normal. Panggil keluarga belah dia dan bincang sama-sama. Kalau bertumbuk, hanya selesai step yang ini. Step akan datang Anur dan anak akan jadi mangsa. Kau g cari tali cepat.”

Tali belum sampai, Pak Sedara wa dah sampai. Jeng jeng jeng… abes la. Tanpa mati engine, Pandak turun dan menuju ke arah menantu dia yang berdarah dan termengah-mengah bergumpal dengan adik wa tadi.

“Aku memang dah lama tak puas hati dengan kau ni, sial!” Mamat tu terus meluru kat Pandak wa. Pak Mentua dia maki selamba. Edeh… mana Amy ni, ambil tali ke g anyam tali. Huhu.

Pok pek, bedebush, bedebik. Berdetup berdetap. Mamat tu tumbuk Pandak sekali, kena bahu. Pandak tampar 2 kali jer. Yang lain 2 adik wa continue bertumbuk. Adeh.. orang suruh jaga gate….

Pendek cerita, tali ntah ke mana, gate ntah ke mana, mamat tu lari sambil bagi amaran.

“Kita kena tangkap dia Pandak. Kalau tak susah.”

“Biar deh! Haram jadah. Anak den ramai laie. Kalau dio nak ikut laki dio, poie. Tak rugi den do!”